सरकारी नौकरी|Sarkari-Naukari |Govt. Examinations
To subscribe Sarkari-NaukriGuru job Alert for free sms

ON Sarkari-NaukriGuru

at 9870807070

Thursday, August 18, 2011

IBPS PO/MT Common Written Examination Sample Paper -2011



GENERAL AWARENESS

1. Which period is called the 'banking swadeshi' period when many Indians established many banks?
1)1870-1940
2)1910-1947
3)1906-1911
4)1947-1991
5)1942-1947

2. The banks established in Swadeshi period are ............?
1) Bank of India
2) Corporation bank
3) Indian Bank
4) Bank of Baroda
5) All of the above

3. In which part of India, many banks are established, which is called the 'Cradle of Indian Banking System'?
1) Northern Assam
2) Southern Tamilnadu
3) Eastern Rajasthan
4) Southern Karnataka
5) Western Maharastra

4. The most banks in India failed between ............ Not less than 100 banks failed due to various reasons?
1) 1923-1928
2) 1953-1958
3) 1923-1948
4) 1903-1928
5) 1913-1918

5. Which party issued a paper by name 'Stray thoughts on Bank Nationalization' signaling the nationalization of banks in India?
1) Communist Party of India
2) Janatha Party
3) Congress Party
4) Republican Party
5) National Conference

6. Banking Companies (Acquisition and Transfer of Undertaking) Bill passed in ...............paving way to the nationalization of banks in India?
1) 1974
2) 1969
3) 1975
4) 1981
5) 1961



7. Who said the nationalization of banks is the 'masterstroke of political sagacity'?
1) Indira Gandhi
2) Raj Narayan
3) Jayaprakash Narayan
4) Jawahar Lal Nehru
5) Atal Bihari Vajpayee

8. How many banks were nationalized in 1969?
1) 18
2) 6
3) 14
4) 20
5) 5

9. Which bank was not nationalized in 1969?
1) Allahabad Bank
2) Bank of Baroda
3) State Bank of India
4) Bank of India
5) Bank of Maharastra

10. How many banks were nationalized as a  second dose in 1980?
1) 4
2) 9
3) 6
4) 18
5) 12

11. Bad debts mean ............?
1) amounts owed to a company that are going to be paid
2) amounts owed to a company that are not going to be paid
3) amounts owed to a company that are going to be paid within 2 years
4) amounts owed to a company that are not going to be paid within 8 years
5) None

12. GST council (Goods and Services Taxes Council) in the Constitution 115th Amendment Bill headed by ............ to make recommendations the taxes to be levied, goods to be exempted, GST rate etc?
1) Prime Minister
2) Finance Minister
3) Commerce Minister
4) Revenue Minister
5) Finance Secretary

13. The current limit of External borrowings is $ 20 billion. This Current limit is now raised to $ ............ billion?
1) 21
2) 40
3) 70
4) 60
5) 30

14. ............is not the provision of the National Land Acquisition and Rehabilitation & Resettlement Bill?
1) In the given area, least 80% of the population must agree to acquisition of land by the government.
2) Land owners to be compensated with twice the registered or stamp value of the land in urban areas and six times in rural areas.
3) Single law has the provisions of Acquisition of land and rehabilitation
4) The government can appoint middle man to have talks with the local population to decrease the compensation
5) Compensation reflects the market rates

15. Food Security Bill proposed by National Advisory Council (NAC) proposes 90% ration in Rural Areas and ............% ration in Urban Areas. (National Advisory Council headed by Sonia Gandhi)
1) 50
2) 70
3) 100
4) 90
5) 25

16. The Union government decisions are given. Pick the correct one?
1) National Legal Aid and Reforms commiscommission coming soon
2) Supreme Court ordered the return of 156 hectares of land to farmers in Uttar Pradesh, allocated to construct posh buildings.
3) The postal department issues postal stamps on President of India's house Rastrapathi Bhavan
4) Five PIO ( Person of India Origin) universities will be set up in the future.
5) All of above

17. Project 'Surakhya' an Infant and Young Child Feeding (IYCF) introduced by ............?
1) Odisha
2) Chattisgarh
3) Arunachal Pradesh
4) Madhya Pradesh
5) Goa

18. 'Nanhe Haath Kalam Ke Saath' ( tiny hands with pen) phase II announced against the social evil of Child Labour by ............?
1) Karnataka
2) Andhra Pradesh
3) Uttar Pradesh
4) Rajasthan
5) Goa

19. SAARC Interior Ministers conference was recently held in ............?
1) Sri Lanka
2) India
3) Afganistan
4) Bhutan
5) Nepal

20. Mahatma Gandhi led .............listed in the top ten of the most influential protests in the world as mentioned by 'Time magazine'?
1) Non-cooperation Movement
2) Swadeshi Movement
3) Salt Satyagraha
4) Quit India Movement
5) Champaran Satyagraha

21. A person who expects share prices in general to decline and who is likely to indulge in SHORT SALES is called ............?
1) Bear
2) Bull
3) Dog
4) Duck
5) Lame Duck

22. ............ was re elected as the UN Secretary General?
1) Irina Bocova
2) Robert Zollick
3) Ban Ki-moon
4) Hillay Clinton
5) Christine Legarde

23. Meghdoot awards conferred by ............?
1) Air India
2) Department of Water Resources
3) Postal Department
4) Department of Communications
5) Supreme Court

24. 'Areva' a French company belongs to following sector?
1) Nuclear
2) Toy
3) Auto makers
4) Mobiles
5) Book

25. In the list of nationalized banks, which bank was merged with Punjab National Bank in 1993?
1) Bank of India
2) Bank of Baroda
3) Andhra Bank
4) New Bank of India
5) Central Bank of India

26. ............was the prime minister of India during the nationalization of banks in 1969 and in 1980?
1) Jawahar Lal Nehru
2) Lal Bahadur Sastri
3) Indira Gandhi
4) Morarji Desaii
5) P.V.Narasimha Rao

27. Who among the following is not the present Deputy Governor of Reserve Bank of India?
1) K.C.Chakravarthy
2) Subhir Gokarn
3) Y.Malegam
4) Anand Sinha
5) H. R.khan

28. On 3 August 2011, ........... panel submitted its report to Reserve Bank of India on 'customer service in banks'
1) Rangarajan
2) Malegam
3) Subba Rao
4) H.R.Khan
5) Damodaran

29. ............firmly tell many rules and regulations relating to Non-Performing Assets?
1) Banking Regulation Act 1949
2) Foreign Exchange Management Act 1999
3) SEBI Act 1992
4) Indian Contract Act 1872
5) Negotiable instrument act 1881

30. On 30 June 2011 ............liberalized FDI norms by allowing the Indian companies to pay in the form of Equity in to the foreign suppliers instead of payment in the form of foreign exchange?
1) SEBI
2) Ministry of Finance
3) Ministry of Commerce
4) FDA
5) RBI

31. ............tied up with Met Life to enter in to insurance business recently?
1) Andhra Bank
2) Union Bank of India
3) Corporation bank
4) Allahabad Bank
5) Punjab National Bank

32. ............started, the saga of Liberlization of banks as a prime minister?
1) Indira Gandhi
2) Nehru
3) Lal Bahadur Sastri
4) P.V.Narasimha Rao
5) Atal Bihari Vajpayee

33. Which committee suggested the banking reforms?
1) Kalia
2) Deepak Mohanty
3) Narasimham
4) Syamala Gopinath
5) Goparia

34. The decade 1990-2000 is the era of Techsavvy private banks. Which are established during this period?
1) Global Trust Bank
2) UTI bank
3) ICICI
4) HDFC
5) All of above

35. Global Trust Bank was merged with ........?
1) HDFC
2) Oriental Bank of Commerce
3) State Bank of India
4) Syndicate Bank
5) IDBI

36. ............was merged with HDFC bank?
1) Bank of Rajasthan
2) Global Trust Bank
3) Centurion Bank
4) Bank of Bombay
5) Imperial Bank of India

37. ............has offered to India a loan of Rs.6,800 crore for building 24,000 km of all weather roads in the rural seven economically poor and hilly areas States
1) IMF
2) IFC
3) World Bank
4) IDA
5) ADB

38. India's first indigenous payment gateway is ............?
1) India Expenditure
2) India Payment
3) India Challan
4) India Pay
5) India Rupee

39. ............opened a Lockless branch at Shani Shingnapur (Maharastra) respecting the local customs?
1) State Bank of India
2) Bank of Maharastra
3) Union Bank of India 4) ICICI
5) UCO bank

40. ............and Life Insurance Corporation of India( LIC) tie up to launch Credit-Card services to the customers and employees of LIC?
1) Axis Bank
2) ICICI
3) State Bank of India
4) HDFC
5) Kotak Mahendra Bank

41. Tehri Hydro Development Corporation got $ 648 million from ............?
1) IMF
2) IDA
3) ADB
4) AFD
5) IBRD

42. On 10 August 2011, in which state National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) proposed to give huge loans in the endosulfan-hit areas?
1) Odisha
2) Andhra Pradesh
3) Uttar Pradesh
4) West Bengal
5) Kerala

43. The best alternative banking service to branch banking to be the part of Financial Inclusion?
1) Establishment of small branches
2) Setup ATMs
3) Issuing of ATM cards
4) Giving Credit Cards
5) Mobile banking

44. Giving focused attention to integrated development of infrastructure in selected cities is the main theme of ............scheme?
1) PURA
2) JNNURM
3) MGNREGA
4) IAY
5) RAY

45. ...........became first state to sign an agreement on Emission Reduction Purchase with the World Bank to curb the carbon emissions?
1) Andhra Pradesh
2) Himachal Pradesh
3) Haryana
4) Goa
5) Maharashtra

46. MENA (Middle East and North Africa) region is the familiar for ............ industry?
1) Toy
2) Leather
3) Petroleum
4) Cotton
5) Fruits

47. The Award list given. Pick the correct one?
1) 12th IIFA (International Indian Film Academy) top awards announced in Toranto
2) Life Achievement Award got by Asha Bhonsle
3) Best film award got by Dabangg
4) Best Actor Award got by Shahrukh Khan
5) All of above

48. Guido Mantega used the word 'Currency War' referring ............?
1) India
2) China
3) New Zeland
4) Russia
5) USA

ANSWERS
1)3 2)5 3)4 4)5 5)3 6)2 7)3 8)3 9)3 10)3
11)2 12)2 13)5 14)4 15)1 16)5 17)1 18)4
19)4 20)3 21)1 22)3 23)3 24)1 25)4 26)3
27)3 28)5 29)1 30)5 31)5 32)4 33)3 34)5
35)2 36)3 37)3 38)4 39)5 40)1 41)5 42)5
43)5 44)2 45)2 46)3 47)5 48)2.

SBI Associate Bank PO Exam Solved Paper 2011






GENERAL AWARENESS
 
(EXAM HELD ON:  07-08-2011)

1. The International World Wide Web Conference 2011 was held at
a) Italy
b) Manila
c) Geneva
d) Newyork
e) Hyderabad

2.Which of the following countries is NOT associated with the proposed TAPI gas pipeline?
a) India
b) Pakistan
c) Portugal
d) Afghanistan
e) Turkmenistan

3. Bhagyam oilfields are located in which of following states?
a) Rajasthan
b) Gujarat
c) Andhra Pradesh
d) Maharashtra
e) Karanatka

4. The Central Government has approved Rs 7000 crore Project to clean which of the following rivers?
a) Narmada
b) Ganga
c) Mahanadi
d) Kaveri
e) Godavari

5. Recently a controversy rages over new land acquisition policy in which of following states?
a) Maharashtra
b) Uttar Pradesh
c) Gujarat
d) Madhya Pradesh
e) West Begal

6.BP Plc, a well known company is engaged in which one of the following as its major operations?
a) Nuclear Power Generation
b) Oil and Gas Exploration
c) Wind power generation
d) Steel production
e) Coal production
7. As per statement given by Finance Minister Pranab Mukherjee in medias, the main cause of
increased inflation rate is the recent hike in prices of ______.
a) daily commodities
b) petroleum products--ans
c) infrastructure materials
d) imported goods
e) None of the above

8. The System Software is used to
a) diagonose and troubleshooting the attached device
b) create graphics images
c) draw the picture on paper
d) manage the available internal resources
e) None of these

9. One billionth of a second is
a) gigabyte
b) nanosecond
c) terabyte
d) megabyte
e) None of these

10. A technology used to create, store, exchange and utilize information in its various forms including business data, conversations, still images, motion pictures and multimedia presentations is called
a) website
b) information technology
c) internet chat
d) networking
e) None of these

11. A program which is used find spam data in the computer and capable to distroy is called
a) firewall
b) anti-spam program
c) adware remover
d) pop-up blocker
e) None of these


12. A chip placed on the electronic circuit board inside a system unit that hold temporarliy piece of information/data is called (containing the data being displayed on output device)
a) modem
b) scanner
c) memory
d) hard disk
e) None of these

13. A graphic or piece of text that links to another piece of information in a web page is
a) meta-tag
b) page connection
c) domain name
d) hyperlink
e) None of these

14. Which of the following computer programming languages is used to write applet programs which
can be integrate into a webpage?
a) Which of the following computer programming languages is used to write applet programs which
can be integrate into a webpage?
a) Java
b) PERL
c) C++
d) Pascal
e) FORTRAN
b) PERL
c) C++
d) Pascal
e) FORTRAN

15. Embedded operating systems are used in
a) desktop computers
b) mainframe computers
c) PDAs
d) network server computer
e) None of these

16. . A Web or part of a Web site, or part of an online service that provides a venue for communities of
users with a common interest to communicate in real time is called
a) user forum
b) blog
c) discussion forum
d) chat-group
e) None of these

17. The main electronic circuit board in the system unit is called
a) Circuit plate
b) Chassis
c) Motherboard
d) Processor
e) None of these

18. The System Unit consists of
a) all electronic components of the computer used to process data
b) all hardware and software
c) application programs
d) Mouse and keyboard
e) None of these

19. A portable computer called Laptop, having a weight about 1.4 to 4.5 kg is also known as
a) Desktop PC
b) Mainframe Computer
c) Personal Computer
d) Micro Computer
e) Notebook computer

20. if Reserve Bank of India hikes interest rates by 25 basis points in its monetary policy, then a commercial bank would like to increase it’s interest rates on loans by 25 basis points of
a) Prime Lending Rate
b) Repo rate
c) Base rate
d) Saving account interest rate
e) None of these

21. Which one of the following pairs of countries is associated with nuclear arms control treaty START?
a) US-China
b) China-Iran
c) US-Russia
d) US – Japan
e) None of these

22. The International World Wide Web Conference 2011 was held at …..
a) Italy
b) Manila
c) Geneva
d) Newyork
e) Hyderabad

23. Which of the following schemes is NOT launched by Ministry of Rural Development?
a) National Family Benefit Scheme
b) National Old Age Pension Scheme
c) Nationall Maternity Benefit Scheme
d) Mid Day Meal scheme
e) All the above are launched by Ministry of Rural Development

24. Who among the followings has been appointed as coach of Indian cricket team for next two years?
a) Gary Kirsten
b) John Buchanan
c) Andy Flower
d) Duncan Fletcher
e) None of the above

25. What does the letter ‘L’ stands for in the term LAF commonly used in financial/economic news?
a) Liquidity
b) Least
c) Liabilities
d) Longitudinal
e) Linear

26. FINO, a term used by media in financial newspapers and tv news channels is stands for
a) Financial Information Network & Operations
b) Financial Inclusion News & Operations
c) Financial Inclusion Network & Operations
d) Fast Information Network & Operations
e) None of the above

27. Why Kanishtha Dhankar recently was in news?
a) She is new Femina Miss India World 2011
b) She is new coach of Women’s Hockey team
c) She has won gold medal in Asian Games 2010
d) She has won Miss World 2011 crown
e) None of these

28. Goodluck Jonathan has been re-elected as President of _________.
a) Sudan
b) South Korea
c) Lebanon
d) Nigeria
e) Ghana

29. The Planning Commission has set GDP growth target for 12th Plan (2012-17) at _______.
a) 7.5 – 8.0 per cent
b) 8.0 – 8.5 per cent
c) 9 – 9.5 per cent
d) 9.5 – 10.0 per cent
e) None of the above

30. The International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance, has been adopted by which of the following international agencies/organisation?
a) World Health Organisation (WHO)
b) International Maritime Organization
c) International Labour Organization
d) United Nations (UN)
e) International Atomic Energy Agency

31. The amount of liquid assets, such as cash, precious metals or other short-term securities, that a
financial institution or bank must maintain in its reserves is called
a) CRR
b) Bank Deposits
c) Fixed Assets
d) SLR
e) None of these

32. Before launching the new indices to measure food inflation, earlier it is measured on the basis of
a) Wholesale Price Index
b) Consumer Price Index
c) Nifty Index
c) BSE & NSE index
e) None of these

33. Which of the following space agencies has recently placed three satellites Resourcesat,
Youthsat, and X-SAT successfully in the Earth orbit?
a) NASA
b) ROSCOSMOS
c) CNSA
d) ISRO
e) None of these

34. K Balachander who recently won Dada Saheb Phalke Award for the year 2010 is a famous
a) Cinematographer
b) Director
c) Musician
d) Dancer
e) Writer

35. Which of the following countries has joined the BRIC group of nations to change it’s name as
BRICS?
a) Sudan
b) Singapore
b) South Korea
d) Srilanka
e) South Africa

Thursday, August 4, 2011

BANK EXAMS GENERAL AWARENESS PRACTICE QUESTIONS For - 2011



1. Among the following statements, which one is not a correct statement?
1) RBI circulates money with the permission of the state governments
2) RBI authorized the banks to open branches in North Eastern part of India with out its prior permission
3) RBI orders that 25 % of the new branches must be open in rural areas
4) RBI is having the sole authority to control bank operations in Co-operative banks
5) RBI is strict in the content of Bank Advertisements

2. As per RBI report banks disposed Rs.4.26 Lakh crores to farm sector, against the target of ........... lakh crore during 2010-2011?
1) 3.50
2) 5.23
3) 9.1
4) 6.5
5) 7.1

3. Banker's Committee on Rural Housing headed by ...........?
1) M.D.Malya
2) R.Sridhar
3) M.V.Nair
4) Alok Kumar Misra
5) Basant Seth

4. Monthly (some times daily) the amount deposited in the account. In the maturity period, the large amount got by the customer. The account is called ...........?
1) Savings
2) Fixed
3) Recurring
4) Corporate
5) Current

5. On 1 June 2011, Janani-Shishu Suraksha Karyakram ( JSSK) launched by the Central Government. Pick the correct option?
1) This Program started under the plank of Janani Suraksha Yojana ( JSY)
2) JSY centrally sponsored scheme aimed at reducing maternal and infant mortality rates and increasing institutional deliveries in below poverty line (BPL) families.
3) JSSK provides Free and Cashless Services to pregnant women in both Rural and Urban areas
4) JSY comes under the overall umbrella of National Rural Health Mission ( NHM) 2005 covers all pregnant women belonging to households below the poverty line, above 19 years of age and up to two live births.
5) All of above

6. The Union government agreed for the payment security mechanism for Solar power projects under JNNSM. It stands for ...........
1) Jawahar Lal Nehru National Solar Mean
2) Jawahar Lal Nehru National Solar Module
3) Jatiya Nehru National Sign Mission
4) Jawahar Nehru National Sign Mission
5) Jawahar Lal Nehru National Solar Mission

7. ........... became the first state to sign MOU with the World Bank for securing carbon credits for its 'Clean Development Mechanism' Project?
1) Andhra Pradesh
2) Himachal Pradesh
3) Haryana
4) Tamilnadu
5) Bihar

8. Committee/ Commission list is given. Pick the wrong one?
1) High Powered Task Force for the revamp of Defense Management-Naresh Chandra
2) Inter-ministerial task force to evolve a suitable mechanism for direct subsidies- Nandan Nilekani
3) Committee on Small Savings Fund- Usha Thorat
4) Long-term policy for the Indian Pharmaceutical Sector-Viswa Mohan Katoch
5) Trade and Economic Relations Committee (TERC) headed by Prime Minister of India


9. On 21 July 2011, Prahar missile test fired successfully from the Integrated Test Range (ITR) in Balasore in Odisha. It is a ........... missile?
1) Surface to Air
2) Air to Surface
3) Water to Water
4) Air to Air
5) Surface to Surface

10. Indo-foreign relations are given. Pick up wrong one?
1) India agrees with Nepal to export Election management
2) India agrees with Netherlands on Corporate Governance and Corporate Social Responsibility
3) Annual Indo 'China border trade restarted in Uttarakhand
4) India lifted anti-dumping duty on Gas from China and Japan
5) UK banned import of Indian fish

11. RBI has no control over ...........?
1) Public Sector Banks
2) Private Sector Banks
3) Self-Help Groups
4) Regional Rural Banks
5) Foreign Banks

12. India paid Rs. 700 cr as penalty to World Bank and other international agencies due to ...........
1) World bank hates India
2) prepayment of loans
3) delay in the payment of debts
4) delay in the execution of projects
5) asked the world bank to top up loans

13. Rajiv Awas Yojana phase I launched with Financial Assistance. It provides slum free houses to slum dwellers approximately in ........... cities across the country by the end of 12th five year plan
1) 100
2) 500
3) 250
4) 800
5) 1000

14. Recession means
1) where the sold goods are re purchased due to consumer demand
2) where the unsold goods are sold away due to more demand
3) where the unsold goods are accumulated due to lack of consumer demand
4) where the sold goods are banned not to sell
5) None

15. In the Newspapers we read the soft loans granted by World Bank to India. Few state governments and Central government give the soft loans to beneficiaries also. What is meant by soft loan?
1) Short period and more rate of Interest
2) Long Period and more rate of interest
3) Long period, more rate of Interest with grace periods
4) Long period, less rate of Interest with grace periods
5) Long period, more rate of Interest with no grace periods

16. The Union Government decisions are taken. Pick the correct one?
1) Rastriya Swasthya Bima Yozana now covers Beedi workers also
2) M.V.AMET Majesty is India's first cruise Liner
3) Free monthly season tickets for railway travel extended to Girls up to Graduation level
4) Union Government set a target of training 500 million skilled workers by 2022
5) All of above

17. ........... hosts UN convention on Biodiversity on October 1-19, 2012?
1) Geneva
2) Toranto
3) Hyderabad
4) Rome
5) Canberra

18. International Physics Olympiad held 10-18 July 2011 in ...........?
1) Rome
2) Geneva
3) New York
4) Bangkok
5) New Delhi

19. Indian Cosmetic doyenne ........... has been presented with a shield of Honour by the Oxford University?
1) Meera Kumari
2) Angela Perutiza
3) Anu Sisters
4) Shahnaz Husain
5) Madam Triloka rani

20. Pick the wrong abbreviation?
1) Line Commercial Vehicle - LCV
2) Bilateral Aviation Safety Agreement - BASA
3) Commission for Agricultural Costs & Prices - CACP
4) Self Help Group - SHG
5) Liquidity Adjustment Facility - LAF

21. Which among the following one is not the part of Priority Sector Lending as per the order of RBI on 5 May 2011?
1) Agriculture
2) Self help Groups
3) Non-banking Finance companies
4) Micro finance
5) Housing Sector

22. Which bank is not a Public Sector Bank?
1) Indian Overseas Bank
2) Punjab National Bank
3) Karur Vysya Bank
4) UCO Bank
5) Vijaya Bank

23. Revision of Scheme of Post-Metric Scholarships to students belonging to Scheduled Tribes announced. The revision of income-ceiling increased from Rs.1.45 lakh to Rs ........... lakh per annum
1) 4
2) 5
3) 2
4) 3
5) 3.5

24. Revision of amount of construction of Individual Household Latrine (IHHL) from Rs.2200 ( rural area) , Rs.2700 ( Urban) to ...........?
1) 2500, 3000
1) 2800, 3100
3) 3200, 3700
4) 4000, 4100
5) None

25. National Rural Livelihood Mission (NRLM) launched by Ministry Rural Development to bring the poorest of the poor above the poverty line by ensuring viable livelihood opportunities. The scheme launched in
Banswara, ........... It is the redesigned scheme of Swarnjayanti Gram Swarojgar Yojana (SGSY)
1) Haryana
2 ) Uttarpradesh
3) Andhra Pradesh
4) Rajastan
5) Assam

26. Options relating to states are given. Pick the wrong one?
1) World's largest Solar project to come up in Dhule, Maharashtra (150 MW)
2) Floating Post Office likely to be set up in Dal Lake in Jammu
3) A street in Bangladesh named after Indira Gandhi, as she had the credit to get independence to their country
4) Andhra Pradesh is the first state with Israel to collaborate
5) None

27. NATGRID announced to share the information among the law enforcement agencies to mitigate the terrorism. Expand NATGRID?
1) National Intelligence Grid Department
2) National Guard Intelligence Grid
3) Ninth Intelligence Grid
4) National Intelligence Grid
5) None

28. The International Events are given. Pick the wrong one?
1) The first Arab woman is Suzzane Al Houby to scale Mount Everest
2) Japan reviews its total energy policy
3) Chashma nuclear reactor of China imported to Pakistan
4) Nepal started to bring the constitutional reforms
5) None

29 The prime lending agency in the world to help the developing countries?
1) IMF
2) IFC
3) AFD
4) USA
5) IDA

30. The Abbreviation list given. Pick the wrong one?
1) OBE-Order of the British Empire
2) PSLV- Polar Satellite Launching Vehicle
3) CWD- Cash on Withdrawal
4) POK-Pakistan Occupied Kashmir
5) UPSC-Union People Service Commission

31. New appointments are given. Pick the wrong one?
1) New Home Secretary of India-Rajkumar Singh
2) Chief of the Integrated Defence Staff- Shekar sinha
3) Ranjan Mathai is the new Foreign Secretary
4) Nirupama Rao is the new ambassador of India in Russia
5) Chairman and MD of Central Bank of India-M.V.Tanksale

32. On whose birth day India celebrates Doctor day on 1 July every year?
1) Dr. Venugopal
2) Dr. Jagadish Chandra Bose
3) Dr. Nayudamma
4) Dr. Kedia Dinkar
5) Dr. B.C.Roy

33. 2000th ICC test held between India and ...........?
1) Australia
2) England
3) West Indies
4) Pakistan
5) Zimbabwe

34. Sports events are given. Pick wrong one?
1) National Institute of Sports (NIS) Patiala
divides from Sports Authority of India (SAI).
2) Japan lifted the women's football World Cup by defeating USA in a dramatic final.
3) India won the Cricket Test series against West Indies with 1-0
4) Fernando Alonso of Portugal won the British Grand Prix
5) 2018 Ryder cup host by France

ANSWERS:
1)1 2)1 3)2 4)3 5)5 6)5 7)2 8)3 9)5 10)4
11)3 12)4 13)3 14)3 15)4 16)5 17)3 18)4
19)4 20)1 21)3 22)3 23)3 24)3 25)4 26)5
27)4 28)5 29)5 30)5 31)4 32)5 33)2 34)4

Monday, August 1, 2011

LATEST CURRENT AFFAIRS 100 MCQs FOR Next EXAM



1.    Which one of the following companies became the first major online retailer to offer cloud-based media storage and streaming to unlimited web or Android devices with a free basic plan?
a.    Amazon
b.    Roamans
c.    LL BeAN
d.    vita Coast
Answer: (a)
2.    State-owned carrier Air India announced on 29 March 2011 that it completed the first milestone of its modernisation process with the migration of Air India and Indian Airlines to SITA's Horizon Passenger Service System (PSS). When did Air India sign contract with SITA for the same?
a.    January 2011
b.    March 2010
c.    October 2009
d.    April 2010
Answer: (d)
3.    NYSE listed US-based International Paper decided to buy up to 75% stake in which of the following for up to $423 million, in the first significant domestic acquisition by a foreign paper company?
a.    Abhinav Publications
b.    Vinod Paper House
c.    Ananda Paper House
d.    AP Paper Mills
Answer: (d)
4.    Sistema Shyam Teleservices issued over 54.73-crore equity shares to which of the following governments at 17.14 per cent stake against $600 million received in December 2010 on 30 March 2011?
a.    Italian government
b.    US government
c.    Russian government
d.    Philippines government
Answer: (c)
5. According to the tiger Census 2010, the number of tigers in India increased from 1411 to__.
a) 1706
b) 1672
c) 1511
d) 1611
Answer: (a) 1706
6. Which one of the following statements on tiger Census 2010 in India is NOT correct?
a) The number of tigers in India increased from 1411 in 2006 to 1706 in 2010.
b) The tiger census 2010 was unveiled by the Union Home Ministry.
c) The tiger occupancy areas decreased from 93600 sq. km to areas of 72800sq.km.
d) In the Sunderbans, the tiger Census took place for the first time.
Answer: (b) The tiger Census was unveiled by the Union ministry of Environment and Forests.
7.  In tiger census 2010,
i) Pugmarks were used as the only indicator of tiger numbers.
ii)An advanced Scientific process was adopted which included video trapping and use of satellite data.
Which of the above statements is/are incorrect?
Choose the right option:
a)    Only i is incorrect
b)    Only ii is incorrect
c)    Both i and ii are incorrect
d)    Both i and ii are not incorrect
Answer: ( a)  Only i is incorrect
8. In the Sunderbans, the tiger Census took place for the first time. In which one of the following states of India Sunderbans is located?
a) West Bengal
b) Orissa
C) Andhra Pradesh
d) Tamil Nadu
Answer: (a)  West Bengal, next to the Bay of Bengal
9. Scientists, at the Wellcome Trust Sanger Institute UK, for the first time identified genetic mutations that lead to the development of acute myeloid leukaemia. Acute myeloid leukaemia is a cancer of the__.
a) White Blood Cells (WBC)
b) Red blood Cells (RBC)
c) Liver Cells
d) Stem Cells
Answer: (a) White Blood Cells (WBC)
10. Canadian Prime Minister Stephen Harper resigned after a no-confidence vote was passed by 156-145 vote against him in the Canadian Parliament on 25 March 2011.  He belongs to which one of the following political parties?
a) Conservative Party
b) Liberal Party
c) Congress Party
d) Democratic Party
Answer: (a) Conservative Party
11. Which of the following statements regarding the outgoing Prime Minister Stephen Harper of Canada are/is correct?
i) He is the 22nd Prime Minister of Canada.
ii) He was sworn as Prime Minister of Canada on 6 February 2006.
Choose the right option:
a)    Both i and ii are correct.
b)    Both i and ii are incorrect.
c)    Only i is correct.
d)    Only ii is correct.
Answer: (a) Both i and ii are correct.
12.  Latikia, witnessed the mass unrest against the ruling President Bashar al-Assad on 25-26 March 2011. Where the place Latikia is located?
a) Syria
b) Egypt
c) Yemen
d) Pakistan
Answer: (a) Syria
13.  Latikia, witnessed the mass unrest against the ruling President Bashar al-Assad on 25-26 March 2011. Which of the following statements is/are incorrect?
i) Bashar al-Assad is the President of Egypt
ii) Latikia is in Syria
a)    Both the statements are incorrect
b)    Only i is incorrect
c)    Only ii is incorrect
d)    Both the statements are not incorrect
Answer: (b) only i is incorrect; Bashar al-Assad is the President of Syria
14. The Rajya Sabha, the upper House in Indian Parliament, on 24 March 2011 passed the bill___ changing the name of Orissa to Odisha.
a) Orissa (the Alteration of Name) Bill, 2010
b) Odisha(the Alteration of Name) Bill,2011
c) Orissa (the Alteration of Name) Bill, 2011
d) Odisha(the Alteration of Name) Bill, 2010
Answer:  (a) Orissa (the Alteration of Name) Bill, 2010
15.    Earth quake of 6.8 magnitude struck Myanmar’s borders with Thailand and Laos, about 70 miles (110 kilometers) from the northern Thai city of Chiang Rai on 24 March 2011. What was the magnitude of the quake?
a.    6
b.    6.3
c.    6.8
d.    7.6
Answer: (c)
16.    The Shunglu Committee set up to probe corruption in organising the Commonwealth Games (CWG) on 23 March 2011 submitted its second report to the Cabinet Secretary. Which private developer was indicted in the second report?
a.    Emaar MGF
b.    Royale Builders and Developers
c.    Green Field Real Estate
d.    DLF
Answer: (a)
17.    The World Meteorological Organization with its 189 Members and the worldwide meteorological community celebrate World Meteorological Day every year on 23 March. When was the WMO Convention convened for the first time with the purpose of setting up the World Meteorological Organization?
a.    1947
b.    149
c.    150
d.    1956
Answer: (d)
18.    To how many village panchayats was the Nirmal Gram Puraskar awarded by President Pratibha Patil on 23 March 2011?
a.    1543
b.    2808
c.    29
d.    166
Answer: (b)
19.    The Indian government on 24 March 2011 constituted 11member Financial Sector Legislative Reforms Commission (FSLRC) to examine the means of oversight on regulators and their autonomy from the government. Who will head the committee?
a.    Retired Supreme Court Justice BN Srikrishna
b.    former PFRDA Chairman D Swarup
c.    RBI Governor Dr. D. Subbarao
d.    PMEAC member M Govinda Rao
Answer: (a)
20.    On which of the following freedom fighters was a commemorative postage stamp released by the Indian President Pratibha Patil on 24 March 2011?
a.    Padmaja Naidu
b.    Padmaja Naidu
c.    Sucheta Kriplani
d.    Subhadra Joshi
Answer: (d)
21.    Which of the following radio stations was awarded the Most Successful Radio Channel of the Year at the FICCI Frames Excellence Awards 2011 was given out on 25 March 2011?
a.    Radio Mirchi (98.3)
b.    Big FM (92.7)
c.    Red FM (93.5)
d.    Radio One (95)
Answer: (a)
22.    Read the following statement with reference to renowned dancer Leela Samson.
1.    Leela Samson was appointed chairperson of the Central Board for Film Certification on 28 March 2011 by Information and Broadcasting Ministry.
2.    Leela Samson is a renowned Kathakali dancer of India.
3.    Leela Samson won the prestigious Bharat Ratna award in recognition of her outstanding contribution to the art of dance in 1990.
4.    Two documentary films were made on her work namely- Sanchari and The Flowering Tree.
Which of the above mentioned statements is/are false?
a.    2 & 4
b.    3 & 4
c.    2 & 3
d.    Only 4
Answer: (c)
23.    Nisha P. Rajagopal has been chosen as the first recipient of ‘The Hindu Saregama M.S. Subbulakshmi Award instituted on 16 September 2010. To which of the following type of music is she famous for?
a.    Carnatic
b.    Hindusthani classical
c.    Haryanavi Music
d.    Ganasangeet
Answer: (a)
24. A team of Scientists led by Takehiko at Yokohama City University grew sperms in a test-tube. Consider the following statements regarding the scientific breakthrough.
i)   Sperms were grown in a Test-tube for the first time.
ii)  The Scientific breakthrough could help millions of infertile men to attain parenthood.
Now choose the right option:
a)   Both i and ii statements are correct
b)   Only i is correct
c)   Only ii is correct
d)   Both I and ii statements are wrong
Answer: (a) Both i and ii statements are correct
25. The Union ministry of Environment and Forests, recently asked state governments to declare bamboo as a minor forest produce to address livelihood issues of forest dwellers and tribals.  Bamboo is a__.
a) Grass
b) Tree
c) Plant
d) Wood
Answer: (a) Grass
26. The Union Cabinet of India, on 22 March 2011, approved the amendments to the Indian Forest Act, 1927. The amendment to the Indian Forest Act raised the limit to which fines for relatively minor offences can be compounded from 50 rupees to _ rupees.
a) 9000 rupees
b) 10000 rupees
c) 11000 rupees
d) 12000 rupees
Answer: (b) 10000 rupees
27. Earthquake in Myanmar measured at magnitude 6.8 killed 73 people and injured 111 people on 25 March 2011. The strength of an earthquake can be measured by a device called ___.
a) Seismograph
b) Barometer
c) Algometer
d) Thermometer
Answer: (a) Seismograph
28.    Somdev Devvarman was defeated by which of the following ace tennis players at the quarter finals of the Indian Wells Masters in Californiain in two close sets 5-7 4-6 in March 2011?
a.    Cypriot Marcos
b.    Robin Soderling
c.    Rafael Nadal
d.    Andy Murray
Answer: (c)
29.    World No. 4 India’s Saina Nehwal won the Swiss Grand Prix 2011 by defeating Ji Hyun Sung of South Korea 21-13, 21-14. She had earlier defeated the South Korean badminton player in which of the following tournaments?
a.    Swiss Grand Prix 2011
b.    Indonesia Open Super Series in 2010
c.    All England Open Badminton Championships 2010
d.    Irish Open
Answer: (b)
30.    Who defeated Spanish ace tennis player and World No 1 Rafael Nadal 4-6, 6-3, 6-2 on 20 March 2011 to win the ATP Indian Wells title?
a.    Novak Djokovic
b.    Robin Sderling
c.    Andy Murray
d.    Andy Roddick
Answer: (a)
31.    Which of the following football clubs got back on track with a 2-0 win against Arsenal in the FA Cup quarterfinals at Old Trafford on 12 March 2011?
a.    Manchester United
b.    Chelsea
c.    Real Madrid
d.    Liverpool
Answer: (a)
32.    Which of the following teams did Pakistan defeat in the Quarter final of the ICC Cricket World Cup 2011 to reach the semi finals?
a.    India
b.    New Zealand
c.    West Indies
d.    Australia
Answer: (c)
33.    According to the latest WTA list, Sania Mirza broke back into the top-100 in the singles list with a jump of eight places.   What is Sania Mirza’s current position in the singles list?
a.    95
b.    90
c.    99
d.    75
Answer: (c)   
34.    Which Indian cricketer was declared the man of the match in the ICC World Cup Quarter final match between India and Australia in Ahmadabad on 24 March 2011?
a.    M S Dhoni
b.    Suresh Raina
c.    Yuvraj Singh
d.    Yusuf Pathan
Answer: (c)
35.    Based on the recommendations of FIPB the Indian Government on 23 March 2011 approved 14 Foreign Direct Investment proposals and 27 proposals. What is the total worth of the FDI proposals accepted by the government?
a.    Rs 1289 crore
b.    Rs 1500 crore
c.    Rs 1342 crore
d.    Rs 1100 crore
Answer: (a)
36.    The finance ministry has opposed the Reserve Bank of India’s suggestion to restrict foreign direct investment in new banks. RBI had restricted foreign direct investment in new banks to what percentage?
a.    43%
b.    43.22%
c.    45.7%
d.    49%
Answer: (d)
37.    Consider the following statements-
1.    CAG in March 2011 sent a questionnaire consisting 40 questions to the telecom ministry on 2G spectrum allocation scam and other developments in the sector.
2.    The department of telecom (DoT) was asked as to why the spectrum (radio waves) allocation was not delinked from the licence as it was known that spectrum was scarce vis-a-vis the demand.
3.    The Parliamentary panel wanted to know whether DoT consulted telecom regulator TRAI regarding the “No Cap” recommendation on number of operators in a circle.
4.    The loss incurred by the exchequer as a result of the 2G scam is estimated to be Rs 185379 crore
Which of the above mentioned statements related to the 2G scam is true?
a.    All of the above statements
b.    1 & 4
c.    2 & 3
d.    2 & 4
Answer: (c)
38.    Which of the following bodies ordered restriction on transmitting unauthenticated news by brokers and wealth managers on blogs and mobile phones in an effort to prevent stock manipulation through rumours?
a.    RBI
b.    IRDA
c.    FIPB
d.    SEBI
Answer: (d)
39.    Which of the following bodies put off indefinitely the new rules governing unwanted telemarketing calls which were supposed to be implemented from 21 March 2011?
a.    Department of Telecommunication (DoT)
b.    Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)
c.    Indian Ministry of communication & Technology
d.    HRD Ministry
Answer: (b)
40.    The Indian government in March 2011 conferred the Miniratna status on which of the following PSUs?
a.    National Small Industries Corporation (NSIC)
b.    Air India Charters Ltd
c.    Cement Corporation of India
d.    HMT Machine Tools Ltd
Answer: (a)
41.    Gilead Sciences, a California based bio-pharmaceutical research firm, and its patent partner, Roche Holding AG, have sued which of the following Indian generic drug makers in March 2011 for allegedly infringing a US patent for Tamiflu, a drug used in treatment of bird and swine-flu infections?
a.    Dr Reddy’s
b.    Natco Pharma
c.    Ranbaxy Laboratories
d.    GlaxoSmithKline
Answer: (b)
42.    AT&T on Sunday announced that it had agreed to buy T-Mobile USA from which of the following telecom companies for $39 billion?
a.    Deutsche Telekom
b.    Sprint Nextel
c.    Verizon Wireless
d.    Comcast
Answer: (a)
43.    A consortium comprising two companies acquired the IPL’s global Internet, mobile and audio rights, along with television rights in specific territories outside India, for the next four years. The consortium bagged the rights with a winning bid of Rs 261.6 crore in Chennai on 20 March 2011. Which are the two companies included in the consortium?
a.    TIL & Nimbus Communication
b.    Reliance Big Pictures & Zoom
c.    TIL & Colors
d.    Zoom and UTV Motion Pictures
Answer: (a)
44.    HCL Technologies on Thursday announced the expansion of its Smart Grid partner ecosystem by entering into strategic alliances with two data management software firms focused on the smart grid market. Which are the two firms with which HCL has entered into an alliance?
1.    Infosys
2.    eMeter
3.    Cape Gemini
4.    Tridium
a.    1 & 2
b.    2 & 3
c.    2 & 4
d.    1 & 4
Answer: (c)
45.    In India’s first sale of rupee perpetual bonds by a non-finance company Rs 1500 crore ($332 million) was raised. Name the non-finance company.
a.    Tata Steel
b.    Pantallons Retail
c.    RIL
d.    Maruti Suzuki
Answer: (a)
46.    Online marketplace eBay India, in association with leading apparel brand Reebok auctioned a bat autographed by Indian cricketer Mahendra Singh Dhoni. The proceeds of the auction will go to which of the following NGOs?
a.    Oxfem
b.    CRY
c.    All Bengal Women’s Union
d.    UNEM
Answer: (b)
47.    Who did HDFC Bank, the country's second-largest private sector lender appoint  in March 2011 to head its investment banking division?
a.    Rakesh Singh
b.    Charul Madan
c.    Gaurav Khungar
d.    Atul Singh
Answer: (a)
48.    Read the following statements with regard to a veteran Bollywood actor.
1.    The actor was first introduced in Bollywood movies by actor-filmmaker Sanjay Khan in the film Abdullah.
2.    He essayed the role of villain in more than 200 films.
3.    He was seen in movies like Kaalia, Mard, Nastik, Qurbani, Mr India etc
4.    The actor's biography, Flashback: My Times in Bollywood and Beyond, was to be released by Akshay Kumar in June 2011.
5.    He died at the Jayadeva Institute of Cardiology in Bangalore on 20 March 2011.
Identify the actor being referred to.
a.    Bob Christo
b.    Amjad Khan
c.    Sadashiv Amrapurkar
d.    Milind Gunaji
Answer: (a)
49.    Former Israeli president Moshe Katsav was on 22 March 2011 sentenced to seven years in jail after being convicted for rape. To which of the following parties does he belong to?
a.    Kadima
b.    Likud
c.    United Torah Judaism
d.    Labor Party
Answer: (b)
50.    The prime minister has constituted a committee to suggest rules and regulations for government procurement based on global best practices though India is a not a member of the GPA. What is the full form of GPA?
a.    Government’s People Act
b.    Government Procurement Act
c.    Governmental Public Association
d.    Government for Procurement Agency
Answer: (b)
51.    A weeklong exhibition of handloom and handicrafts, Bihar Utsav-2011 was organised by the Bihar Government in March 2011 to commemorate Bihar’s Foundation Day. When was the modern State of Bihar carved out of Bengal Presidency?
a.    22 March 1912
b.    2 March 1913
c.    31 March 1913
d.    7 March 1912
Answer: (a)
52.    A short film, Eclipse In Taregna which is about 2009 solar eclipse in Targena, a small hamlet in Bihar won the Founder’s Choice Award at which of the following international film festivals in March 2011?
a.    India International Film Festival
b.    Tampa Bay
c.    Queens World Film Festival
d.    New York Indian Film Festival
Answer: (c)
53.    Which one of the following social activist declared in March 2011 that he would sit on a fast on 5 April 2011 in Delhi in support of the introduction of Lokpal Bill to check corruption?
a.    Anna Hazare
b.    Medha Patkar
c.    Aruna Roy
d.    Bhaurao Patil
Answer: (a)
54. British Scientists discovered a cholesterol regulating protein which plays an important role in the formation of thrombosis a kind of blood clot that can result into heart attacks and strokes. What is the name of that protein?
a) LXR
b) LRX
c) XRL
d) LLL
Answer: (a) LXR
55. A report by the Climate Group, named India’s Clean Revolution, published on 18 March 2011 revealed that the market for low carbon goods and services in India could reach 135 billion US dollars by the year___.
a) 2020
b) 2015
c) 2017
d) 2018
Answer: (a) 2020
56. A New Technology Called High Tibial Osteotomy was developed in India to cure which one of the followings?
a) Cancer
b) TB
c) Knee Problems
d) Skin Cancer
Answer: (c) Knee Problems
57. Scientists from which one of the following countries created a herd of more than 200 cows that is capable of producing milk similar to that of humans?
a) China
b) India
c) USA
d) UK
Answer: (a) China
58. A study of the conservation needs of the Kimberley region showed that dozens of mammals, lizards, birds and other vertebrates are endangered because of hunting by feral cats and destruction of their habitat by wild donkeys and fires. In which one of the following countries Kimberley region is located?
a) USA
b) Australia
c) France
d)Canada
Answer: (b) Australia
59.    Chennai-based two-wheeler maker TVS Motor Company launched its premium Apache RTR 180 bike on 11 March 2011. Which unique technology does the bike boast of?
a.    Special cooling technology
b.    anti-lock braking system technology
c.    petrol control technology
d.    shock absorb technology
Answer: (b)
60.    TPG and the Shriram Group will take over which one of the following retail chains through a joint venture subsidiary of the two companies- TPG Wholesale Private Limited?
a.    Vishal Retail
b.    Arvind Brands
c.    Classic Fashions
d.    Heritage Foods (India) Ltd
Answer: (a)
61.    Nippon Life in March 2011 agreed to pick up what percentage of shares in Reliance Life Insurance for Rs 3602 crore marking the single largest foreign direct investment in the insurance sector and the first M&A transaction after IRDA capped life insurance charges in October 2010?
a.    22.3%
b.    24%
c.    25.6%
d.    26%
Answer: (d)
62.    India's largest carmaker, Maruti Suzuki India Ltd rolled out its 10 millionth car on 15 March 2011. Which car was Maruti Suzuki’s 10 millionth car?
a.    blue Wagon-R
b.    red Maruti Omni
c.    red Swift Dezire
d.    black Ritz
Answer: (a)
63.    IT hardware firm HCL Infosystems announced on 17 March 2011 that it bagged an order worth Rs 300 crore from which of the following to deploy Wideband CDMA-based portable wireless network?
a.    Indian Navy
b.    Indian Air Force
c.    DRDO
d.    Indian Army
Answer: (b)
64.    Hindustan Unilever’s toothpaste brand Close Up tied up with which of the following gaming portals for the Close Up’s new variant Fire-Freeze?
a.    in5ane.com
b.    addictingames.com
c.    123kidzarea.com
d.    Zapak.com
Answer: (d)
65.    An Inter-Ministerial Group (IMG) to monitor the process of their release of 53 Indians on five hijacked ships being kept hostage in Somalia was decided to set up. Name the Cabinet Committee which in its meeting on 11 March 2011 decided to set up the IMG.
a.    Cabinet Committee on Foreign Relations
b.    Defence Committee of the Cabinet
c.    Cabinet Committee on Parliamentary Affairs
d.    Cabinet Committee on Security
Answer: (d)
66.    Which of the following missiles was not test-fired on 11 March 2011 by India’s Strategic Forces Command (SFC) establishing readiness of India’s nuclear deterrence systems?
1.    Dhanush
2.    Agni-IV
3.    Prithvi-II
4.    Ballistic Air Defence Missile System
a.    1 & 3
b.    2 & 4
c.    1 & 2
d.    3 & 4
Answer: (b)
67.    A devastating earthquake struck Japan on 11 March 2011 shaking buildings in a large swath of the country and giving rise to a 30 foot tsunami. What was the magnitude of the earthquake that hit Japan?
a.    8
b.    8.3
c.    8.9
d.    9.1
Answer: (c)
68.    Japan declared states of emergency for five nuclear reactors at two power plants after the units lost cooling ability in the aftermath of the powerful earthquake that struck on 11 March 2011. Which are the two nuclear plants where Japan declared a state of emergency following the earthquake?
1.    Fukushima Daini site
2.    Fukushima Daiichi nuclear power plant
3.    Kushima Nuclear Power Plant
4.    Ashihama Nuclear Power Plant
a.    1 & 3
b.    2 & 4
c.    1 & 2
d.    2 & 3
Answer: (c)
69.    Which Indian river-island was nominated by the Indian government to be included in the cultural landscape category of the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) World Heritage list?
a.    Majuli
b.    Dhakuwakhana
c.    Nimati Ghat
d.    North Lakhimpur
Answer: (a)
70.    Who among the following list of journalists was on 15 March 2011 conferred the Chameli Devi Jain award 2010 for an outstanding woman media person?
a.    Shahina K K
b.    Shireen Bhan
c.    Prabha Dutt
d.    Bachi Karkaria
Answer: (a)
71.    Bollywood's own Razzies, the annual Golden Kela Awards named which actor was selected as the worst actor for his role in a film released in 2010?
a.    Salman Khan for Veer
b.    Shah Rukh Khan for My Name is Khan
c.    Imran Khan for I Hate Love Stories
d.    Hrithik Roshan for Guzaarish
Answer: (b)
72.    Mauritius has conferred one of his highest honours, Grand Commander of the Order of the Star and the Key of the Indian Ocean, on which of the following presidents?
a.    Maldivian President Mohamed Nasheed
b.    Indian President Pratibha Patil
c.    US President barack Obama
d.    French President Nicolas Sarkozy
Answer: (a)
73.    Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) released its latest report on trends in the international arms trade on 14 March 2011. According to the report which country has been the world's biggest weapons importer over the past five years?
a.    China
b.    India
c.    South Korea
d.    Pakistan
Answer: (b)
74.    Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) released its latest report on trends in the international arms trade on 14 March 2011. When did SIPRI come into being?
a.    1960
b.    1966
c.    1970
d.    1983
Answer: (b)
75.    Union Finance Minister Pranab Mukherjee on 11 March 2011 announced in Lok Sabha an increase in the allocation under the Members of Parliament Local Area Development Scheme (MPLAD) Scheme from Rs.2 crore to Rs.5 crore per Member. When was the MPLAD scheme introduced?
a.    1990
b.    1991
c.    1992
d.    1993
Answer: (d)
76.    Union Minister of Finance Pranab Mukherjee declared in the Lok Sabha on 11 March 2011 the extension of the existing Interest Subvention Scheme of providing short term loans to farmers at 7% interest with additional interest subvention for timely repayment to which of the following group?
a.    Small scale entrepreneurs
b.    Cottage industries & handicraft professionals
c.    Fishermen
d.    Horticulturists
Answer: (c)
77.    Indian agriculture needs Rs 108000 crore to fight climate change in the next five years to ensure food for all at a reasonable price by 2020. National Mission for Sustainable Agriculture is implemented under which of the following?
a.    NABARD
b.    Bharat Nirman
c.    Prime Minister's National Action Plan on Climate Change
d.    Accelerated Fodder Development Programme
Answer: (c)
78. Read the following sentences with regard to NSIC.
1.    National Small Industries Corporation (NSIC) is a public sector undertaking under the ministry of micro, small and medium enterprises (MSME).
2.    NSIC was awarded the Mini Ratna status by the Indian Governmnet on 3 March 2011.
3.    NSIC has a marked presence both in the service as well as the manufacturing sectors.
4.    NSIC acts as a facilitator to promote small industries through various user-friendly and demand-driven schemes
Which of the following sentence/sentences is/are not true with regards to NSIC?
a.    Only 3
b.    1 & 3
c.    Only 2
d.    2 & 4
Answer: (a)
79.  In February 2011 imports rose to $31.70 billion, up 21.2 per cent over the same period in 2010 while exports rose 49.8 per cent to $23.60 billion. What was the trade deficit in February 2011?
a.     (-)8.1 billion
b.    (-)8 billion
c.    (-)8.3 billion
d.    (-)8.8 billion
Answer: (a)
80. The Reserve of India on 17 March 2011 increased the interest rate at which it injects liquidity into the banking system by 25 basis points to 6.75 per cent (repo rate). It also revised its inflation projection for March-end 2011 from 7 % to _?
a.    7.3
b.    7.5
c.    7.5
d.    8
Answer: (d)
81. An international team of scientists, led by the Australian National University recently discovered evidence that the body’s immune cells often share information about foreign substances with each other to ward of invaders. The study can help increase the immunity level in human body against pathogens and cancer. Which of the followings are the symptoms of Cancer? 
i) Weight Loss
ii) Excessive Sweating
iii) Lumps and Swelling (tumour)
iv) Enlargement of Spleen
Please choose the correct option:
a)    i, ii, iii and iv
b)    i and ii only
c)    i, ii and iii
only i
Answer: (a) I, ii, iii and iv
82. According to an extensive genetic study on modern humans, two conclusions were drawn out.
i) There is an enormous amount of diversity in the African hunter-gatherer populations.
ii) The genetic diversity among 27 present-day African populations originated in southern Africa and progressed to northern Africa.
Which of the above statements is/are correct?
a)    Both i and ii
b)    Neither I and ii
c)    Only i
d)    Only ii
Answer: (a) both i and ii
83. A massive Tsunami caused by a devastating earthquake of the 8.9 magnitude hit about 400 km north-east of Tokyo, capital of Japan. Consider the following statements regarding Tsunami.
i) A Tsunami is a series of ocean waves that sends surges of water, reaching heights of over 100 feet onto land.
ii) Most tsunamis, about 80 percent, happen within the Pacific Ocean’s Ring of Fire, a geologically active area where tectonic shifts make earthquakes and volcanoes common.
Which of the above statements is/are correct?
a)    Both i and ii
b)    Only i
c)    Only ii
d)    Neither i  nor ii
Answer: (a) Both i and ii
84.  A massive Tsunami caused by a devastating earthquake of the 8.9 magnitude hit about 400 km north-east of Tokyo, capital of Japan. Where is the Pacific Tsunami Warning System headquartered?
a) Hawai
b) Tokyo
c) Manila
d) Jakarta
Answer: (a) Hawai
85. A massive Tsunami caused by a devastating earthquake of the 8.9 magnitude hit about 400 km north-east of Tokyo, capital of japan. What are the possible factors which can cause Tsunami?
i)An Earthquake
ii) A landslide
iii) A volcanic eruption or explosion
iv) Impact by a meteorite
Please choose the right option
a)    i, ii, iii and iv
b)    i and ii only
c)    ii and iii only
d)    i and iv only
Answer: (a) i, ii, iii and iv
86. As per the official data released by TRAI on 9 March 2011, which state in MNP Zone-2 recorded the maximum number of request for mobile number portability by end of February 2011?
a.    Tamil Nadu
b.    Karnataka
c.    West Bengal
d.    Assam
Answer: (b) Karnataka
87. The Enforcement Directorate has booked Pune-based real estate agent and stud farm owner Hasan Ali Khan under section 3 of the Prevention of Money Laundering Act (PMLA), 2002. When did PMLA come into existence?
a.    2000
b.    2002
c.    2005
d.    1999
Answer: (c) 2005
88. The e-commerce portal of India Post, was launched by Union Minister Kapil Sibal on 9 March 2011 provide postal services online. Which among the following is the correct name of the portal?
a.    e-post office
b.    e-post service
c.    e-postal services
d.    India Post e-commerce
Answer: (a) e-post office
89. Steel tycoon Lakshmi Mittal overtook Mukesh Ambani to become the wealthiest Indian as per the annual Forbes list of World Billionaires for 2011. What is Lakshmi Mittal’s ranking in the list?
a.    Fourth
b.    Sixth
c.    Ninth
d.    Eleventh
Answer: (b) Sixth
90. According to the Economic Survey of India 2010-11, Forex Reserves estimated at __ US dollars.
a) 297.3 billion US dollars
b) 245.6 billion US dollars
c) 285.4 billion US dollars
d) 113.2 billion US dollars
Answer: (a) 297.3 billion US dollars
91. Consider the following statements regarding the Economic Survey of India 2010-11.
i) Agriculture likely to grow at 5.4% in 2010-11
ii) Trade Gap narrowed to 82.01 billion US dollars in April-December 2010
iii) 59% rise in Bank Credit
Please choose the right option:
a)    All the three statements  i, ii and iii are correct ; b) only I and ii are correct
b)    All three statements are wrong ; d) only i) is correct
Answer: (a) All three Statements i, ii and iii are correct
92.  India’s External debt stood at 295.8 billion US dollars at the end of September 2010, recording an increase of 33.5 billion US dollars ove the level of end-March 2010. The rise in debt was largely due to
i) Higher Commercial borrowings; ii) Short-term trade credits
iii) Multilateral government borrowings
Please choose the right option:
a)    Only i  b) only i and ii
b)    Only i and iii ; d) All I,ii and iii
Answer: (d) All i, ii and iii
93. Consider the following statements:
1. India’s exports crossed the USD 200 billion mark in the first eleven months of the 2010-11 fiscal.
2. The trade gap for the first 11 months of the financial year 2010-11 stood at USD 97.1 billion.
3. African countries and Japan were the traditional markets for Indian exporters during the 2010-11.
4. The current forecast for the 2011-12 is USD 230-235 billion.
Which of the statement given above is not correct?
a.1
b. 2
c. 3
d.4
Answer: (c) 3
94. Foreign Minister of Brazil Antonio Patriota, reached India for a five day visit on 5 March 2011 for the Bilateral and the IBSA Ministerial meetings. What was the major agreement signed between Indian & Brazil during this period?
a.    Air Services Agreement
b.    Agreement on disarmament & non-proliferation
c.    Bilateral trade and investment agreement
d.    Climate change agreement
Answer: (a) Air Services Agreement
95. Which of the following days in March is observed as the International Children Broadcasting Day?
a.    6 March
b.    7 March
c.    9 March
d.    13 March
Answer: (a) 6 March
96. Singapore on 5 March 2011 appointed Brigadier General Ravinder Singh as its next army chief. Who was the first ever Sikh and non-Chinese to take up the post of army chief of Singapore in 1982?
a.    Colonel Mancharan Singh Gill
b.    Hari Singh Nalwa
c.    Harchand Singh
d.    Nirmal Chandra Suri
Answer: (a) Colonel Mancharan Singh Gill
97.  Which one of the following states recently announced 2-year child care leave for its women employees?
a) Bihar
b) Uttar Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Uttarakhand
Answer: (d) Uttarakhand
98. The Foreign Ministers of the Least Developed Countries (LDC) and India attended the India-LCD Ministerial Conference on 18-19 February 2011. Where it was held?
a) New Delhi
b) Tripoli
c) Thimpu
d) Kathmandu
Answer: (a) New Delhi
99. What was the theme of International Women’s day in 2011?
a) Equal Access to Education, Training and Science and Technology: Pathway to Decent Work for Women.
b) Celebrating Women’s Power
c) Equality, Freedom and Unity
d) Equal Opportunities for All
Answer: (a) Equal Access to Education, Training and Science and Technology: Pathway to Decent Work for Women.
100. Illinois became __th State of the United States to abolish the death penalty when its Governor Pat Quinn announced the decision on 9 March 2011?
a) 15th
b) 14th
c) 16th
d) 17th
Answer: (b) 16th

Labels

2011 (6) Accont (1) Accountant (6) Administration (1) Advisor (1) AirIndia (1) Allahabad bank (3) AMIE in Electrical (1) Analyst (1) ANDHRA PRAGATHI GRAMEENA BANK (1) Andra bank (1) APCOB (1) Architect (2) Army (4) Artisan (1) Assistant (14) Assistant Jobs (3) Assistant Managers (5) assistent Manager (1) ASSOCIATE BANK (5) Associates (1) Attendant (1) Authority (3) Automobile (1) Ayurveda (1) Bangalore (1) Bangaluru (2) bank (131) Bank Jobs (2) bank of Baroda (1) BANKING AND COMPUTER AWARENESS (1) Bankof Baroda (7) BE/Btech (2) BEL (2) Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (1) BHEL (5) Bihar (3) Board (4) book (13) BSNL (1) Budget (4) Bureau (1) CA-ICWA-Finance (5) Career makers (6) CBI (2) CEERI (1) Central bank of india (1) Chandigarh (1) chemical (2) Chemist (1) Chemistry (1) Chennai (2) Chhattisgarh (1) Civil (4) civil services (1) Cleark (1) clerk (61) clerks (2) College (3) Commerce (1) Commission (2) computer book (2) Conservator (1) Constable (3) Constable in Civil Police (1) Consultant (2) ContractJob (14) Coordinator (2) corporation bank (3) countriees (1) Court (2) Court-Master (1) Credit Officer (3) CS (2) CSIR (5) Curator (1) Customer (1) Data Base Administrators (1) Data Entry Operator (1) Delhi (3) Demonstrator (1) Dena bank (2) Dental (3) Director (5) District (2) Draughtsman (1) DSSSB (1) Economics (1) Economics Servy (3) EDCIL (1) Education (3) Electrical (7) Electrical and Electronics (1) Electrician (1) electronics (5) Engg.-Diploma (10) Engineer (14) Engineering (52) english (6) Environmental (1) ESIC (2) Examination (12) Executive (9) Faculty (6) federal bank (1) Financial awarness (2) Fire (2) Fireman (1) Food (2) Forest (2) G.K. (10) GAIL (2) GATE (2) Gen.Awarnes (23) Geologist (1) Geology (3) Geophysicist (1) gk (9) Govt Jobs (1) Graduate (1) Gramin (2) Gujarat (1) HAL (1) Haryana gramin bank (1) Havildar (1) HDCCB (1) Head (1) Health (1) High Court (4) HLL (1) Hospital (1) HP (3) HR (4) Hyderabad (2) Hydrology (1) IB (1) IBPS (4) ICSI (1) IDBI bank (1) IIM (1) IIT (1) IL (1) Indian bank (2) INDIAN OVERSEAS BANK (3) Industrial Engineering (2) Inspector (1) Institute (6) Instructor (1) Instrumentation (2) Instrumentation and Electronics Engineering (1) Insurance (3) intrest rate (1) IOC (1) iocl (1) ISRO (2) IT(Computer) (12) ITI-Apprentice (6) jaipur thar gramin bank (1) Jharkhand (2) JK (1) Jobs for BE/B.Tech (2) Jobs for CA (1) Jobs for ICWA (1) Jobs for MBA (1) Jobs for ME/M.Tech (2) Jobs in BECIL (1) Jobs in Delhi (2) Jobs in IIA (1) Jobs in NMGB (1) Jr. Engineer (3) Jr. Engineering (1) Judge (1) Judicial (2) Junior Engineer (1) Junior/ Senior Project Officer (2) kalinga Gramya Bank (1) Karnataka (3) Kerala (1) Kerela (1) Kolkata (3) Latest (5) Law (7) Legal (4) legal service officer (1) Librarian (2) LIC (2) Line Attendant (1) Lokshabha (1) M.P. (1) M.Sc. (1) Magezine (10) Maharashtra (2) Management Trainee (3) Managemet (1) Manager (18) Manipur Rural Bank (1) Marketing (3) Marketting Executives (1) Markting appitude (9) Mathematics (1) MAZAGON DOCK LIMITED (1) MBA (4) MBBS (4) MCA (7) MCD (1) Mechanic (1) Mechanical (6) Medical (4) MIS (1) MP (5) MP Power DISCOMS (1) MT (2) Mumbai (2) Music (1) nabard (1) NAC (1) Navodaya (1) Navy (1) NEERI (1) Noida (1) North-East (1) NTPC (2) Nurse (2) obc (1) office assistant (2) Office-Assistant (4) OFFICER (25) Officer Jobs (1) Oil (1) Online (39) Operator (2) Orissa (2) PA-PS (1) Paper (34) Parliament (1) PAWAN HANS HELICOPTERS LIMITED (1) Peon (2) PFCL (1) Pharmacist (1) Pharmacy (1) Physiotherapist (1) Planner (2) PNB (9) PO (48) Police (2) Power (6) Power Engineering (1) pratiyogita darpan (3) Principal (1) Production (1) Project (5) Project Asst Level II (1) Project Engineers (1) PSC (7) PSU jobs (4) Public- (1) Public-Sector (27) Pune (1) Punjab (5) Rajasthan (9) rajasthan gramin bank (1) RBI (3) Reasoning (10) REC (1) Registrar (1) Relashonship (1) Research (2) Resident (1) Result (2) RPSC (5) SAI (1) SAIL (2) sample paper (4) SBI (9) sbi Associate (2) School (1) Science (1) Scientist (4) Security (2) Senior Consultants (1) Society (2) SOCIO - ECONOMIC (1) solved paaper (28) solved paper (15) Space (1) Special Drive (1) Specialist (4) sport (1) Sports (1) SSC (6) Staff Assistants (1) Statistics (2) Steno (3) Stenographer (1) Supervisor (1) Tamil Nadu (1) Teacher (6) Technical (9) Technician (5) Technology (1) Telecom (2) Tips (1) TN (1) Trainee (7) Translator (1) Transport (3) TTA (1) Tutor (2) Typist (1) UBI (1) Uco bank (3) UIA (1) UNION BANK OF INDIA (4) Unioun Budget 2011 (3) University (2) UP (2) UPSC (1) Uttarakhand Police (1) vijaya bank (2) Walk-in (6) Warehouse (1)

Facebook Badge