सरकारी नौकरी|Sarkari-Naukari |Govt. Examinations: Reasoning
To subscribe Sarkari-NaukriGuru job Alert for free sms

ON Sarkari-NaukriGuru

at 9870807070
Showing posts with label Reasoning. Show all posts
Showing posts with label Reasoning. Show all posts

Saturday, September 3, 2011

IBPS CLERKS WRITTEN EXAM PATTERN

Written Examination:

Written Examination Structure:

Sr. No. Name of Tests (Objective) No. of Questions Maximum Marks Total Time
1 Test of Reasoning 50 50 150 minutes
2 Test of English Language 50 50
3 Test of Numerical Ability 50 50
4 Test of General Awareness with
special reference to Banking Industry
50 50
5 Test of Computer Knowledge 50 50

Total 250 250


Thursday, July 14, 2011

SBI PO EXAM REASONING SOLVED QUESTIONS



1. If it is possible to make only one meaningful word with the Third, Seventh, Eighth and Tenth letters of the word COMPATIBILITY, which of the following would be the last letter of that word ? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such word can be formed, give your answer as ‘Y’.
(A) I
(B) B
(C) L
(D) X
(E) Y
Ans : (B)
2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) Stem
(B) Tree
(C) Root
(D) Branch
(E) Leaf
Ans : (B)
3. How many meaningful three letter English words can be formed with the letters AER, using each letter only once in each word ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) Four
Ans : (D)
4. In a certain code FINE is written HGPC.
How is SLIT written in that code ?
(A) UTGR
(B) UTKR
(C) TUGR
(D) RUGT
(E) None of these
Ans : (E)
5. If ‘Apple’ is called ‘Orange’, ‘Orange’ is called ‘Peach’, ‘Peach’ is called ‘Potato’, ‘Potato’ is called ‘Banana’, ‘Banana’ is called ‘Papaya’ and ‘Papaya’ is called ‘Guava’, which of the following grows underground ?
(A) Potato
(B) Guava
(C) Apple
(D) Banana
(E) None of these
Ans : (D)
6. If the digits in the number 86435192 are arranged in ascending order, what will be the difference between the digits which are second from the right and fourth from the left in the new arrangement ?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) None
Ans : (D)
7. Each vowel of the word ADJECTIVE is substituted with the next letter of the English alphabetical series, and each consonant is substituted with the letter preceding it. How many vowels are present in the new arrangement ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these
Ans : (C)

8. If in a certain language LATE is coded as 8&4$ and HIRE is coded as 7*3$ then how will HAIL be coded in the same language ?
(A) 7&8*
(B) &7*8
(C) 7*&8
(D) 7&*8
(E) None of these
Ans : (D)
9. How many such pairs of letters are there in word ENGLISH, each of which has as many letters between its two letters as there are between them in the English alphabets ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (E)
10. In a certain code ‘na pa ka so’ means ‘birds fly very high’, ‘ri so la pa’ means ‘birds are very beautiful’ and ‘ti me ka bo’ means ‘the parrots could fly’. Which of the following is the code for ‘high’ in that language ?
(A) na
(B) ka
(C) bo
(D) so
(E) None of these
Ans : (A)
Directions—(Q. 11–15) In each of the questions below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read both the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Read the statements and the conclusions which follow it and
Give answer—
(A) if only conclusion I is true.
(B) if only conclusion II is true.
(C) if either conclusion I or conclusion II is true.
(D) if neither conclusion I nor conclusion II is true
(E) if both conclusions I and II are true.
11. Statements : All stars are suns.
Some suns are planets.
All planets are satellites.
Conclusions :
I. Some satellites are stars.
II. No star is a satellite.
Ans : (C)
12. Statements : All fishes are birds.
All birds are rats.
All rats are cows.
Conclusions :
I. All birds are cows
II. All rats are fishes
Ans : (A)
13. Statements : All curtains are rods.
Some rods are sheets.
Some sheets are pillows.
Conclusions :
I. Some pillows are rods.
II. Some rods are curtains.
Ans : (B)

14. Statements : Some walls are windows.
Some windows are doors.
All doors are roofs.
Conclusions :
I. Some doors are walls.
II. No roof is a window.
Ans : (D)
15. Statements : All switches are plugs.
Some plugs are bulbs.
All bulbs are sockets.
Conclusions :
I. Some sockets are plugs.
II. Some plugs are switches.
Ans : (E)
Directions—(Q. 16–20) Study the sets of numbers given below and answer the questions, which follow :
489 – 541 – 654 – 953 – 983
16. If in each number, the first and the last digits are interchanged, which of the following will be the second highest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (C)
17. If in each number, all the three digits are arranged in ascending order, which of the following will be the lowest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (B)
18. Which of the following numbers will be obtained if the first digit of lowest number is subtracted from the second digit of highest number after adding one to each of the numbers ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (A)
19. If five is subtracted from each of the numbers, which of the following numbers will be the difference between the second digit of second highest number and the second digit of the highest number ?
(A) Zero
(B) 3
(C) 1
(D) 4
(E) 2
Ans : (B)
20. If in each number the first and the second digits are interchanged, which will be the third highest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (D)
Directions—(Q. 21–25) Read the following information carefully and answer the questions, which follow :
‘A – B’ means ‘A is father of B’
‘A + B’ means ‘A is daughter of B’
‘A ÷ B’ means ‘A is son of B’
‘A × B’ means ‘A is wife of B’
21. Which of the following means P is grandson of S ?
(A) P + Q – S
(B) P ÷ Q × S
(C) P ÷ Q + S
(D) P × Q ÷ S
(E) None of these
Ans : (C)
22. How is P related to T in the expression ‘P + S – T’ ?
(A) Sister
(B) Wife
(C) Son
(D) Daughter
(E) None of these
Ans : (A)
23. In the expression ‘P + Q × T’ how is T related to P ?
(A) Mother
(B) Father
(C) Son
(D) Brother
(E) None of these
Ans : (B)
24. Which of the following means T is wife of P ?
(A) P × S ÷ T
(B) P ÷ S × T
(C) P – S ÷ T
(D) P + T ÷ S
(E) None of these
Ans : (E)
25. In the expression ‘P × Q – T’ how is T related to P ?
(A) Daughter
(B) Sister
(C) Mother
(D) Can’t be determined
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—(Q. 26–30) In each of these questions a group of letters is given followed by four combinations of number/symbol lettered (A), (B), (C) & (D). Letters are to be coded as per the scheme and conditions given below. You have to find out the serial letter of the combination, which represents the letter group. Serial letter of that combination is your answer. If none of the combinations is correct, your answer is (E) i.e. None of these :
Letters# Q M S I N G D K A L P R B J E
Number/ Symbol# 7 @ 4 # % $ 6 1 2 £ 5 * 9 8 3
Conditions :
(i) If the first letter is a consonant and the last a vowel, both are to be coded as the code of the vowel.
(ii) If the first letter is a vowel and the last a consonant, the codes for the first and the last are to be interchanged.
(iii) If no vowel is present in the group of letters, the second and the fifth letters are to be coded as ©.
26. BKGQJN
(A) 9©$7©%
(B) ©9$7%©
(C) 91$78%
(D) %1$789
(E) None of these
Ans : (A)
27. IJBRLG
(A) #89*£$
(B) #89*£#
(C) $89*£#
(D) $89*£$
(E) None of these
Ans : (C)
28. BARNIS
(A) 92*#%4
(B) 924#*%
(C) 92*#%9
(D) 42*#%4
(E) None of these
Ans : (E)
29. EGAKRL
(A) #£$21*
(B) £$21*3
(C) £$21*#
(D) #£$21#
(E) None of these
Ans : (B)
30. DMBNIA
(A) 6@9%#2
(B) 2@9%#6
(C) 2@9%#2
(D) 2©9%#2
(E) None of these
Ans : (C)
Directions—(Q. 31–35) Study the following information carefully to answer these questions.
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H work for three different companies namely X, Y and Z. Not more than three persons work for a company. There are only two ladies in the group who have different specializations and work for different companies. Of the group of friends, two have specialization in each HR, Finance and Marketing. One member is an engineer and one is a doctor. H is an HR specialist and works with a Marketing specialist B who does not work for company Y. C is an engineer and his sister works in company Z. D is a specialist in HR working in company X while her friend G is a finance specialist and works for company Z. No two persons having the same specialization work together. Marketing specialist F works for company Y and his friend A who is a Finance expert works for company X in which only two specialists work. No lady is a marketing specialist or a doctor.
31. For which of the following companies does C work ?
(A) Y
(B) X
(C) Z
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (A)
32. Which of the following represents the pair working in the same company ?
(A) D and C
(B) A and B
(C) A and E
(D) H and F
(E) None of these
Ans : (E)
33. Which of the following combination is correct ?
(A) C–Z-Engineer
(B) E–X–Doctor
(C) H–X–HR
(D) C–Y–Engineer
(E) None of these
Ans : (D)
34. Who amongst the friends is a doctor ?
(A) H
(B) E
(C) C
(D) Either E or C
(E) None of these
Ans : (B)
35. Which of the following pairs represents the two ladies in the group ?
(A) A and D
(B) B and D
(C) D and G
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (C)

Wednesday, July 6, 2011

Vijaya Bank Probationary Officers Exam Paper



Reasoning Ability 

Directions—(Q. 1–5) For each of the following questions there is some relati onship between the two terms to the left of :: and the same relationship obt ains between the two terms to its right. In each of these questions the four th term is missing. This term is one of the alternatives among the five term s given below. Find out this term.
1. ABCD is related to BEGI in the same way as BCDE is related to … ?
(A) ADFH
(B) CFHJ
(C) CDEF
(D) CEGI
Ans : (B)
2. ABEF is related to BCFG in the same way as GHKL is related to … ?
(A) FGKJ
(B) HILM
(C) HIKJ
(D) HIML
Ans : (B)
3. BYCX is related to AZDW in the same way as DWEV is related to … ?
(A) CEXV
(B) CXFU
(C) EVFU(D) EWCX
Ans : (B)
4. ‘CIRCLE’ is related to ‘RICELC’ in the same way as ‘SQUARE’ is related
to—
(A) UQSERA
(B) QUSERA
(C) UQSAER
(D) QSUERA
Ans : (A)
5. ‘JKLM’ is related to ‘XYZA’ in the same way as ‘NOPQ’ is related to—
(A) RSTU
(B) YZAB
(C) DEFG
(D) BCDE
Ans : (D)
Directions—(Q. 6–15) Each of the following questions has four alternative r esponses. Select the correct response.
6. Which one of the following is same as liver, heart, kidney?
(A) Nose
(B) Blood
(C) Urine
(D) LungAns : (D)
7. Which one of the following is same as uncle, aunt, brother?
(A) Child
(B) Boy
(C) Adult
(D) Nephew
Ans : (D)
8. Which one of the following is same as Jute, Cotton, Wool ?
(A) Nylon
(B) Rayon
(C) Silk
(D) Terylene
Ans : (C)
9. Which one of the following is same as lead, convince, allure?
(A) Direct
(B) Order
(C) Initiate
(D) Fascinate
Ans : (D)
10. Which one of the following is same as flood, fire, cyclone?
(A) Accident(B) Rain
(C) Earthquake
(D) Damage
Ans : (C)
11. Which one of the following is same as carpenter, plumber, electrician ?
(A) Doctor
(B) Blacksmith
(C) Teacher
(D) Lawyer
Ans : (B)
12. Which one of the following is same as cork, plug, dam ?
(A) Obstruction
(B) Drain
(C) Pipe
(D) Tap
Ans : (A)
13. Which one of the following is same as red, yellow, blue?
(A) Sky
(B) Dark
(C) Green
(D) BrightAns : (C)
14. Which one of the following is same as desire, wish, want ?
(A) Pleasant
(B) Feel
(C) Anxiety
(D) Satisfy
Ans : (C)
15. Which one of the following is same as ohm, volt, amp. ?
(A) Light
(B) Metre
(C) Hour
(D) Watt
Ans : (D)
Directions—(Q. 16–20) In each of the sentences given below, there are two qu estions marks given one in the beginning and the other at the end. To fill u p the question marks, there are few alternatives. Choose the correct alterna tive.
16. ( ? ) is related to Masculine in the same way Woman is related to ?
(A) Disguise, Modest
(B) Capacity, Woman
(C) Man, Feminine
(D) Brave, Mrs.
Ans : (C)
17. ( ? ) is to Sky as Fish is to ?
(A) Blue, Swim
(B) Bird, Water
(C) Open, Hook
(D) Tree, Colour
Ans : (B)
18. ( ? ) is to Uncle as Mother is to ?
(A) Brother, Brought-up
(B) Father, Aunt
(C) Cousin, Beautiful
(D) Aunt, Father
Ans : (D)
19. ( ? ) is to Sri Lanka as Delhi is to ?
(A) Columbo, India
(B) Kathmandu, Capital
(C) India, Paris
(D) Island, Harbour
Ans : (D)
20. ( ? ) is to Ivory as Deer is to ?
(A) White, Hunt
(B) Elephant, Horn(C) Huge, Rare
(D) Costly, Scarce
Ans : (B)
Directions—From questions 21 to 25 fill the correct pair in place of question marks.
21. Table is to ( ? ) as Cup is to ?
(A) Furniture, Tea
(B) Student, Horse
(C) Wood, Hot
(D) Chair, Plate
Ans : (D)
22. Sugar is to ( ? ) as Mava is to ?
(A) Sweet, Sour
(B) Energy, Machine
(C) Sugarcane, Milk
(D) White, Sweet
Ans : (C)
23. ( ? ) is to Sun as Rain is to ?
(A) Moon, Rainbow
(B) Light, Cloud
(C) Sky, Wet(D) Day, Night
Ans : (B)
24. ( ? ) is to Brain as Mouth is to ?
(A) Skull, Tongue
(B) Hat, Lips
(C) Hair, Voice
(D) Turban, Saliva
Ans : (A)
25. ( ? ) is to Touch as Ear is to ?
(A) Hand, Know
(B) Experience, Feeling
(C) Skin, Hear
(D) Hair, Dirt
Ans : (C)
Directions—(Q. 26–30) In Column I are listed certain groups of individuals while in Column II are listed some of the characteristics against each gr oup of individuals which are common to each member of that group.
Column I Column II
FHIJ TW
IJK PT
IJLM SUW
GHIKM RVGHI QRV
FGI PR
HIJ QTW
IJL QSUW
GIJ PQS
26. Which individual has all the above characteristics?
(A) J
(B) I
(C) H
(D) M
Ans : (B)
27. Which characteristics are found either in J or in K or in both but in M?
(A) P, Q, T
(B) P, Q, R, S
(C) Q, R, S, T
(D) U, V, T
Ans : (A)
28. Which Characteristics is common to G and H but not in M?
(A) S
(B) B
(C) Q(D) R
Ans : (C)
29. Which Characteristics are common to H and J but not in K?
(A) P, Q
(B) Q, W
(C) Q, R
(D) R, W
Ans : (B)
30. Which Characteristics is not found either in F or in L or in both?
(A) Q
(B) U
(C) S
(D) V
Ans : (D)
Directions—(Q. 31–35) In each of the following question, three words are giv en with four alternatives. One of the four alternatives is same as the three words given in beginning. Then find out the correct alternative answer.
31. Which one is the same as Mumbai, Kolkata, Cochin ?
(A) Delhi
(B) Kanpur
(C) Chennai
(D) SholapurAns : (C)
32. Which one is the same as Coal, Ebony and Soot?
(A) Blush
(B) Raven
(C) Ash
(D) Rust
Ans : (C)
33. Which one is the same as Basket, Pail and Pan ?
(A) Knife
(B) Spoon
(C) Fork
(D) Bowl
Ans : (D)
34. Which one is the same as Emancipate, Free and Release?
(A) Ignore
(B) Pardon
(C) Liberate
(D) Quit
Ans : (C)
35. Which one is the same as Daisy, Pansy and Rose?
(A) Bed(B) Violet
(C) Plant
(D) Red
Ans : (C)
Directions—Find out the correct answer in each of the questions from 36 to
40.
36. Which one is the same as Arid, Parched and Droughty ?
(A) Draft
(B) Cow
(C) Earth
(D) Dry
Ans : (D)
37. Which one is the same as Grandfather, Father and Brother?
(A) Baby
(B) Father-in-law
(C) Son
(D) Son-in-law
Ans : (C)
38. Which one is the same as Yellow, Orange and Green?
(A) Tree
(B) Purple
(C) Grass(D) Leaf
Ans : (B)
39. Which one is the same as Lungs, Liver and Kidneys?
(A) Heart
(B) Intestines
(C) Testis
(D) Neck
Ans : (A)
40. Which one is the same as Lock, Shut and Fasten?
(A) Window
(B) Door
(C) Block
(D) Iron
Ans : (C)
Directions—(Q. 41–45) In each of the following questions, three words are gi ven. Under them four alternatives are provided, one of which expresses most effectively the general characteristic if these three words. That alternativ e is your answer.
41. Aeroplane, Train, Truck
(A) Speed
(B) Rooms
(C) Wheels(D) Transport
Ans : (D)
42. Wolf, Leopard, Deer
(A) Meat eater
(B) Jungles
(C) Mammals
(D) Cruel
Ans : (C)
43. Sword, Gun, Pistol
(A) Arms
(B) Constable
(C) Bullet
(D) War
Ans : (A)
44. Fraud, Jealously, Hatred
(A) Destruction
(B) Envy
(C) Human Characteristics
(D) Quality
Ans : (C)
45. Novel, Epic, Drama(A) Subject
(B) Literature
(C) Poetry
(D) Knowledge
Ans : (B)
Directions—(Q. 46–50) In each of the following questions, three words are g iven. They are followed by four words, one of which stands for the class to which these three words belong. Identify that word.
46. Wheat, Barley, Rice
(A) Food
(B) Gram
(C) Cereal
(D) Agriculture
Ans : (C)
47. Coal, Iron, Mica
(A) Rock
(B) Minerals
(C) Gold
(D) Earth
Ans : (B)
48. Honesty, Credibility, Reliability
(A) Quality(B) Dependability
(C) Charter
(D) Nicety
Ans : (A)
49. Cap, Coat, Trousers
(A) Smart
(B) Shirt
(C) Dress
(D) Tailor
Ans : (C)
50. Stool, Table, Chair
(A) Bench
(B) Furniture
(C) Carpet
(D) Office
Ans : (B)
Directions—(Q. 51–60) For each of the following questions, there are two wo rds and five alternative answers. In each of the alternative answers there are two words. Then find out the alternative whose two words have the same relation as in the two words given in question.
51. Resignation : Office ::
(A) Competition : Game
(B) Illness : Hospital(C) Abdication : Throne
(D) Moisture : Rain
(E) Appointment : Interview
Ans : (C)
52. Bunch : Key ::
(A) Hound : Pack
(B) Team : Competition
(C) Beehive : Bee
(D) Examination : Subject
(E) Bouquet : Flower
Ans : (E)
53. Profit : Loss ::
(A) Success : Failure
(B) Rupee : Paisa
(C) Whole : Part
(D) Multiplication : Addition
(E) Adult : Child
Ans : (A)
54. Sapling : Tree ::
(A) Horse : Mare
(B) Student: Teacher
(C) Bud : Flower
(D) Tree : Furniture
(E) River : Brook
Ans : (C)
55. Supervisor : Worker ::
(A) Junior : Senior
(B) Superior : Inferior
(C) Elder : Younger
(D) Debtor : Creditor
(E) Officer : Clerk
Ans : (E)
56. Malaria : Mosquito ::
(A) Poison : Death
(B) Rat : Plague
(C) Epidemic : Bacteria
(D) Cholera : Water
(E) Medicine : Disease
Ans : (D)
57. Paisa : Rupee ::
(A) Kilogram : Quintal
(B) Metre : Centimetre(C) Coin : Money
(D) Weight : Ton
(E) Rupee : Wealth
Ans : (A)
58. Poet : Verse ::
(A) Prose : Novelist
(B) Author : Book
(C) Novel : Prose
(D) Publication : Editor
(E) Summary : Paraphrase
Ans : (B)
59. Water : Thirst ::
(A) Food : Hunger
(B) Sun : Energy
(C) Appetite : Meal
(D) Ice-cream : Cold
(E) Poison : Death
Ans : (A)
60. Pulp : Paper ::
(A) Wood : Table
(B) Cloth : Shirt(C) Yarn : Fabric
(D) Iron : Steel
(E) Wood : Sawdust
Ans : (C)
Directions—(Q. 61–70) For each of the following questions, there are two wo rds and eight alternative answers. Then find out two such alternatives the relation in which is the same as in the two words given in the beginning.
61. Trees and Forest
(A) Ocean (B) Page
(C) Books (D) Study
(E) Library (F) Ship
(G) Boys (H) Classes
Ans : (C, E)
62. Constable and Police
(A) Clerk (B) Hospital
(C) Medicine (D) Mother
(E) Girl (F) Doctor
(G) File (H) House
Ans : (B, F)
63. Brother-in-law and Sister
(A) I (B) Youth
(C) Female-companion (D) Wife(E) My (F) Beautiful Woman
(G) Damsel (H) Sister-in-law
Ans : (B, G)
64. Cold and Hot
(A) January (B) Monday
(C) Year (D) June
(E) March (F) Thursday
(G) Month (H) August
Ans : (A, D)
65. High and Low
(A) Far (B) Rent
(C) Next (D) Near
(E) Distance (F) Fair
(G) Last (H) Clean
Ans : (A, D)
66. Unsuccess and Laziness
(A) Study (B) Success
(C) Day (D) School
(E) Labour (F) Lazy
(G) Game (H) Honesty
Ans : (E, B)

67. Car and Garage
(A) Horse (B) Grass
(C) Bird (D) Water
(E) Man (F) Stable
(G) Animal (H) Hive
Ans : (A, F)
68. Hand and Fingers
(A) Foot (B) Eyes
(C) Hat (D) Teeth
(E) Head (F) Stomach
(G) Nose (H) Hair
Ans : (E, H)
69. Oxygen and Man
(A) Petrol (B) Stool
(C) Carpenter (D) Sky
(E) Driver (F) Wood
(G) Water (H) Fish
Ans : (G, H)
70. Neat and Clean
(A) Dirty (B) Tidy
(C) Route (D) White(E) Wise (F) Ravi
(G) Foul (H) Beauty
Ans : (A, G)
Directions—(Q.71–75) In each of the following two columns, the groups of t hree words are given. Compare two columns and find the pairs given below e ach question, which satisfy the same relationship between the two groups o f that pair.
Column I
(A) Cereal, Wheat, Tomato
(B) Seeds, Apple, Fruit
(C) Mother, Sister, Female
(D) Teacher, Writer, Speaker
(E) Stool, Furniture, Table
Column II
(P) Apple, Banana, Fruit
(Q) Wheat, Barley, Cereals
(R) Doctor, Painter, Father
(S) Cow, Mammal, Animal
(I) Soldier, Army, Civilian
71. (A) BP
(B) AQ
(C) CR
(D) EP
Ans : (D)
72. (A) BR
(B) AT
(C) CS
(D) DP
Ans : (C)
73. (A) DR
(B) BR
(C) ET
(D) CS
Ans : (A)
74. (A) BS
(B) AT
(C) AQ
(D) DQ
Ans : (B)
75. (A) CR
(B) EQ
(C) BQ
(D) DS
Ans : (B)

Monday, July 4, 2011

Punjab National Bank Agriculture Officers Solved Paper




Reasoning
 
1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) Sand
(B) Stone
(C) Cement
(D) Brick
(E) Wall
Ans : (E)
2. If Yellow is called Green, Green is called Black, Black is called White, White is called Red, Red is called Blue, Blue is called Orange then what is the colour of milk ?
(A) White
(B) Black
(C) Red
(D) Green
(E) None of these
Ans : (C)
3. Pointing to a photograph Seema said ‘He is the only grandson of my mother’s father-in-law’. How is the man in photograph related to Seema ?
(A) Father
(B) Uncle
(C) Cousin
(D) Brother
(E) Cannot be determined
Ans : (D)
4. If ‘+’ means ‘×’, ‘×’ means ‘÷’, ‘÷’ means ‘–’ and ‘–’ means ‘+’ what is the value of - 17 + 15 – 135 × 9 ÷ 70 ?
(A) 270
(B) 240
(C) 170
(D) 200
(E) None of these
Ans : (D)
5. If it is possible to make a meaningful word from the fourth, the fifth, the sixth, the eighth and the eleventh letters of the word GOURMANDISE using each letter only once first letter of the word is your answer. If more than one such word can be formed your answer is X. If no such word can be formed your answer is Y—
(A) D
(B) R
(C) M
(D) X
(E) Y
Ans : (D)
6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) Silver
(B) Gold
(C) Nickel
(D) Copper
(E) Brass
Ans : (E)
7. In a certain code EXTRA is written as % 5 # 73 and NOSE is written as 4 @ 8%; how is STORE written in that code ?
(A) 5#@7%
(B) 8#@7%
(C) 8#@%5
(D) 8@75%
(E) None of these
Ans: (B)
8. In a row of children facing North, Shamika is third to the right of Nikhil who is seventeenth from the right end of the row. Ravi is fifth to the left of Shamika and is twentieth from the left end. Total how many children are there in the row ?
(A) 39
(B) 38
(C) 37
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (B)
9. How many such pairs of letters are there in the word EXAMINATION each of which has as many letters between them in the word, as they have in the English alphabet ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these
Ans : (C)
10. In a certain code ACQUIRE is written as EIRUQAC, how is DENSITY written in that code ?
(A) YTISNDE
(B) YITSNED
(C) YTISNED
(D) YITSNDE
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—(Q. 11–15) These questions are based on the following letter/number/ symbol arrangement. Study it carefully and answer the questions.
T 8 # 1 7 F J 5 % E R @ 4 D A 2 B © Q K 3 1 ● U H 6 L

11. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and not immediately followed by a vowel ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (C)
12. Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) E@%
(B) #78
(C) 5EJ
(D) U6●
(E) QKB
Ans : (E)
13. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a number ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (B)
14. What will come in place of the question-mark (?) in the following series based on the above arrangement ?
TL8 #6I 7HF ?
(A) FUJ
(B) JU●
(C) FU●
(D) JU5
(E) None of these
Ans : (D)
15. Which of the following is seventh to the right of thirteenth from the right ?
(A) 1
(B) ●
(C) F
(D) 7
(E) None of these
Ans : (A)
Directions—(Q. 16–20) In each question below are given three statements followed by two conclus ions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three given statements, disregarding commonly known facts. Then decide which of the answer (A), (B), (C), (D) and (E) is correct answer and indicate it on the answersheet. Give answer—
(A) If only conclusion I follows
(B) If only conclusion II follows
(C) If either conclusion I or conclusion II follows
(D) If neither conclusion I nor conclusion II follows
(E) If both conclusions I and II follow
Ans : (C)
16. Statements:
Some cards are plastics.
Some Plastics are metals.
All metals are pots.
Conclusions :
I. Some pots are cards.
II. No pot is a card.
Ans : (C)
17. Statements:
All chairs are tables.
All tables are trains.
All trains are buses.
Conclusions :
I. All tables are buses.
II. All trains are tables.
Ans : (A)
18. Statements:
Some machines are computers.
Some computers are calculators.
Some calculators are phones.
Conclusions :
I. Some phones are computers.
II. Some computers are machines.
Ans : (B)
19. Statements :
All spoons are bowls.
Some bowls are glasses.
Some glasses are plates.
Conclusions :
I. Some glasses are spoons.
II. Some plates are bowls.
Ans : (D)
20. Statements:

Some envelopes are packets.
Some packets are boxes.
All boxes are parcels.
Conclusions :
I. Some parcels are packets.
II. Some parcels are boxes.
Ans : (E)
Directions—(Q. 21–25) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II are given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer—
(A) If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question
(B) If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question
(C) If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question
(D) If the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question (E) If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question
21. Among D, B, J, T and F who was the first person to reach the office ?
I. D reached before J and F but after B.
II. B was not the first to reach office.
Ans : (E)
22. What is the code for ‘not’ in the code language ?
I. In the code language ‘do not go’ is written as ‘la ra de’.
II. In the code language ‘go to school’ is written as ‘ka ma ra.’
Ans : (D)
23. How many children are there in the class ?
I. Rita ranks 23rd from the top.
II. Anita ranks 17th from the bottom and is five ranks above Rita.
Ans : (E)
24. How is Neela related to Deepa ?
I. Neela’s mother is Deepa’s brother’s wife.
II. Neela is the only granddaughter of Deepa’s mother.
Ans : (C)
25. R is in which direction with respect to T ?
I. R is to the east of H who is to the north of T.
II. Q is to the east of T and to the South of R
Ans : (C)
Directions—(Q. 26–30) These questions are based on the following arrangements I & II. Study them carefully and answer the questions that follow—
I. P T 7 A # 4 B C 3 @ K F 1 9 ●
II. E H L © 6 8 $ U 5 J M 2 D% 1
26. How many such symbols are there in arrangements I & II together each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a numeral ?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 1
(E) None of these
Ans : (E)
27. If P7© : TAL : : B3J : ?
(A) @KJ
(B) C@J
(C) C@5
(D) 3KJ
(E) None of these
Ans : (C)
28. Which element will be third to the right of seventh element from right end in the arrangement I if the order of its elements is reversed ?
(A) 7
(B) #
(C) F
(D) 1
(E) None of these
Ans : (E)
29. What will come in place of the question mark (?) in the following series based on the position of the elements in the above two arrangements ?
H7 ©# 8B ?
(A) U3
(B) $C
(C) 3J
(D) UC
(E) None of these
Ans : (A)
30. If the third, the fifth, the seventh and the ninth elements in arrangement II are replaced by the respective elements in arrangement I, which element will be third to the left of sixth element from the right end in arrangement II ?
(A) $
(B) B
(C) 7
(D) L
(E) None of these
Ans : (B)
Directions—(Q. 31–35) Symbols @, %, ●, $ and # are used with following meanings— ‘A @ B’ means ‘A is smaller than B’.
‘A % B’ means ‘A is greater than B’.
‘A ● B’ means ‘A is neither greater than nor smaller than B’.
‘A $ B’ means ‘A is either smaller than or equal to B.’
‘A # B’ means ‘A is either greater than or equal to B’.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true and give your answer accordingly. Give answer—
(A) If only conclusion I is true.
(B) If only conclusion II is true.
(C) If either conclusion I or conclusion II is true.
(D) If neither conclusion I nor conclusion II is true.
(E) If both conclusions I and II are true.
31. Statements : G @ H, H ● Q, Q $ M
Conclusions : I. M % G
II. H $ M
Ans : (E)
32. Statements : F ● B, B @ E, E # J
Conclusions : I. F @ E
II. J $ B
Ans : (A)
33. Statements : R $ H, H % M, M # F
Conclusions : I. F $ H
II. F @ R
Ans : (D)
34. Statements : T # L, L % W, W @ V
Conclusions : I. L % V
II. T % W
Ans : (B)
35. Statements : K % L, L # T, I $ T
Conclusions : I. L % I
II. L ● I
Ans : (C)
Directions—(Q. 36–40) These questions are based on the following information— Seven persons R, J, M, Q, L, T and K conduct workshop on Developing Managerial skills in seven different companies A, B, C, D, E, F and G on a different day of the week from Monday to Sunday. The order of persons, companies and days of the week are not necessarily the same. J organizes workshop in Company D on Wednesday. Q does not conduct workshop for companies A or C and conducts on the next day of L who conducts the workshop for Company F. T conducts workshop for Company E on Friday. K conducts workshop on Monday but not for Company C or G. M conducts workshop for Company A but not on Tuesday.
36. Who conducts workshop on Saturday ?
(A) M
(B) Q
(C) L
(D) Q or L
(E) None of these
Ans : (C)
37. On which day does Q conduct the workshop ?
(A) Sunday
(B) Saturday
(C) Tuesday
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (A)
38. M conducts workshop on which day ?
(A) Saturday
(B) Sunday
(C) Tuesday
(D) Thursday
(E) None of these
Ans : (D)
39. Which of the following combinations of person-company and day is correct ?
(A) K–B–Wednesday
(B) R–B–Monday
(C) K–C–Monday
(D) K–G–Sunday
(E) None of these
Ans : (E)
40. Who conducts workshop for Company C and on which day ?
(A) R, Thursday
(B) R, Tuesday
(C) Q, Saturday
(D) Q, Sunday
(E) None of these
Ans : (B)
Directions—(Q. 41–45) Below in each question are given two statements (a) and (b). These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements. Mark answer—
(A) If statement (a) is the cause and statement (b) is its effect
(B) If statement (b) is the cause and statement (a) is its effect
(C) If both the statements (a) and (b) are independent causes
(D) If both the statements (a) and (b) are effects of independent causes.
(E) If both the statements (a) and (b) are effects of some common cause
41. (a) Government of state ‘X’ imposed a higher sales tax on petroleum products compared to the neighbouring states.
(b) All the petrol pumps in the state observed ‘bandh’ in protest.
Ans : (A)
42. (a) Attendance for the All India examination held in July 2006 was poor at all the centres.
(b) Western States of the country were affected by heavy floods during July 2006.
Ans : (D)
43. (a) High Court has declared stay on construction of residential buildings on the land under dispute.
(b) A large number of middle class salaries people had booked flats in the buildings under
dispute.
Ans : (C)
44. (a) Residents in the locality have now decided to launch a cleanliness drive.
(b) Civic authorities in the city have recorded many cases of Cholera and gastro.
Ans : (B)
45. (a) Senior citizens of the city have complained about the late night disturbance caused due to loudspeakers used during festivals.
(b) Though, the Government has issued a directive banning late night celebrations involving use of loudspeakers, it is not being strictly followed in some of the areas.
Ans : (E)
Directions—(Q. 46–50) An organization wants to recruit Manager—HRD for its umbai division. The following criteria have been laid down, to be eligible for selection. The candidate must—
(a) Be a graduate in any discipline passed in first class with minimum 60% marks
(b) Have done post graduate degree/diploma in HRD or personnel management with minimum 65% marks
(c) Have cleared the selection test with minimum 50% marks
(d) Have cleared the interview with minimum 45% marks
(e) Be not less than 21 years and not more than 28 years of age as on 1.2.2007. However, if a candidate satisfies all other criteria except for—
(i) At (b) above but has got-at-least two years post-qualification experience of working in HRD department case may be referred to the Chairman of the organisation.
(ii) At (c) above but has secured minimum 45% marks in selection test and 55% marks in interview the case may be referred to the President of the organization.
In each of the questions below, information of one candidate is given. You have to take one of the following five decisions based on the information provided and the criteria and conditions given above. You are not to assume anything other than the information provided in each question. All these cases are given to you as on 1.2.2007. You have to indicate your decision by marking answers to each question as follows. Give answer—
(A) If the candidate is to be selected
(B) If the candidate is not to be selected
(C) If the case is to be referred to Chairman
(D) If the case is to be referred to President
(E) If the data provided is not adequate to decide the course of action
46. Nalini Zaveri has done her graduation in Arts in first class with 60% marks and postgraduate management diploma in HRD with 62% marks. Her date of birth is 16.1.1981. She has been working in the HRD department of a bank for past three years after completing her postgraduation diploma in HRD. She has secured 55% marks in selection test and 50% marks in interview.
Ans : (C)
47. Rajesh Nalawade is a B. Sc. In first class with 75% marks and post-graduate in personnel management with 60% marks. He is working as an Officer in administration department of an organisation for past two years. He has secured 55% marks in selection test and 52% marks in interview. He has completed 26 years of age in November 2006.
Ans : (B)
48. Shyam Bansode has passed B. Com. in first class with 65% marks and MBA in personnel management with 72% marks. He has cleared the selection test with 58% marks and interview with 52% marks. His date of birth is 17.5.1983.
Ans : (A)
49. Nikhil Agnihotri is a postgraduate in personnel management passed out in 2005 at the age of 24 years securing 71% marks. He has secured 62% marks in selection test and 57% marks in interview.
Ans: (E)
50. Sujata Shirke has passed out B. Com. in first class with 62% marks in 2003 at the age of 21 years. Thereafter she has done MBA with specialization in HRD with 72% marks. She has secured 48% marks in selection test and 58% marks in interview.
Ans : (D)

Wednesday, June 8, 2011

CORPORATION BANK CLERKS 2009 SOLVED PAPER





Corporation Bank Clerk Recruitment Exam.,
Solved Paper (Based on Memory)
With Answare Hints


Paper Year 2009
Section : 
1: Reasoning Ability and Numerical Aptitude 100Que
2: English Language 50 Que
3: Clerical Aptitude 50 Que

 If this Pdf is Useful to You DOWNLOAD HERE

Friday, June 3, 2011

Reasoning Questions for Bank PO Exams

Reasoning Questions for Bank P.O Exams
Directions: In each of the following questions, one term is different. Find out the different term.
1. (a) 7
(b) 15
(c) 27
(d) 63
(e) 3
Ans. (c)
2. (a) 11
(b) 12
(c) 17
(d) 15
(e) 9
Ans. (b)
3. (a) 4
(b) 32
(c) 64
(d) 16
(e) 96
Ans. (e)
4. (a) 10
(b) 21
(c) 129
(d) 256
(e) 24
Ans. (d)


Directions: In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternative below it. Choose the correct alternative.
5. c – bba – cab – ac – ab – ac
(a) abcbc
(b) acbab
(c) babcc
(d) bcacb
Ans. (b)
6. ab – bc – c – ba – c
(a) baac
(b) aabb
(c) abbb
(d) baba
Ans. (c)
7. A householder employed a servant on the condition that food and lodging will be free and after the service of one year he will get Rs 900 and a uniform as bonus. The servant left the job after serving for 9 months and accordingly the householder gave him Rs 650 and a uniform. Find the price of the uniform.
(a) Rs 250
(b) Rs 200
(c) Rs 175
(d) Rs 100
(e) none of these
Ans. (d)
8. In a chess tournament each of six players will play every other player exactly once. How many matches will be played during the tournament?
(a) 36
(b) 30
(c) 15
(d) 12
Ans. (c)
9. The number of boys in a class is three times the number of girls. Which one of the following numbers cannot represent the total number of children in the class?
(a) 48
(b) 44
(c) 42
(d) 40
Ans. (c)
10. If P denotes ÷, Q denotes ×, R denotes + and S denotes -, then the value of 18Q 12P 4 R 5 S 6 when simplified gives
(a) 36
(b) 53
(c) 59
(d) 65
(e) 51
Ans. (b)
11. If × means +, ÷ means -, – means × and + means ÷, then 8 × 7- 8 + 40 + 2 = ?
(a) 1
(b) 7 2/5
(c) 83/5
(d) 44
Ans. (b)
12. 8. If A means -‘B means ÷, C means + and D means ×, then l5 B 3 C 24 A l2 D 2 =?
(a) 34
(b) 2
(c) 5/9
(d) 5
Ans. (d)
13. If – means ÷, + means ?, ÷ means -, ? means +, then which of the following equations is correct?
(a) 52 ÷ 4 + 5 ? 8 – 2 = 36
(b) 43 ? 7 ÷ 5 + 4 – 8 = 25
(c) 36 ? 4 – 12 + 5 ÷ 3 = 420
(d) 36 – 12 ? 6 ÷ 3 + 4 = 60
Ans. (a)
14. If 9 ? 3 = 36;
11 ? 7 = 81, then what is the value of 5 ? 13?
(a) 65
(b) 66
(c) 81
(d) 51
(e) 72
Ans. (c)
15. If 7 * 3 = 52; 9 * 5 = 86; 3 * 4 = 13, then 5 * 7 = ?
(a) 30
(b) 32
(c) 40
(d) 57
(e) 42
Ans. (b)
16. If 3 + 5 = 16; 7 + 9 = 64; 10 +12 = 121, then 11 + 3 = ?
(a) 56
(b) 48
(c) 49
(d) 196
(e) 94
Ans. (c)
17. If 4 ? 8 = 42; 6 ? 4 = 23; 8 ? 6 = 34, then 2 ? 4 = ?
(a) 25
(b) 21
(c) 26
(d) 42
(e) 24
Ans. (b)
18. How many even numbers are there in the following sequence of numbers which are immediately followed by an odd number as well as immediately preceded by an even number?
8 6 7 6 8 9 3 2 7 5 3 4 2 2 3 5 5 2 2 8 1 1 9
(a) One
(b) Three
(c) Four
(d) Six
Ans. (c)
19. How many numbers from 1 to 100 are there such that these are not only exactly divisible by 4 but also have 4 as a digit?
(a) 7
(b) 10
(c) 20
(d) 21
Ans. (a)
20. If the first and second digits in the sequence
5 9 8 1 3 2 7 4 3 8
are interchanged, also the third and fourth digits, the fifth and sixth digits and soon, which digit would be the seventh counting to your left?
(a) 1
(b) 4
(c) 7
(d) 8
Ans. (d)
21. Raman is 7 ranks ahead of Suman in a class of 39. If Suman’s rank is seventeenth from the last, what is Raman’s rank from the start?
(a) 14th
(b) 15th
(c) l6th
(d) 17th
Ans. (c)
22. Some girls are sitting in a row. Anita is sitting fourteenth from the left and Rekha is seventh from the right. If there are four girls between Anita and Rekha, how many girls are there in the row?
(a) 25
(b) 23
(c) 21
(d) 19
Ans. (a)
23. In a row of students, Deepak is seventh from the left and Madhu is twelfth from the right. If they interchange their positions, Deepak becomes twenty-second from the left. How many students are there in the row?
(a) 19
(b) 31
(c) 33
(d) Can’t be found
Ans. (c)
24. If Thursday was the day after the day before yesterday five days ago, what is the least number of days ago when Sunday was three days before the day after tomorrow?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five
Ans. (a)
25. Standing on the platform, Amit told Sunita that Aligarh was more that 10 4m but less than 15 km from there. Sunita knew that it was more than 12 km but less than 14 km from there. If both of them were correct, which of the following could be the distance of Aligarh from the platform?
(a) 11km
(b) 12km
(c) 13km
(d) 14km
Ans. (c)

Friday, March 25, 2011

Bank of Baroda (Paper) Logical Ability Practice Question Answers




Directions (Q 1–5): In each of the letter series, find the missing letters.
1. a – c c a b c – a b – c – b c c1. b a c c
2. b c c a
3. c b c a
4. c c b a
5. c a b c
2. b b c – b – c a b b – a – b c a1. b c a b
2. a c b b
3. a b c b
4. c a b b
5. a d b c
3. x x – y – x x x x y – x x x x y – x1. y x y y
2. y x x x
3. x y x x
4. x y y y
5. x x x y
4. a a – c – a b c a – b c a a b –1. c a a b
2. a a c b
3. b a a c
4. b a c a
5. None of these
5. c c b – c – b a c c – a – c b a1. b c a c
2. a b c c
3. c c b a
4. a c b c
5. None of these

6. A is B’s sister, C is B’s mother, D is C’s father and E is D’s mother. What is the relationship of A with E?1. Daughter
2. Grand daughter
3. Grandson
4. Grandmother
5. Sister
7. If yesterday’s tomorrow was Wednesday, then yesterday’s day-after-tomorrow will be1. Wednesday
2. Thursday
3. Friday
4. Saturday
5. Sunday
8. Which of the following groups of letters is different from the other groups of letters?1. FETE
2. GAME
3. HUGE
4. LOVE
5. SMALL
9. Which of the following series is without any law/pattern?1. FHKOT
2. CEHLP
3. IKNRW
4. LNQUZ
5. INTKR
10. In a row of the six members sitting, P is sitting to the left of Q but to the right of Y. R is sitting to the right of X but to the left of Q who is to the left of Z. The members sitting in the middle are1. PR
2. RQ
3. XQ
4. PS
5. None of these
11. Select an item from those given in alternatives that has the same property as the one in question
697, 888, 945
1. 146
2. 934
3. 879
4. 555
5. 584
12. Find the missing term in the series BYAZ, ? , DWCX, EVDW1. AXBY
2. CXBY
3. AZDW
4. CYBX
5. CDBY
13. Find the missing term in the series CEHLQ, FHKOT, ?, LNQUZ1. GILPU
2. JLOSX
3. IKMQV
4. IKNRW
5. LKMST
14. A boat is going against the stream in a river and it first turns to exact right and then again a second time exactly to the right to its direction of motion. Assuming that the boat is propelled at constant velocity from the start, how will the speed be effected now?1. Will increase or decrease
2. Will remain the same
3. Will increase
4. Will decrease
5. None of these
15. Select an item from those given as alternatives that has the same property as the one in question. 914, 703, 8131. 611
2. 789
3. 870
4. 120
5. 154
Directions (Q 16–23): Find out the next term in the given series:
16. 9, 12, 21, 48, ?1. 69
2. 84
3. 102
4. 129
5. 125
17. 95, 115.5, 138, ?1. 162.5
2. 163.5
3. 164.5
4. 167.5
5. 125.5
18. 7, 11, 13, 17, 19, ?1. 21
2. 23
3. 25
4. 29
5. 24
19. 563, 647, 479, 815, ?1. 143
2. 279
3. 386
4. 672
5. 786
20. 79, 68, 57, 46, ?1. 17
2. 27
3. 35
4. 66
5. 65
21. 5, 1/5, 17, 1/17, 29, 1/29, ?1. 34
2. 39
3. 41
4. 49
5. 40
22. 18, 27, 6, 9, 2, 3, ?1. 1
2. 1/3
3. 2/3
4. 1/2
5. 1/4
23. 4, 2, 8, 4, 24, 12, 96, ?1. 24
2. 36
3. 40
4. 48
5. 50
Directions (Q 24–30): Which one is different from others?
24. Calf, Colt, Puppy, Cat, Cub1. Calf
2. Colt
3. Puppy
4. Cat
5. Cub
25. Ox, Peacock, Lion, Hen, Tiger1. Lion
2. Ox
3. Peacock
4. Hen
5. Tiger
26. Copper, Diamond, Silver, Gold, Platinum
1. Diamond
2. Gold
3. Silver
4. Copper
5. Platinum
27. Diet, Died, Tied, Tide, Fried
1. Tide
2. Diet
3. Tied
4. Died
5. Fried
28. 16, 22, 30, 45, 52, 66
1. 30
2. 45
3. 52
4. 66
5. 16
29. 8754, 9786, 7986, 3243, 1245
1. 8754
2. 9786
3. 7986
4. 3243
5. 1245
30. 1622, 2540, 3840, 5786, 54531. 5786
2. 3840
3. 2540
4. 1622
5. 5453

Answers

1. 2, 2. 3, 3. 4, 4. 3, 5. 4, 6. 2, 7. 2, 8. 1, 9. 2, 10. 4 11. 2, 12. 2, 13. 4, 14. 3, 15. 1, 16. 4, 17. 1, 18. 2, 19. 1, 20. 3 21. 3, 22. 3, 23. 4, 24. 4, 25. 4, 26. 1, 27. 1, 28. 2, 29. 3, 30. 1

NABARD Bank Officers Exam., 2008: Reasoning



NABARD Bank Officers Exam., 2008: Reasoning
(Held On 30–3–2008)


1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) Clove
(B) Cinnamon
(C) Pepper
(D) Cardamom
(E) Apricot

2. How many such pairs of letters are there in the word EXPERIMENT each of which have as many letters between them in the word as they have in the English alphabet ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

3. How many meaningful English words can be made from the letters EOPR, using each letter only once ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

4. Pointing to a photograph Rasika said “He is the grandson of my grandmother’s only son.” How is the boy in photograph related to Rasika ?
(A) Son
(B) Nephew
(C) Brother
(D) Cannot be determined
(E) None of these

5. In a certain code ‘open the door’ is written as ‘ka te jo’ ‘door is closed’ is written as ‘jo pa ma’ and ‘this is good’ is written as ‘la ra pa’. What is the code for ‘closed’ ?
(A) ma
(B) pa
(C) jo
(D) ka
(E) None of these

 Directions—(Q. 6 to 10) These questions are based on the following letter / number / symbol arrangement. Study it carefully and answer the questions :
7 D 5 # A B 1 % K $ 4 E J F 3 * 2 H I @ L 6 Q U © 9 M T 8 W

6. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a vowel and also immediately followed by a number ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) Four

7. Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) K41
(B) *HF
(C) #B5
(D) M8©
(E) LQI

8. Which of the following pairs of elements does not have the second element, immediately followed by the first element ?
(A) 5#
(B) MT
(C) $4
(D) 3F
(E) @L

9. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a symbol and also immediately preceded by a consonant ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

10. What will come in place of question mark (?) in the following series based on the above arrangement ?
A # D $K1 3FE ?
(A) @I2
(B) *HI
(C) H2@
(D) HIL
(E) None of these

Directions—(Q. 11 to 15) In each of the questions below are given four statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to
be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the
given statements disregarding commonly known facts.

11. Statements :
Some shoes are socks.
All socks are towels.
All towels are bedsheets.
No bedsheet is blanket.
Conclusions :
I. No towel is blanket.
II. Some shoes are towels.
III. Some shoes are bedsheets.
(A) Only I and II follow
(B) Only II and III follow
(C) Only I and III follow
(D) All follow
(E) None of these

12. Statements :
Some fruits are flowers.
Some flowers are buds.
No bud is leaf.
All leaves are plants.
Conclusions :
I. No plant is bud.
II. Some plants are flowers.
III. Some buds are fruits.
(A) None follows
(B) Only I follows
(C) Only II and III follow
(D) Only III follows
(E) None of these

13. Statements :
Some pearls are gems.
Some gems are diamonds.
All diamonds are rings.
All rings are bangles.
Conclusions :
I. Some bangles are rings.
II. All rings are diamonds.
III. All diamonds are bangles.
(A) Only I follows
(B) Only I and II follow
(C) Only I and III follow
(D) All follow
(E) None of these

14. Statements :
All chairs are tables.
All tables are telephones.
All telephones are cell phones.
No cell phone is computer.
Conclusions :
I. All cell phones are tables.
II. Some chairs are computers.
III. No chair is computer.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Only III follows
(D) Only either II or III follows
(E) None of these

15. Statements :
Some rocks are hills.
All hills are mountains.
All mountains are rivers.
No river is Canal.
Conclusions :
I. All rocks are rivers.
II. Some hills are canals.
III. Some rivers are canals.
(A) Only I follows
(B) Only II and III follow
(C) Only I and III follow
(D) Only II follows
(E) None follows

Directions—(Q. 16 to 20) Study the following information carefully to answer these questions.

Eight friends Savita, Radhika, Amita, Nisha, Rani, Jyoti, Meeta and Anjali are sitting around a circle facing the centre. Savita is second to the right of Anjali, but is not a neighbour of Amita. Nisha is third to the left of Amita but is not next to Savita. Jyoti is second to the right of Rani and third to the left of Meeta.

16. Who is second to the left of Anjali ?
(A) Radhika
(B) Rani
(C) Amita
(D) Meeta
(E) None of these

17. Who is to the immediate right of Nisha ?
(A) Jyoti
(B) Radhika
(C) Meeta
(D) Jyoti or Radhika
(E) None of these

18. Which of the following is the correct position of Rani ?
(A) To the immediate right of Anjali
(B) To the immediate left of Anjali
(C) To the immediate right of Savita
(D) Next to Jyoti
(E) None of these

19. Which of the following pairs represents the immediate neighbours of Nisha ?
(A) Jyoti and Meeta
(B) Radhika and Meeta
(C) Savita and Jyoti
(D) Radhika and Jyoti
(E) None of these

20. Who is to the immediate left of Savita ?
(A) Jyoti
(B) Anjali
(C) Rani
(D) Meeta
(E) None of these

Directions—(Q. 21 to 25) In each of the following questions two rows of numbers are given. The resultant number in each row is to be worked out separately based on the following rules and the questions below the rows of numbers is to be answered. The operations of numbers progress
from left to right.
Rules :
(i) If a two digit even number is followed by another even number the first one is to be divided by the second one.
(ii) If an even number is followed by a prime number, the two are to be multiplied.
(iii) If an odd number is followed by another odd number the two are be added.
(iv) If a three digit number is followed by a two digit number which is the perfect square, the second number is to be subtracted from the first number.
(v) If a three digit number is followed by a two digit number which is not the perfect square, the first number is to be divided by the second number.

21. 16 7 25
m 23 22
If ‘m’ is the resultant of the first row, what the resultant of the second row ?
(A) 132
(B) 88
(C) 122
(D) 78
(E) None of these

22. 97 45 71
48 8 11
What is the sum of the resultants of the two rows ?
(A) 68
(B) 19
(C) 147
(D) 64
(E) None of these

23. 125 64 33
282 x 39
If ‘x’ is resultant of the first row, what is the resultant of the second row ?
(A) 45
(B) 42
(C) 39
(D) 36
(E) None of these

24. 84 14 13
360 24 17
What the difference between the resultant of the first row and the second row ?
(A) 100
(B) 46
(C) 56 (D) 90
(E) None of these

25. 24 7 81
x 27 19
If ‘x’ is the resultant of the first row, what is the resultant of the second row ?
(A) 87
(B) 114
(C) 4
(D) 6
(E) None of these

Directions—(Q. 26 to 30) Study the following information carefully to answer the questions given below it—
Seven professionals A, B, C, D, E, F and G are practicing their professions in different cities Chennai, Banglore, Hyderabad, Mumbai, Ahmedabad, Jaipur and Bhubaneshwar not necessarily in the same order. Each has a different profession Doctor, Engineer, Pharmacist, Lawyer, Counsellor, Professor and Artist not necessarily in the same order.

A is a Pharmacist and practises in Bhubaneshwar. D practises in Banglore but is not a Doctor or an Artist. The one who practises in Hyderabad is a Professor. G is a
Counsellor and does not practise in Mumbai or Chennai. E is a Lawyer and practises in Ahmedabad. F practises in Chennai but is not an artist. C practises in Mumbai.

26. What is D’s profession ?
(A) Doctor
(B) Professor
(C) Engineer
(D) Cannot be determined
(E) None of these

27. Who is the professor ?
(A) B
(B) C
(C) D
(D) E
(E) None of these

28. Which of the following combinations of profession and place is correct ?
(A) Pharmacist—Jaipur
(B) Engineer—Chennai
(C) Doctor—Bangalore
(D) Artist—Mumbai
(E) None of these

29. Which of the following persons work in Jaipur ?
(A) B
(B) G
(C) C
(D) B or G
(E) None of these

30. Who is the Doctor ?
(A) D
(B) B
(C) C
(D) B or C
(E) None of these

Directions—(Q. 31 to 35) In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy, etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing. Give answer :
(A) If only I follows.
(B) If only II follows.
(C) If either I or II follows.
(D) If neither I nor II follows.
(E) If both I and II follow.

31. Statement : Cases of road accidents are increasing constantly, particularly in the urban areas.
Courses of action :
I. Transport Authorities in the urban areas should impose stringent norms for maintenance of vehicles.
II. Traffic police should severely punish those found to be violating traffic rules.

32. Statement : Despite good economic progress of the country, significant number of undernourished children has been observed in the rural parts of the country.
Courses of action :
I. Government should increase Wealth Tax/Income Tax and use that money for upliftment of the deprived class.
II. Govt. should introduce schemes like free meals in primary schools and make primary education compulsory.

33. Statement : Launching of new brands of four wheelers is adding to the traffic congestion in the metro cities.
Courses of action :
I. Public should be encouraged to share their private vehicles while travelling to their work places.
II. Govt. should levy heavy taxes on motor cars in metro cities.

34. Statement : Increasing levels of air-pollution is creating healthhazards for people living in the cities.
Courses of action :
I. All industries should be shifted to the outskirts of the cities.
II. Transport Authorities should take steps for converting all public transport vehicles to run on CNG.

35. Statement : Large number of college students are found to be focusing more on fashion than on studies.
Courses of action :
I. Colleges should impose restrictions on use of fashionable clothes and accessories.
II. Colleges should keep the students busy enough with studies, so that they don’t find time for other things like fashion.

Directions—(Q. 36 to 40) Below in each question are given two statements (A) and (B). These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes
or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly
depicts the relationship between these two statements. Mark answer :
(A) If statement (A) is the cause and statement (B) is its effect.
(B) If statement (B) is the cause and statement (A) is its effect.
(C) If both the statements (A) and (B) are independent causes.
(D) If both the statements (A) and (B) are effects of independent causes.
(E) If both the statements (A) and (B) are effects of some common cause.

36. (A) Parents in the locality decided to stop sending their children to school by privatevehicles.
(B) A major accident of a private van carrying school children lead to deaths of few and injuries for many children.

37. (A) The city observed lowest temperature of the last decade accompanied by heavy fog during the week.
(B) Most of the flights from the city were indefinitely delayed causing panic among the passengers.

38. (A) In the past few years the job market has improved for the professionally qualified youth.
(B) Many youth are not able to get jobs upto their expectations.

39. (A) During peak hours roads are overcrowded with vehicles causing traffic jams in most parts of the city.
(B) Many companies are planning to launch low priced vehicles.

40. (A) During evening hours roads are overcrowded with vehicles causing very slow movement of vehicles.
(B) Pollution level in the air has substantially increased in the recent past.

Directions—(Q. 41 to 45) In each of the questions given below which one of the five answer figures on the right should come after the problem figures on the left, if the sequence were continued ?





Answers
1. (E) 2. (B) 3. (C) 4. (D) 5. (A) 6. (B) 7. (C) 8. (D) 9. (D) 10. (A)
11. (D) 12. (A) 13. (C) 14. (C) 15. (E) 16. (D) 17. (B) 18. (A) 19. (D) 20. (C)
21. (E) 22. (A) 23. (B) 24. (B) 25. (D) 26. (C) 27. (A) 28. (D) 29. (B) 30. (E)
31. (B) 32. (B) 33. (E) 34. (E) 35. (E) 36. (B) 37. (A) 38. (D) 39. (C) 40. (D)
41. (E) 42. (E) 43. (B) 44. (B) 45. (A)

Labels

2011 (6) Accont (1) Accountant (6) Administration (1) Advisor (1) AirIndia (1) Allahabad bank (3) AMIE in Electrical (1) Analyst (1) ANDHRA PRAGATHI GRAMEENA BANK (1) Andra bank (1) APCOB (1) Architect (2) Army (4) Artisan (1) Assistant (14) Assistant Jobs (3) Assistant Managers (5) assistent Manager (1) ASSOCIATE BANK (5) Associates (1) Attendant (1) Authority (3) Automobile (1) Ayurveda (1) Bangalore (1) Bangaluru (2) bank (131) Bank Jobs (2) bank of Baroda (1) BANKING AND COMPUTER AWARENESS (1) Bankof Baroda (7) BE/Btech (2) BEL (2) Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (1) BHEL (5) Bihar (3) Board (4) book (13) BSNL (1) Budget (4) Bureau (1) CA-ICWA-Finance (5) Career makers (6) CBI (2) CEERI (1) Central bank of india (1) Chandigarh (1) chemical (2) Chemist (1) Chemistry (1) Chennai (2) Chhattisgarh (1) Civil (4) civil services (1) Cleark (1) clerk (61) clerks (2) College (3) Commerce (1) Commission (2) computer book (2) Conservator (1) Constable (3) Constable in Civil Police (1) Consultant (2) ContractJob (14) Coordinator (2) corporation bank (3) countriees (1) Court (2) Court-Master (1) Credit Officer (3) CS (2) CSIR (5) Curator (1) Customer (1) Data Base Administrators (1) Data Entry Operator (1) Delhi (3) Demonstrator (1) Dena bank (2) Dental (3) Director (5) District (2) Draughtsman (1) DSSSB (1) Economics (1) Economics Servy (3) EDCIL (1) Education (3) Electrical (7) Electrical and Electronics (1) Electrician (1) electronics (5) Engg.-Diploma (10) Engineer (14) Engineering (52) english (6) Environmental (1) ESIC (2) Examination (12) Executive (9) Faculty (6) federal bank (1) Financial awarness (2) Fire (2) Fireman (1) Food (2) Forest (2) G.K. (10) GAIL (2) GATE (2) Gen.Awarnes (23) Geologist (1) Geology (3) Geophysicist (1) gk (9) Govt Jobs (1) Graduate (1) Gramin (2) Gujarat (1) HAL (1) Haryana gramin bank (1) Havildar (1) HDCCB (1) Head (1) Health (1) High Court (4) HLL (1) Hospital (1) HP (3) HR (4) Hyderabad (2) Hydrology (1) IB (1) IBPS (4) ICSI (1) IDBI bank (1) IIM (1) IIT (1) IL (1) Indian bank (2) INDIAN OVERSEAS BANK (3) Industrial Engineering (2) Inspector (1) Institute (6) Instructor (1) Instrumentation (2) Instrumentation and Electronics Engineering (1) Insurance (3) intrest rate (1) IOC (1) iocl (1) ISRO (2) IT(Computer) (12) ITI-Apprentice (6) jaipur thar gramin bank (1) Jharkhand (2) JK (1) Jobs for BE/B.Tech (2) Jobs for CA (1) Jobs for ICWA (1) Jobs for MBA (1) Jobs for ME/M.Tech (2) Jobs in BECIL (1) Jobs in Delhi (2) Jobs in IIA (1) Jobs in NMGB (1) Jr. Engineer (3) Jr. Engineering (1) Judge (1) Judicial (2) Junior Engineer (1) Junior/ Senior Project Officer (2) kalinga Gramya Bank (1) Karnataka (3) Kerala (1) Kerela (1) Kolkata (3) Latest (5) Law (7) Legal (4) legal service officer (1) Librarian (2) LIC (2) Line Attendant (1) Lokshabha (1) M.P. (1) M.Sc. (1) Magezine (10) Maharashtra (2) Management Trainee (3) Managemet (1) Manager (18) Manipur Rural Bank (1) Marketing (3) Marketting Executives (1) Markting appitude (9) Mathematics (1) MAZAGON DOCK LIMITED (1) MBA (4) MBBS (4) MCA (7) MCD (1) Mechanic (1) Mechanical (6) Medical (4) MIS (1) MP (5) MP Power DISCOMS (1) MT (2) Mumbai (2) Music (1) nabard (1) NAC (1) Navodaya (1) Navy (1) NEERI (1) Noida (1) North-East (1) NTPC (2) Nurse (2) obc (1) office assistant (2) Office-Assistant (4) OFFICER (25) Officer Jobs (1) Oil (1) Online (39) Operator (2) Orissa (2) PA-PS (1) Paper (34) Parliament (1) PAWAN HANS HELICOPTERS LIMITED (1) Peon (2) PFCL (1) Pharmacist (1) Pharmacy (1) Physiotherapist (1) Planner (2) PNB (9) PO (48) Police (2) Power (6) Power Engineering (1) pratiyogita darpan (3) Principal (1) Production (1) Project (5) Project Asst Level II (1) Project Engineers (1) PSC (7) PSU jobs (4) Public- (1) Public-Sector (27) Pune (1) Punjab (5) Rajasthan (9) rajasthan gramin bank (1) RBI (3) Reasoning (10) REC (1) Registrar (1) Relashonship (1) Research (2) Resident (1) Result (2) RPSC (5) SAI (1) SAIL (2) sample paper (4) SBI (9) sbi Associate (2) School (1) Science (1) Scientist (4) Security (2) Senior Consultants (1) Society (2) SOCIO - ECONOMIC (1) solved paaper (28) solved paper (15) Space (1) Special Drive (1) Specialist (4) sport (1) Sports (1) SSC (6) Staff Assistants (1) Statistics (2) Steno (3) Stenographer (1) Supervisor (1) Tamil Nadu (1) Teacher (6) Technical (9) Technician (5) Technology (1) Telecom (2) Tips (1) TN (1) Trainee (7) Translator (1) Transport (3) TTA (1) Tutor (2) Typist (1) UBI (1) Uco bank (3) UIA (1) UNION BANK OF INDIA (4) Unioun Budget 2011 (3) University (2) UP (2) UPSC (1) Uttarakhand Police (1) vijaya bank (2) Walk-in (6) Warehouse (1)

Facebook Badge