सरकारी नौकरी|Sarkari-Naukari |Govt. Examinations: Economics Servy
To subscribe Sarkari-NaukriGuru job Alert for free sms

ON Sarkari-NaukriGuru

at 9870807070
Showing posts with label Economics Servy. Show all posts
Showing posts with label Economics Servy. Show all posts

Monday, July 4, 2011

Punjab National Bank Agriculture Officers Solved Paper




Reasoning
 
1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) Sand
(B) Stone
(C) Cement
(D) Brick
(E) Wall
Ans : (E)
2. If Yellow is called Green, Green is called Black, Black is called White, White is called Red, Red is called Blue, Blue is called Orange then what is the colour of milk ?
(A) White
(B) Black
(C) Red
(D) Green
(E) None of these
Ans : (C)
3. Pointing to a photograph Seema said ‘He is the only grandson of my mother’s father-in-law’. How is the man in photograph related to Seema ?
(A) Father
(B) Uncle
(C) Cousin
(D) Brother
(E) Cannot be determined
Ans : (D)
4. If ‘+’ means ‘×’, ‘×’ means ‘÷’, ‘÷’ means ‘–’ and ‘–’ means ‘+’ what is the value of - 17 + 15 – 135 × 9 ÷ 70 ?
(A) 270
(B) 240
(C) 170
(D) 200
(E) None of these
Ans : (D)
5. If it is possible to make a meaningful word from the fourth, the fifth, the sixth, the eighth and the eleventh letters of the word GOURMANDISE using each letter only once first letter of the word is your answer. If more than one such word can be formed your answer is X. If no such word can be formed your answer is Y—
(A) D
(B) R
(C) M
(D) X
(E) Y
Ans : (D)
6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) Silver
(B) Gold
(C) Nickel
(D) Copper
(E) Brass
Ans : (E)
7. In a certain code EXTRA is written as % 5 # 73 and NOSE is written as 4 @ 8%; how is STORE written in that code ?
(A) 5#@7%
(B) 8#@7%
(C) 8#@%5
(D) 8@75%
(E) None of these
Ans: (B)
8. In a row of children facing North, Shamika is third to the right of Nikhil who is seventeenth from the right end of the row. Ravi is fifth to the left of Shamika and is twentieth from the left end. Total how many children are there in the row ?
(A) 39
(B) 38
(C) 37
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (B)
9. How many such pairs of letters are there in the word EXAMINATION each of which has as many letters between them in the word, as they have in the English alphabet ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these
Ans : (C)
10. In a certain code ACQUIRE is written as EIRUQAC, how is DENSITY written in that code ?
(A) YTISNDE
(B) YITSNED
(C) YTISNED
(D) YITSNDE
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—(Q. 11–15) These questions are based on the following letter/number/ symbol arrangement. Study it carefully and answer the questions.
T 8 # 1 7 F J 5 % E R @ 4 D A 2 B © Q K 3 1 ● U H 6 L

11. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and not immediately followed by a vowel ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (C)
12. Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) E@%
(B) #78
(C) 5EJ
(D) U6●
(E) QKB
Ans : (E)
13. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a number ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (B)
14. What will come in place of the question-mark (?) in the following series based on the above arrangement ?
TL8 #6I 7HF ?
(A) FUJ
(B) JU●
(C) FU●
(D) JU5
(E) None of these
Ans : (D)
15. Which of the following is seventh to the right of thirteenth from the right ?
(A) 1
(B) ●
(C) F
(D) 7
(E) None of these
Ans : (A)
Directions—(Q. 16–20) In each question below are given three statements followed by two conclus ions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three given statements, disregarding commonly known facts. Then decide which of the answer (A), (B), (C), (D) and (E) is correct answer and indicate it on the answersheet. Give answer—
(A) If only conclusion I follows
(B) If only conclusion II follows
(C) If either conclusion I or conclusion II follows
(D) If neither conclusion I nor conclusion II follows
(E) If both conclusions I and II follow
Ans : (C)
16. Statements:
Some cards are plastics.
Some Plastics are metals.
All metals are pots.
Conclusions :
I. Some pots are cards.
II. No pot is a card.
Ans : (C)
17. Statements:
All chairs are tables.
All tables are trains.
All trains are buses.
Conclusions :
I. All tables are buses.
II. All trains are tables.
Ans : (A)
18. Statements:
Some machines are computers.
Some computers are calculators.
Some calculators are phones.
Conclusions :
I. Some phones are computers.
II. Some computers are machines.
Ans : (B)
19. Statements :
All spoons are bowls.
Some bowls are glasses.
Some glasses are plates.
Conclusions :
I. Some glasses are spoons.
II. Some plates are bowls.
Ans : (D)
20. Statements:

Some envelopes are packets.
Some packets are boxes.
All boxes are parcels.
Conclusions :
I. Some parcels are packets.
II. Some parcels are boxes.
Ans : (E)
Directions—(Q. 21–25) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II are given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer—
(A) If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question
(B) If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question
(C) If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question
(D) If the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question (E) If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question
21. Among D, B, J, T and F who was the first person to reach the office ?
I. D reached before J and F but after B.
II. B was not the first to reach office.
Ans : (E)
22. What is the code for ‘not’ in the code language ?
I. In the code language ‘do not go’ is written as ‘la ra de’.
II. In the code language ‘go to school’ is written as ‘ka ma ra.’
Ans : (D)
23. How many children are there in the class ?
I. Rita ranks 23rd from the top.
II. Anita ranks 17th from the bottom and is five ranks above Rita.
Ans : (E)
24. How is Neela related to Deepa ?
I. Neela’s mother is Deepa’s brother’s wife.
II. Neela is the only granddaughter of Deepa’s mother.
Ans : (C)
25. R is in which direction with respect to T ?
I. R is to the east of H who is to the north of T.
II. Q is to the east of T and to the South of R
Ans : (C)
Directions—(Q. 26–30) These questions are based on the following arrangements I & II. Study them carefully and answer the questions that follow—
I. P T 7 A # 4 B C 3 @ K F 1 9 ●
II. E H L © 6 8 $ U 5 J M 2 D% 1
26. How many such symbols are there in arrangements I & II together each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a numeral ?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 1
(E) None of these
Ans : (E)
27. If P7© : TAL : : B3J : ?
(A) @KJ
(B) C@J
(C) C@5
(D) 3KJ
(E) None of these
Ans : (C)
28. Which element will be third to the right of seventh element from right end in the arrangement I if the order of its elements is reversed ?
(A) 7
(B) #
(C) F
(D) 1
(E) None of these
Ans : (E)
29. What will come in place of the question mark (?) in the following series based on the position of the elements in the above two arrangements ?
H7 ©# 8B ?
(A) U3
(B) $C
(C) 3J
(D) UC
(E) None of these
Ans : (A)
30. If the third, the fifth, the seventh and the ninth elements in arrangement II are replaced by the respective elements in arrangement I, which element will be third to the left of sixth element from the right end in arrangement II ?
(A) $
(B) B
(C) 7
(D) L
(E) None of these
Ans : (B)
Directions—(Q. 31–35) Symbols @, %, ●, $ and # are used with following meanings— ‘A @ B’ means ‘A is smaller than B’.
‘A % B’ means ‘A is greater than B’.
‘A ● B’ means ‘A is neither greater than nor smaller than B’.
‘A $ B’ means ‘A is either smaller than or equal to B.’
‘A # B’ means ‘A is either greater than or equal to B’.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true and give your answer accordingly. Give answer—
(A) If only conclusion I is true.
(B) If only conclusion II is true.
(C) If either conclusion I or conclusion II is true.
(D) If neither conclusion I nor conclusion II is true.
(E) If both conclusions I and II are true.
31. Statements : G @ H, H ● Q, Q $ M
Conclusions : I. M % G
II. H $ M
Ans : (E)
32. Statements : F ● B, B @ E, E # J
Conclusions : I. F @ E
II. J $ B
Ans : (A)
33. Statements : R $ H, H % M, M # F
Conclusions : I. F $ H
II. F @ R
Ans : (D)
34. Statements : T # L, L % W, W @ V
Conclusions : I. L % V
II. T % W
Ans : (B)
35. Statements : K % L, L # T, I $ T
Conclusions : I. L % I
II. L ● I
Ans : (C)
Directions—(Q. 36–40) These questions are based on the following information— Seven persons R, J, M, Q, L, T and K conduct workshop on Developing Managerial skills in seven different companies A, B, C, D, E, F and G on a different day of the week from Monday to Sunday. The order of persons, companies and days of the week are not necessarily the same. J organizes workshop in Company D on Wednesday. Q does not conduct workshop for companies A or C and conducts on the next day of L who conducts the workshop for Company F. T conducts workshop for Company E on Friday. K conducts workshop on Monday but not for Company C or G. M conducts workshop for Company A but not on Tuesday.
36. Who conducts workshop on Saturday ?
(A) M
(B) Q
(C) L
(D) Q or L
(E) None of these
Ans : (C)
37. On which day does Q conduct the workshop ?
(A) Sunday
(B) Saturday
(C) Tuesday
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (A)
38. M conducts workshop on which day ?
(A) Saturday
(B) Sunday
(C) Tuesday
(D) Thursday
(E) None of these
Ans : (D)
39. Which of the following combinations of person-company and day is correct ?
(A) K–B–Wednesday
(B) R–B–Monday
(C) K–C–Monday
(D) K–G–Sunday
(E) None of these
Ans : (E)
40. Who conducts workshop for Company C and on which day ?
(A) R, Thursday
(B) R, Tuesday
(C) Q, Saturday
(D) Q, Sunday
(E) None of these
Ans : (B)
Directions—(Q. 41–45) Below in each question are given two statements (a) and (b). These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements. Mark answer—
(A) If statement (a) is the cause and statement (b) is its effect
(B) If statement (b) is the cause and statement (a) is its effect
(C) If both the statements (a) and (b) are independent causes
(D) If both the statements (a) and (b) are effects of independent causes.
(E) If both the statements (a) and (b) are effects of some common cause
41. (a) Government of state ‘X’ imposed a higher sales tax on petroleum products compared to the neighbouring states.
(b) All the petrol pumps in the state observed ‘bandh’ in protest.
Ans : (A)
42. (a) Attendance for the All India examination held in July 2006 was poor at all the centres.
(b) Western States of the country were affected by heavy floods during July 2006.
Ans : (D)
43. (a) High Court has declared stay on construction of residential buildings on the land under dispute.
(b) A large number of middle class salaries people had booked flats in the buildings under
dispute.
Ans : (C)
44. (a) Residents in the locality have now decided to launch a cleanliness drive.
(b) Civic authorities in the city have recorded many cases of Cholera and gastro.
Ans : (B)
45. (a) Senior citizens of the city have complained about the late night disturbance caused due to loudspeakers used during festivals.
(b) Though, the Government has issued a directive banning late night celebrations involving use of loudspeakers, it is not being strictly followed in some of the areas.
Ans : (E)
Directions—(Q. 46–50) An organization wants to recruit Manager—HRD for its umbai division. The following criteria have been laid down, to be eligible for selection. The candidate must—
(a) Be a graduate in any discipline passed in first class with minimum 60% marks
(b) Have done post graduate degree/diploma in HRD or personnel management with minimum 65% marks
(c) Have cleared the selection test with minimum 50% marks
(d) Have cleared the interview with minimum 45% marks
(e) Be not less than 21 years and not more than 28 years of age as on 1.2.2007. However, if a candidate satisfies all other criteria except for—
(i) At (b) above but has got-at-least two years post-qualification experience of working in HRD department case may be referred to the Chairman of the organisation.
(ii) At (c) above but has secured minimum 45% marks in selection test and 55% marks in interview the case may be referred to the President of the organization.
In each of the questions below, information of one candidate is given. You have to take one of the following five decisions based on the information provided and the criteria and conditions given above. You are not to assume anything other than the information provided in each question. All these cases are given to you as on 1.2.2007. You have to indicate your decision by marking answers to each question as follows. Give answer—
(A) If the candidate is to be selected
(B) If the candidate is not to be selected
(C) If the case is to be referred to Chairman
(D) If the case is to be referred to President
(E) If the data provided is not adequate to decide the course of action
46. Nalini Zaveri has done her graduation in Arts in first class with 60% marks and postgraduate management diploma in HRD with 62% marks. Her date of birth is 16.1.1981. She has been working in the HRD department of a bank for past three years after completing her postgraduation diploma in HRD. She has secured 55% marks in selection test and 50% marks in interview.
Ans : (C)
47. Rajesh Nalawade is a B. Sc. In first class with 75% marks and post-graduate in personnel management with 60% marks. He is working as an Officer in administration department of an organisation for past two years. He has secured 55% marks in selection test and 52% marks in interview. He has completed 26 years of age in November 2006.
Ans : (B)
48. Shyam Bansode has passed B. Com. in first class with 65% marks and MBA in personnel management with 72% marks. He has cleared the selection test with 58% marks and interview with 52% marks. His date of birth is 17.5.1983.
Ans : (A)
49. Nikhil Agnihotri is a postgraduate in personnel management passed out in 2005 at the age of 24 years securing 71% marks. He has secured 62% marks in selection test and 57% marks in interview.
Ans: (E)
50. Sujata Shirke has passed out B. Com. in first class with 62% marks in 2003 at the age of 21 years. Thereafter she has done MBA with specialization in HRD with 72% marks. She has secured 48% marks in selection test and 58% marks in interview.
Ans : (D)

Tuesday, March 15, 2011

INDIAN ECONOMY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS-2011

1. The number of products reserved for small scale industry till October 2008 is—
(A) 35
(B) 21
(C) 81
(D) 106
Ans : (B)

2. From 2nd November, 2010, the Repo Rate has been fixed at—
(A) 3•5%
(B) 5•5%
(C) 4•5%
(D) 6•25%
Ans : (D)

3. The target company of making ‘Cell phone’ in the world is—
(A) Samsung
(B) Panasonic
(C) Nokia
(D) Motorola
Ans : (C)


4. For 2010-11, the CSO has predicted India’s GDP growth at—
(A) below 7%
(B) 8•6%
(C) 8•5%
(D) 9•5%
Ans : (B)

5. Which Indian city has the highest population?
(A) Kolkata
(B) New Delhi
(C) Chennai
(D) Mumbai
Ans : (D)

 6. National Sample Survey Organisation (NSSO) was established in—
(A) 1950
(B) 1951
(C) 1952
(D) 1947
Ans : (A)

7. Which of the following Indian company has been listed at the top in Forbes-2000 list ?
(A) RIL
(B) ONGC
(C) IOL
(D) NTPC
Ans : (A)

8. Which state stands first in the length of roads in the country ?
(A) U. P.
(B) M. P.
(C) Maharashtra
(D) Rajasthan
Ans : (C)

9. On November 2, 2010 the Reserve Bank of India has fixed Reverse Repo Rate at—
(A) 6•25%
(B) 4•25%
(C) 5•0%
(D) 5•25%
Ans : (D)

10. Total receipts from service tax during 2011-12 has been estimated at—
(A) Rs. 58000 crore
(B) Rs. 82000 crore
(C) Rs. 78000 crore
(D) Rs. 88000 crore
Ans : (B)

11. From November 7, 2009, the SLR has been fixed at—
(A) 24%
(B) 26%
(C) 25•5%
(D) 25%
Ans : (D)

12. What minimum support price (per quintal) for the rabi 2010-11. Wheat to be marketed during 2011-12 marketing season has been fixed by the Government ?
(A) Rs. 1080
(B) Rs. 1100
(C) Rs. 1120
(D) Rs. 1180
Ans : (C)

13. On 14 January, 2011 the amount of foreign exchange reserves with RBI was—
(A) $ 183 billion
(B) $ 213 billion
(C) $ 233 billion
(D) $ 268 billion
Ans : (D)

14. Three nationalised public sector banks have joined hands with India Infrastructure Finance Co. Ltd. (IIFCL) for funding large infrastructure funds. The bank not including in this race is—
(A) Canara Bank
(B) Punjab National Bank
(C) Syndicate Bank
(D) Vijaya Bank
Ans : (B)

15. When was Focus Market Scheme introduced ?
(A) 2003-04
(B) 2004-05
(C) 2005-06
(D) 2006-07
Ans : (D)

16. The government has purchased the Reserve Bank of India’s ……… per cent stake in the country’s largest bank, the State Bank of India.
(A) 56•73
(B) 59•73
(C) 61•27
(D) 69•73
Ans : (B)

17. CENVAT is associated with—
(A) Direct Tax
(B) Income Tax
(C) Indirect Tax
(D) Service Tax
Ans : (C)

18. Which of the following occupied the highest place in growth rate during the 10th Plan period 2002-2007 ?
(A) Agricultural Sector
(B) Service Sector
(C) Industrial Sector
(D) Mining
Ans : (B)

19. As per the latest estimates of Petroleum Ministry. India’s refining capacity will be increased to …… million tonne per annum by the end of coming 11th plan, i.e., 2011-12.
(A) 210
(B) 220
(C) 230
(D) 240
Ans : (D)

20. Which one has become the 8th member of SAARC ?
(A) China
(B) Afghanistan
(C) Mauritius
(D) Myanmar
Ans : (B)
21. Agriculture sector registered 1•6% growth in 2008-09 and it is estimated for year 2010-11 at—
(A) 4•00%
(B) 4•30%
(C) 5•4%
(D) 3•61%
Ans : (C)

22. After merger, Tata-Corus has become the …… largest steel producer in the World.
(A) 3rd
(B) 4th
(C) 5th
(D) 6th
Ans : (C)

23. Nirmal Bharat Abhiyan Yojana is associated with—
(A) The development of Bihar
(B) Community toilets in slum areas
(C) Construction of houses for low income groups
(D) None of the above
Ans : (B)


24. The estimated World Gross Product for 2010 as declared by the recent report of UNO is—
(A) US $ 95•1 Trillion
(B) US $ 62•22 Trillion
(C) US $ 112•0 Trillion
(D) US $ 118•2 Trillion
Ans : (B)

25. “Pure Banking, Nothing Else” is a slogan raised by—
(A) ICICI Bank
(B) HDFC Bank
(C) SBI
(D) UTI Bank
Ans : (C)

26. “Smart Money” is a term used for—
(A) Internet Banking
(B) Credit Card
(C) Cash with Bank
(D) Cash with Public
Ans : (B)

27. Which one of the following stands at first rank in the list of top 10 steel producers in the world ?
(A) Nippon Steels
(B) Tata-Corus
(C) Arcelor-Mittal
(D) Bao Steel
Ans : (C)

28. Which of the following country has decided not to print its king’s photo on national currency ?
(A) Nepal
(B) Japan
(C) Denmark
(D) None of the above
Ans : (A)

29. The rate of Gross Domestic Savings for the 11th Plan as percentage of GDP is fixed at—
(A) 36•7%
(B) 34•8%
(C) 35•8%
(D) 33•8%
Ans : (B)

30. Who is the present (Nobember 2010) Director of Central Bureau Investigation ?
(A) Jyoti Krishna Dutt
(B) Kiran Mazumdar
(C) Amar Pratap Singh
(D) Arun Balkrishnan
Ans : (C)

31. Oil Refinery at Bhatinda is being established by—
(A) IOC
(B) HPCL
(C) Reliance
(D) BPCL
Ans : (B)

32. The maximum limit of 
Foreign Direct Investment (FDI) in public sector banking is—
(A) 51%
(B) 50%
(C) 33%
(D) 49%
Ans : (D)

33. Which of the following plan is meant for constructing houses for rural people ?
(A) Indra Avas Yojana
(B) Ambedkar Avas Yojana
(C) PURA
(D) None of the above
Ans : (A)

34. Recently foundation stone of a new rail coach making factory has been laid at—
(A) Saharsa
(B) Rae Bareli
(C) Amethi
(D) Amritsar
Ans : (B)

35. As per the declaration made in Railway Budget 2011-12, how many new Duranto Trains are to be introduced in 2011-12 ?
(A) 15
(B) 12
(C) 11
(D) 9
Ans : (D)

36. As per quick estimate for 2009-010 what is the gross domestic savings (GDS) at market price?
(A) 30•5% of GDP
(B) 33•7% of GDP
(C) 35•5% of GDP
(D) 37•5% of GDP
Ans : (B)

37. Per capita income at factor cost at constant prices (2004-05) for 2009-10 (Revised Estimates) stands at—
(A) Rs. 22580
(B) Rs. 24295
(C) Rs. 38084
(D) Rs. 33731
Ans : (D)

38. As per the latest data released by CSO, what share Indian Agriculture accounts in country’s GDP during 2009-10 ?
(A) 17•1%
(B) 17•6%
(C) 14•1%
(D) 26•6%
Ans : (C)

39. For 11th plan period 2007–2012 savings rate has been targeted at—
(A) 30.8%
(B) 31.6%
(C) 34.8%
(D) 33.6%
Ans : (C)

40. According to Small and Medium Enterprise Development Act, the maximum limit for medium enterprise is—
(A) Rs. 25 lakhs
(B) Rs. 1 crore
(C) Rs. 5 crore
(D) Rs. 10 crore
Ans : (D)
41. Recently, Ministry of Human Resource Development developed a new index termed as ‘Educational Development Index’ (EDI) related to primary and upper primary education.
The state at the top of this index is—
(A) Delhi
(B) Kerala
(C) Tamil Nadu
(D) Andhra Pradesh
Ans : (B)

42. India’s mobile market has been ranked at the……largest market of the world.
(A) Second
(B) Third
(C) Fourth
(D) Fifth
Ans : (B)

43. In 2010-11, contribution of service sector in country’s GDP is estimated at about—
(A) 48•6%
(B) 50•6%
(C) 57•3%
(D) 52•6%
Ans : (C)


44. Hutch-Essar has recently been acquired by—
(A) Bharti Airtel
(B) Vodafone
(C) Reliance
(D) Tata Mobile
Ans : (B)

45. In 2010-11 budget, the allocation for National Ganga River Basin Authority has been—
(A) Rs. 100 crore
(B) Rs. 200 crore
(C) Rs. 400 crore
(D) Rs. 500 crore
Ans : (D)

46. The tax-
GDP ratio in 2010-11 is estimated at—
(A) 10•12%
(B) 10•38%
(C) 12•3%
(D) 11•98%
Ans : (B)

47. In 2011-12, the maximum limit of custom duty is proposed as—
(A) 11%
(B) 10%
(C) 9%
(D) 8%
Ans : (B)

48. In 
Human Development Report 2010, India has HDI ranking at—
(A) 126th
(B) 119th
(C) 127th
(D) 129th
Ans : (B)

49. As per the latest available data, in September 2010, India’s total
external debt stood at—
(A) $ 122•610 billion
(B) $ 192•610 billion
(C) $ 295•8 billion
(D) $ 233•610 billion
Ans : (C)

50. In New Direct Tax Code for senior citizens, income tax exemption slab has been raised to—
(A) Rs. 2•00 lakh
(B) Rs. 2•00 lakh
(C) Rs. 2•50 lakh
(D) Rs. 3•00 lakh
Ans : (C)

51. Now the latest CRR as declared by RBI w.e.f. April 24, 2010 is—
(A) 6•0%
(B) 5•5%
(C) 5•75%
(D) 6•5%
Ans : (A)

52. As per revised estimates for 2010-11 released by CSO, the growth rate for Indian economy has been estimated to be—
(A) 9•5%
(B) 8•6%
(C) 9•8%
(D) 6•7%
Ans : (B)

53. US-based “Novelis” has recently been acquired by—
(A) Tata Group
(B) Birla Group
(C) Reliance Group
(D) Jointly by Tata and Birla Group
Ans : (B)

54. When was RBI nationalised ?
(A) 1st April, 1935
(B) 1st January, 1949
(C) 1st January, 1935
(D) 1st July, 1969
Ans : (B)

55. According to the latest data published in World Trade Statistics of
WTO. India’s share in world trade of goods and services in 2006 was—
(A) 1•0%
(B) 1•1%
(C) 1•2%
(D) 1•5%
Ans : (C)

56. As per quick estimates for the year 2010-11, Indian economy’s GDP at factor cost (at current prices) stood at—
(A) Rs. 3790063 crore
(B) Rs. 4713000 crore
(C) Rs. 4879232 crore
(D) Rs. 6426277 crore
Ans : (C)

57. What is the theme of World Development Report 2010 ?
(A) Poverty and Next Generation
(B) The Real Wealth of Nations : Path Ways to Human Development
(C) Incidence of Rural Poverty
(D) Development and the Next Generation
Ans : (B)

58. How many banks are there in public sector at present ?
(A) 28
(B) 27
(C) 19
(D) 20
Ans : (B)

59. What is the national minimum wage rate fixed under minimum wage legislation on November 2009 ?
(A) Rs. 56
(B) Rs. 60
(C) Rs. 100
(D) Rs. 76
Ans : (C)

60. For attaining 9% growth rate during 11th plan, investment level has been estimated to be—
(A) 31•4% of GDP
(B) 34•8% of GDP
(C) 38•7% of GDP
(D) 36•7% of GDP
Ans : (D)
61. Indian Rupee has got its symbol as  This symbol has been designed by—
(A) D. Kumar Raju
(B) Udai D. Raj
(C) D. Udai Kumar
(D) D. Udai Reddy
Ans : (C)

62. Primary gold is a gold of—
(A) 20 carat
(B) 22 carat
(C) 23 carat
(D) 24 carat
Ans : (D)

63. First share market in India was established in—
(A) Delhi
(B) Kolkata
(C) Chennai
(D) Mumbai
Ans : (D)


64. ‘Aam Admi Bima Yojana’ is an insurance scheme for rural landless households executed by the nodal agency—
(A) National Insurance Co.
(B) State Government
(C) LIC
(D) Central Government
Ans : (B)

65. 
Revenue Deficit as a per cent of GDP in Budget 2011-12 has been estimated at—
(A) 4•2%
(B) 6•8%
(C) 6•0%
(D) 4•6%
Ans : (D)

66. GST would be introduced from—
(A) January 1, 2012
(B) August 1, 2011
(C) April 1, 2012
(D) August 15, 2011
Ans : (C)

67. The rate of Minimum Alternate Tax (MAT) proposed in the budget 2011-12 is—
(A) 15%
(B) 18•5%
(C) 20%
(D) 22%
Ans : (B)

68. Which of the following is not a financial regulator ?
(A) IRDA
(B) AMFI
(C) PFRDA
(D) SEBI
Ans : (B)

69. Inflation in India is measured on which of the following indexes/indicators ?
(A) Cost of Living Index
(B) Consumer Price Index
(C) Wholesale Price Index
(D) Gross 
Domestic Product
Ans : (C)

70. As per 13th Finance Commission Recommendations during 2010-15, transfers to the states from the central tax pool are expected to be—
(A) Rs. 44000 crore
(B) Rs. 164832 crore
(C) Rs. 318581 crore
(D) Rs. 107552 crore
Ans : (C)

71. From which of the following taxes, the Central Government will get the maximum revenue in 2011-12 ?
(A) Custom Duties
(B) Income Tax
(C) Excise Duties
(D) Corporation Tax
Ans : (D)

72. How many economists shared Nobel Prize in Economics for the year 2010 ?
(A) 01
(B) 02
(C) 03
(D) 04
Ans : (C)

73. The target for exports in 2013-14 has been fixed at—
(A) $ 300 billion
(B) $ 275 billion
(C) $ 250 billion
(D) $ 450 billion
Ans : (D)

74. Global Hunger Index released by IFPRI in October 2010 places India at—
(A) 58th rank
(B) 64th rank
(C) 67th rank
(D) 74th rank
Ans : (C)

75. When was the first EPZ set-up in Kandla ?
(A) 1965
(B) 1970
(C) 1975
(D) 1995
Ans : (A)

76. For rural development allocation Union Budget 2011-12 is—
(A) Rs. 16,000 crore
(B) Rs. 46,000 crore
(C) Rs. 56,000 crore
(D) Rs. 87,800 crore
Ans : (D)

77. What is true for the service tax in Union Budget 2011-12 ?
(A) It is raised from 10 to 12%
(B) It is left unchanged at 11%
(C) It is left unchanged at 10%
(D) It is reduced from 14% to 12%
Ans : (C)

78. Which part of Indian rupee has been allotted in public expenditure for repaying interest on loans in 2011-12 budget proposals ?
(A) 18 Paise
(B) 21 Paise
(C) 22 Paise
(D) 23 Paise
Ans : (A)

79. In Forbes-2000 list of the year 2010 how many Indian companies got the place ?
(A) 16
(B) 56
(C) 37
(D) 27
Ans : (B)

80. As per the latest data available (for the year 2009). Infant Mortality Rate (per thousand live births) in India is—
(A) 72
(B) 68
(C) 60
(D) 50
Ans : (D)

Labels

2011 (6) Accont (1) Accountant (6) Administration (1) Advisor (1) AirIndia (1) Allahabad bank (3) AMIE in Electrical (1) Analyst (1) ANDHRA PRAGATHI GRAMEENA BANK (1) Andra bank (1) APCOB (1) Architect (2) Army (4) Artisan (1) Assistant (14) Assistant Jobs (3) Assistant Managers (5) assistent Manager (1) ASSOCIATE BANK (5) Associates (1) Attendant (1) Authority (3) Automobile (1) Ayurveda (1) Bangalore (1) Bangaluru (2) bank (131) Bank Jobs (2) bank of Baroda (1) BANKING AND COMPUTER AWARENESS (1) Bankof Baroda (7) BE/Btech (2) BEL (2) Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (1) BHEL (5) Bihar (3) Board (4) book (13) BSNL (1) Budget (4) Bureau (1) CA-ICWA-Finance (5) Career makers (6) CBI (2) CEERI (1) Central bank of india (1) Chandigarh (1) chemical (2) Chemist (1) Chemistry (1) Chennai (2) Chhattisgarh (1) Civil (4) civil services (1) Cleark (1) clerk (61) clerks (2) College (3) Commerce (1) Commission (2) computer book (2) Conservator (1) Constable (3) Constable in Civil Police (1) Consultant (2) ContractJob (14) Coordinator (2) corporation bank (3) countriees (1) Court (2) Court-Master (1) Credit Officer (3) CS (2) CSIR (5) Curator (1) Customer (1) Data Base Administrators (1) Data Entry Operator (1) Delhi (3) Demonstrator (1) Dena bank (2) Dental (3) Director (5) District (2) Draughtsman (1) DSSSB (1) Economics (1) Economics Servy (3) EDCIL (1) Education (3) Electrical (7) Electrical and Electronics (1) Electrician (1) electronics (5) Engg.-Diploma (10) Engineer (14) Engineering (52) english (6) Environmental (1) ESIC (2) Examination (12) Executive (9) Faculty (6) federal bank (1) Financial awarness (2) Fire (2) Fireman (1) Food (2) Forest (2) G.K. (10) GAIL (2) GATE (2) Gen.Awarnes (23) Geologist (1) Geology (3) Geophysicist (1) gk (9) Govt Jobs (1) Graduate (1) Gramin (2) Gujarat (1) HAL (1) Haryana gramin bank (1) Havildar (1) HDCCB (1) Head (1) Health (1) High Court (4) HLL (1) Hospital (1) HP (3) HR (4) Hyderabad (2) Hydrology (1) IB (1) IBPS (4) ICSI (1) IDBI bank (1) IIM (1) IIT (1) IL (1) Indian bank (2) INDIAN OVERSEAS BANK (3) Industrial Engineering (2) Inspector (1) Institute (6) Instructor (1) Instrumentation (2) Instrumentation and Electronics Engineering (1) Insurance (3) intrest rate (1) IOC (1) iocl (1) ISRO (2) IT(Computer) (12) ITI-Apprentice (6) jaipur thar gramin bank (1) Jharkhand (2) JK (1) Jobs for BE/B.Tech (2) Jobs for CA (1) Jobs for ICWA (1) Jobs for MBA (1) Jobs for ME/M.Tech (2) Jobs in BECIL (1) Jobs in Delhi (2) Jobs in IIA (1) Jobs in NMGB (1) Jr. Engineer (3) Jr. Engineering (1) Judge (1) Judicial (2) Junior Engineer (1) Junior/ Senior Project Officer (2) kalinga Gramya Bank (1) Karnataka (3) Kerala (1) Kerela (1) Kolkata (3) Latest (5) Law (7) Legal (4) legal service officer (1) Librarian (2) LIC (2) Line Attendant (1) Lokshabha (1) M.P. (1) M.Sc. (1) Magezine (10) Maharashtra (2) Management Trainee (3) Managemet (1) Manager (18) Manipur Rural Bank (1) Marketing (3) Marketting Executives (1) Markting appitude (9) Mathematics (1) MAZAGON DOCK LIMITED (1) MBA (4) MBBS (4) MCA (7) MCD (1) Mechanic (1) Mechanical (6) Medical (4) MIS (1) MP (5) MP Power DISCOMS (1) MT (2) Mumbai (2) Music (1) nabard (1) NAC (1) Navodaya (1) Navy (1) NEERI (1) Noida (1) North-East (1) NTPC (2) Nurse (2) obc (1) office assistant (2) Office-Assistant (4) OFFICER (25) Officer Jobs (1) Oil (1) Online (39) Operator (2) Orissa (2) PA-PS (1) Paper (34) Parliament (1) PAWAN HANS HELICOPTERS LIMITED (1) Peon (2) PFCL (1) Pharmacist (1) Pharmacy (1) Physiotherapist (1) Planner (2) PNB (9) PO (48) Police (2) Power (6) Power Engineering (1) pratiyogita darpan (3) Principal (1) Production (1) Project (5) Project Asst Level II (1) Project Engineers (1) PSC (7) PSU jobs (4) Public- (1) Public-Sector (27) Pune (1) Punjab (5) Rajasthan (9) rajasthan gramin bank (1) RBI (3) Reasoning (10) REC (1) Registrar (1) Relashonship (1) Research (2) Resident (1) Result (2) RPSC (5) SAI (1) SAIL (2) sample paper (4) SBI (9) sbi Associate (2) School (1) Science (1) Scientist (4) Security (2) Senior Consultants (1) Society (2) SOCIO - ECONOMIC (1) solved paaper (28) solved paper (15) Space (1) Special Drive (1) Specialist (4) sport (1) Sports (1) SSC (6) Staff Assistants (1) Statistics (2) Steno (3) Stenographer (1) Supervisor (1) Tamil Nadu (1) Teacher (6) Technical (9) Technician (5) Technology (1) Telecom (2) Tips (1) TN (1) Trainee (7) Translator (1) Transport (3) TTA (1) Tutor (2) Typist (1) UBI (1) Uco bank (3) UIA (1) UNION BANK OF INDIA (4) Unioun Budget 2011 (3) University (2) UP (2) UPSC (1) Uttarakhand Police (1) vijaya bank (2) Walk-in (6) Warehouse (1)

Facebook Badge