सरकारी नौकरी|Sarkari-Naukari |Govt. Examinations
To subscribe Sarkari-NaukriGuru job Alert for free sms

ON Sarkari-NaukriGuru

at 9870807070

Thursday, July 14, 2011

SBI PO EXAM REASONING SOLVED QUESTIONS



1. If it is possible to make only one meaningful word with the Third, Seventh, Eighth and Tenth letters of the word COMPATIBILITY, which of the following would be the last letter of that word ? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such word can be formed, give your answer as ‘Y’.
(A) I
(B) B
(C) L
(D) X
(E) Y
Ans : (B)
2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) Stem
(B) Tree
(C) Root
(D) Branch
(E) Leaf
Ans : (B)
3. How many meaningful three letter English words can be formed with the letters AER, using each letter only once in each word ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) Four
Ans : (D)
4. In a certain code FINE is written HGPC.
How is SLIT written in that code ?
(A) UTGR
(B) UTKR
(C) TUGR
(D) RUGT
(E) None of these
Ans : (E)
5. If ‘Apple’ is called ‘Orange’, ‘Orange’ is called ‘Peach’, ‘Peach’ is called ‘Potato’, ‘Potato’ is called ‘Banana’, ‘Banana’ is called ‘Papaya’ and ‘Papaya’ is called ‘Guava’, which of the following grows underground ?
(A) Potato
(B) Guava
(C) Apple
(D) Banana
(E) None of these
Ans : (D)
6. If the digits in the number 86435192 are arranged in ascending order, what will be the difference between the digits which are second from the right and fourth from the left in the new arrangement ?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) None
Ans : (D)
7. Each vowel of the word ADJECTIVE is substituted with the next letter of the English alphabetical series, and each consonant is substituted with the letter preceding it. How many vowels are present in the new arrangement ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these
Ans : (C)

8. If in a certain language LATE is coded as 8&4$ and HIRE is coded as 7*3$ then how will HAIL be coded in the same language ?
(A) 7&8*
(B) &7*8
(C) 7*&8
(D) 7&*8
(E) None of these
Ans : (D)
9. How many such pairs of letters are there in word ENGLISH, each of which has as many letters between its two letters as there are between them in the English alphabets ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (E)
10. In a certain code ‘na pa ka so’ means ‘birds fly very high’, ‘ri so la pa’ means ‘birds are very beautiful’ and ‘ti me ka bo’ means ‘the parrots could fly’. Which of the following is the code for ‘high’ in that language ?
(A) na
(B) ka
(C) bo
(D) so
(E) None of these
Ans : (A)
Directions—(Q. 11–15) In each of the questions below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read both the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Read the statements and the conclusions which follow it and
Give answer—
(A) if only conclusion I is true.
(B) if only conclusion II is true.
(C) if either conclusion I or conclusion II is true.
(D) if neither conclusion I nor conclusion II is true
(E) if both conclusions I and II are true.
11. Statements : All stars are suns.
Some suns are planets.
All planets are satellites.
Conclusions :
I. Some satellites are stars.
II. No star is a satellite.
Ans : (C)
12. Statements : All fishes are birds.
All birds are rats.
All rats are cows.
Conclusions :
I. All birds are cows
II. All rats are fishes
Ans : (A)
13. Statements : All curtains are rods.
Some rods are sheets.
Some sheets are pillows.
Conclusions :
I. Some pillows are rods.
II. Some rods are curtains.
Ans : (B)

14. Statements : Some walls are windows.
Some windows are doors.
All doors are roofs.
Conclusions :
I. Some doors are walls.
II. No roof is a window.
Ans : (D)
15. Statements : All switches are plugs.
Some plugs are bulbs.
All bulbs are sockets.
Conclusions :
I. Some sockets are plugs.
II. Some plugs are switches.
Ans : (E)
Directions—(Q. 16–20) Study the sets of numbers given below and answer the questions, which follow :
489 – 541 – 654 – 953 – 983
16. If in each number, the first and the last digits are interchanged, which of the following will be the second highest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (C)
17. If in each number, all the three digits are arranged in ascending order, which of the following will be the lowest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (B)
18. Which of the following numbers will be obtained if the first digit of lowest number is subtracted from the second digit of highest number after adding one to each of the numbers ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (A)
19. If five is subtracted from each of the numbers, which of the following numbers will be the difference between the second digit of second highest number and the second digit of the highest number ?
(A) Zero
(B) 3
(C) 1
(D) 4
(E) 2
Ans : (B)
20. If in each number the first and the second digits are interchanged, which will be the third highest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (D)
Directions—(Q. 21–25) Read the following information carefully and answer the questions, which follow :
‘A – B’ means ‘A is father of B’
‘A + B’ means ‘A is daughter of B’
‘A ÷ B’ means ‘A is son of B’
‘A × B’ means ‘A is wife of B’
21. Which of the following means P is grandson of S ?
(A) P + Q – S
(B) P ÷ Q × S
(C) P ÷ Q + S
(D) P × Q ÷ S
(E) None of these
Ans : (C)
22. How is P related to T in the expression ‘P + S – T’ ?
(A) Sister
(B) Wife
(C) Son
(D) Daughter
(E) None of these
Ans : (A)
23. In the expression ‘P + Q × T’ how is T related to P ?
(A) Mother
(B) Father
(C) Son
(D) Brother
(E) None of these
Ans : (B)
24. Which of the following means T is wife of P ?
(A) P × S ÷ T
(B) P ÷ S × T
(C) P – S ÷ T
(D) P + T ÷ S
(E) None of these
Ans : (E)
25. In the expression ‘P × Q – T’ how is T related to P ?
(A) Daughter
(B) Sister
(C) Mother
(D) Can’t be determined
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—(Q. 26–30) In each of these questions a group of letters is given followed by four combinations of number/symbol lettered (A), (B), (C) & (D). Letters are to be coded as per the scheme and conditions given below. You have to find out the serial letter of the combination, which represents the letter group. Serial letter of that combination is your answer. If none of the combinations is correct, your answer is (E) i.e. None of these :
Letters# Q M S I N G D K A L P R B J E
Number/ Symbol# 7 @ 4 # % $ 6 1 2 £ 5 * 9 8 3
Conditions :
(i) If the first letter is a consonant and the last a vowel, both are to be coded as the code of the vowel.
(ii) If the first letter is a vowel and the last a consonant, the codes for the first and the last are to be interchanged.
(iii) If no vowel is present in the group of letters, the second and the fifth letters are to be coded as ©.
26. BKGQJN
(A) 9©$7©%
(B) ©9$7%©
(C) 91$78%
(D) %1$789
(E) None of these
Ans : (A)
27. IJBRLG
(A) #89*£$
(B) #89*£#
(C) $89*£#
(D) $89*£$
(E) None of these
Ans : (C)
28. BARNIS
(A) 92*#%4
(B) 924#*%
(C) 92*#%9
(D) 42*#%4
(E) None of these
Ans : (E)
29. EGAKRL
(A) #£$21*
(B) £$21*3
(C) £$21*#
(D) #£$21#
(E) None of these
Ans : (B)
30. DMBNIA
(A) 6@9%#2
(B) 2@9%#6
(C) 2@9%#2
(D) 2©9%#2
(E) None of these
Ans : (C)
Directions—(Q. 31–35) Study the following information carefully to answer these questions.
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H work for three different companies namely X, Y and Z. Not more than three persons work for a company. There are only two ladies in the group who have different specializations and work for different companies. Of the group of friends, two have specialization in each HR, Finance and Marketing. One member is an engineer and one is a doctor. H is an HR specialist and works with a Marketing specialist B who does not work for company Y. C is an engineer and his sister works in company Z. D is a specialist in HR working in company X while her friend G is a finance specialist and works for company Z. No two persons having the same specialization work together. Marketing specialist F works for company Y and his friend A who is a Finance expert works for company X in which only two specialists work. No lady is a marketing specialist or a doctor.
31. For which of the following companies does C work ?
(A) Y
(B) X
(C) Z
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (A)
32. Which of the following represents the pair working in the same company ?
(A) D and C
(B) A and B
(C) A and E
(D) H and F
(E) None of these
Ans : (E)
33. Which of the following combination is correct ?
(A) C–Z-Engineer
(B) E–X–Doctor
(C) H–X–HR
(D) C–Y–Engineer
(E) None of these
Ans : (D)
34. Who amongst the friends is a doctor ?
(A) H
(B) E
(C) C
(D) Either E or C
(E) None of these
Ans : (B)
35. Which of the following pairs represents the two ladies in the group ?
(A) A and D
(B) B and D
(C) D and G
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (C)

Monday, July 11, 2011

QUESTIONS ABOUT UNION BUDGET 2011-12


1) Who presented the Union Budget 2011-12 in the Parliament on February 28, 2011?
a) Manmohan Singh b) Pratibha Devisingh Patil c) Hamid Ansari d) D.Subbarao e) Pranab Mukherjee

2) The first Union budget of independent India was presented by?
a) R.K.Shanmukham Chetty b) Jawaharlal Nehru c) Morarji Desai d) Indira Gandhi e) Manmohan Singh

3) Disinvestment Target for 2011-12 has been placed at?
a) Rs. 10000 crore b) Rs. 20000 crore c) Rs. 30000 crore d) Rs. 40000 crore e) None of these

4) Foreign Institutional Investor-(FII) limit for investment in Indian corporate bonds raised from $20 billion to?
a) $30 billion b) $40 billion c) $50 billion d) $60 billion e) None of these

5) As per Union Budget 2011-12, Indian Micro Finance Equity Fund of Rs.100 crore to be created with?
a) SBI b)ICICI
c) NABARD d)IDBI e) SIDBI

6) Rural Infrastructure Develo-pment Fund (RIDF) was set up by the Government in?
a) 1995-96 b) 1996-97 c) 1997-98 d)1998-99 e) None of these

7) The corpus allocated for Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) for 2011-12 is?
a) Rs.16000 b) Rs.17000 c) Rs.18000 d) Rs.19000 e) None of these


8) The target of credit flow to farmers has been raised from Rs.3,75,000 crore of 2010-11 to ……in 2011-12?
a) Rs.4,75,000 crore b) Rs.5,75,000 crore c) Rs.6,75,000 crore d) Rs.7,75,000 crore e) None of these

9) Rural Infrastructure Develo-pment Fund (RIDF) is maintained by?
a) RBI b) SBI c) NABARD d) IDBI Bank e) None of these

10) Eligibility for pension under Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme for BPL beneficiaries reduced from 65 years of age to?
a) 64 years b) 63 years c) 62 years d) 61 years e) 6o years

11) Exemption limit for the general category of individual taxpa-yers enhanced from 1,60,000 to?
a) 1,70,000 b) 1,80,000 c) 1,90,000 d) 2,00,000 e) None of these

12) As per Union Budget 2011-12, standard rate of Service Tax is?
a) 10 % b) 11 % c) 12 %d) 13 % e) None of these

13) As per Union Budget 2011-12, Defence allocation is?
a) 1.64 lakh crore b) 1.74 lakh crore c) 1.84 lakh crore d) 1.94 lakh crore e) None of these
14) In the Constitution of India, the Union Budget of India referred to as the?
a) Economic Survey b) Monetary and Credit Policy c) Foreign Trade Policy d) Annual Financial Statement
e) None of these

15) Which of the following department is not a part of Finance Ministry of India?
a) Department of Economic Affairs
b) Department of Expenditure
c) Department of Revenue
d) Department of Disinvestments
e) Department of Industrial Policy & Promotion

16) Which Department principal responsibility is the prep-aration of the Union Budget annually (excluding the Railway Budget)?
a) Department of Economic Affairs
b) Department of Expenditure
c) Department of Revenue
d) Department of Disinvestments
e)Department of Financial Servies

17) Which of the following is a government body that offers a single window clearance for proposals on foreign direct investment in the country that are not allowed access through the automatic route?
a) Securities and Exchange Board of India
b) Reserve Bank of India
c) Export-Import Bank of India
d) Foreign Investment Promo-tion Board
e) Bombay Stock Exchange

18) The first woman Finance Secretary of India?
a) Sushma Nath
b)Shyamala Gopinath
c) Chanda Kochhar
d) Shikha Sharma
e) None of these

19) The only woman to hold the post of the finance minister of India?
a) Vijaya Lakshmi Nehru Pandit b) Sarojini Naidu
c) Rajkumari Amrit Kaur d) Indira Gandhi e)None of these

20) The Union Budget is always presented first in ?
a) Lok Sabha b) Rajya Sabha c) Joint Session of the Parliament d) State Assemblies e) None of these

21) Which of the following presents the Economic Survey in the parliament every year, just before the Union Budget?
a) RBI b) Ministry of Finance c) Ministry of Commerce d) Planning Commission e) Finance Commission

22) The financial year in India starts on?
a) 1st January b)1stMarch c) 1st April d) 1st July e) None of these

23) A fiscal year in India ends on?
a) February 28 b) March 31 c)April1 d)July1e)December 31

24) A. Gross Tax receipts are estimated at 9,32,440 crore.
B. Non-tax revenue receipts estimated at 1,25,435 crore.
C. Total expenditure proposed at 12,57,729 crore.
D. Increase of 18.3 per cent in total Plan allocation.
E. Increase of 10.9 per cent in the Non-plan expenditure.
Which of the statements given above is/are correct?
a) A and B b) B and C
c) C and D d) D and E e) All of the above

25) A.Gross Domestic Product (GDP) estimated to have grown at 8.6 per cent in 2010-11 in real terms.
B. Government expects econo-my to grow at 9 % in 2011-12.
C. Fiscal Deficit target at 4.6% for 2011-12, down from 5.1% estimated for 2010-11.
D. Central Government debt estimated at 44.2 per cent of GDP for 2011-12 as against 52.5 per cent recomm-ened by the 13th Finance Commission.
E. 40,000 crore to be raised through disinvestment in 2011-12.
Which of the statements given above is/are correct?
a) A and B b) B and C
c) C and D d) D and E e) All of the above

26) A. Government committed to retain at least 51 per cent ownership and management control of the Central Public Sector Undertakings.
B. "India Microfinance Equity Fund" of  Rs.100 crore to be created with SIDBI. Gover-nment considering putting in place appropriate regulatory framework to protect the interest of small borrowers.
C."Women's SHG's Develo-pment Fund" to be created with a corpus of  Rs. 500 crore.
D. Corpus of RIDF XVII to be raised from Rs.16,000 crore to 20,000 crore.
E. 1,000 crore to be provided to SIDBI for refinancing incre-mental lending by banks to these enterprises.
Which of the statements given above is/are correct?
a) A and D b) A, B and C c) C and D d) D and E e) None of these

27) A.Allocation under Rashtriya Krishi Vikas Yojana (RKVY) increased from Rs. 6,755 crore to 7,860 crore.
B. Rs.10,000 crore to be contributed to NABARD's Short-term Rural Credit fund for 2011-12.
C. Allocation for Bharat Nirman programme proposed to be increased by Rs.10,000 crore from the current year to Rs. 58,000 crore in 2011-12.
D. Rs. 21,000 crores for primary education to implement Sarva Shiksha Abhiyan.
E. Defence budget hiked to ’1.64 lakh crore
Which of the statements given above is/are correct?
a) A and B b) B and C c) C and D d) D and E
e) All of the above

28) Consider the following statements:
1) Finance minister Pranab Mukherjee unveiled the Union Budget 2011-12 on February 28, 2011.
2) Economic Survey 2010-11 was presented in the Parliament on Feb 25, 2011.
3) India's Railway Minister Mamta Banerjee presented the new Railway Budget for the year 2011-12 in the parliament on February 25, 2011.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only b) 2 only
c) 3 only d) All of the above e) None of these

Answers:

1) e, 2) a, 3) d, 4) a, 5) e, 6) a, 7) c, 8) a, 9) c, 10) e, 11) b, 12) a, 13) a, 14) d, 15) e, 16) a, 17) d, 18) a, 19) d, 20) a, 21) b, 22) c, 23) b, 24) e, 25) e, 26) b, 27) e, 28) d

SBI & SBI RURAL BUSINESS PO EXAM SOLVED PAPER


SBI & SBI RURAL BUSINESS PO EXAM SOLVED PAPER (18-04-2010)

See Download this PDF Click Here

Saturday, July 9, 2011

HARYANA GRAMIN BANK PO EXAM SOLVED PAPER

HARYANA GRAMIN BANK PO EXAM SOLVED PAPER
EXAM HELD ON 29-05-2011

to download click here

Wednesday, July 6, 2011

Vijaya Bank Probationary Officers Exam Paper



Reasoning Ability 

Directions—(Q. 1–5) For each of the following questions there is some relati onship between the two terms to the left of :: and the same relationship obt ains between the two terms to its right. In each of these questions the four th term is missing. This term is one of the alternatives among the five term s given below. Find out this term.
1. ABCD is related to BEGI in the same way as BCDE is related to … ?
(A) ADFH
(B) CFHJ
(C) CDEF
(D) CEGI
Ans : (B)
2. ABEF is related to BCFG in the same way as GHKL is related to … ?
(A) FGKJ
(B) HILM
(C) HIKJ
(D) HIML
Ans : (B)
3. BYCX is related to AZDW in the same way as DWEV is related to … ?
(A) CEXV
(B) CXFU
(C) EVFU(D) EWCX
Ans : (B)
4. ‘CIRCLE’ is related to ‘RICELC’ in the same way as ‘SQUARE’ is related
to—
(A) UQSERA
(B) QUSERA
(C) UQSAER
(D) QSUERA
Ans : (A)
5. ‘JKLM’ is related to ‘XYZA’ in the same way as ‘NOPQ’ is related to—
(A) RSTU
(B) YZAB
(C) DEFG
(D) BCDE
Ans : (D)
Directions—(Q. 6–15) Each of the following questions has four alternative r esponses. Select the correct response.
6. Which one of the following is same as liver, heart, kidney?
(A) Nose
(B) Blood
(C) Urine
(D) LungAns : (D)
7. Which one of the following is same as uncle, aunt, brother?
(A) Child
(B) Boy
(C) Adult
(D) Nephew
Ans : (D)
8. Which one of the following is same as Jute, Cotton, Wool ?
(A) Nylon
(B) Rayon
(C) Silk
(D) Terylene
Ans : (C)
9. Which one of the following is same as lead, convince, allure?
(A) Direct
(B) Order
(C) Initiate
(D) Fascinate
Ans : (D)
10. Which one of the following is same as flood, fire, cyclone?
(A) Accident(B) Rain
(C) Earthquake
(D) Damage
Ans : (C)
11. Which one of the following is same as carpenter, plumber, electrician ?
(A) Doctor
(B) Blacksmith
(C) Teacher
(D) Lawyer
Ans : (B)
12. Which one of the following is same as cork, plug, dam ?
(A) Obstruction
(B) Drain
(C) Pipe
(D) Tap
Ans : (A)
13. Which one of the following is same as red, yellow, blue?
(A) Sky
(B) Dark
(C) Green
(D) BrightAns : (C)
14. Which one of the following is same as desire, wish, want ?
(A) Pleasant
(B) Feel
(C) Anxiety
(D) Satisfy
Ans : (C)
15. Which one of the following is same as ohm, volt, amp. ?
(A) Light
(B) Metre
(C) Hour
(D) Watt
Ans : (D)
Directions—(Q. 16–20) In each of the sentences given below, there are two qu estions marks given one in the beginning and the other at the end. To fill u p the question marks, there are few alternatives. Choose the correct alterna tive.
16. ( ? ) is related to Masculine in the same way Woman is related to ?
(A) Disguise, Modest
(B) Capacity, Woman
(C) Man, Feminine
(D) Brave, Mrs.
Ans : (C)
17. ( ? ) is to Sky as Fish is to ?
(A) Blue, Swim
(B) Bird, Water
(C) Open, Hook
(D) Tree, Colour
Ans : (B)
18. ( ? ) is to Uncle as Mother is to ?
(A) Brother, Brought-up
(B) Father, Aunt
(C) Cousin, Beautiful
(D) Aunt, Father
Ans : (D)
19. ( ? ) is to Sri Lanka as Delhi is to ?
(A) Columbo, India
(B) Kathmandu, Capital
(C) India, Paris
(D) Island, Harbour
Ans : (D)
20. ( ? ) is to Ivory as Deer is to ?
(A) White, Hunt
(B) Elephant, Horn(C) Huge, Rare
(D) Costly, Scarce
Ans : (B)
Directions—From questions 21 to 25 fill the correct pair in place of question marks.
21. Table is to ( ? ) as Cup is to ?
(A) Furniture, Tea
(B) Student, Horse
(C) Wood, Hot
(D) Chair, Plate
Ans : (D)
22. Sugar is to ( ? ) as Mava is to ?
(A) Sweet, Sour
(B) Energy, Machine
(C) Sugarcane, Milk
(D) White, Sweet
Ans : (C)
23. ( ? ) is to Sun as Rain is to ?
(A) Moon, Rainbow
(B) Light, Cloud
(C) Sky, Wet(D) Day, Night
Ans : (B)
24. ( ? ) is to Brain as Mouth is to ?
(A) Skull, Tongue
(B) Hat, Lips
(C) Hair, Voice
(D) Turban, Saliva
Ans : (A)
25. ( ? ) is to Touch as Ear is to ?
(A) Hand, Know
(B) Experience, Feeling
(C) Skin, Hear
(D) Hair, Dirt
Ans : (C)
Directions—(Q. 26–30) In Column I are listed certain groups of individuals while in Column II are listed some of the characteristics against each gr oup of individuals which are common to each member of that group.
Column I Column II
FHIJ TW
IJK PT
IJLM SUW
GHIKM RVGHI QRV
FGI PR
HIJ QTW
IJL QSUW
GIJ PQS
26. Which individual has all the above characteristics?
(A) J
(B) I
(C) H
(D) M
Ans : (B)
27. Which characteristics are found either in J or in K or in both but in M?
(A) P, Q, T
(B) P, Q, R, S
(C) Q, R, S, T
(D) U, V, T
Ans : (A)
28. Which Characteristics is common to G and H but not in M?
(A) S
(B) B
(C) Q(D) R
Ans : (C)
29. Which Characteristics are common to H and J but not in K?
(A) P, Q
(B) Q, W
(C) Q, R
(D) R, W
Ans : (B)
30. Which Characteristics is not found either in F or in L or in both?
(A) Q
(B) U
(C) S
(D) V
Ans : (D)
Directions—(Q. 31–35) In each of the following question, three words are giv en with four alternatives. One of the four alternatives is same as the three words given in beginning. Then find out the correct alternative answer.
31. Which one is the same as Mumbai, Kolkata, Cochin ?
(A) Delhi
(B) Kanpur
(C) Chennai
(D) SholapurAns : (C)
32. Which one is the same as Coal, Ebony and Soot?
(A) Blush
(B) Raven
(C) Ash
(D) Rust
Ans : (C)
33. Which one is the same as Basket, Pail and Pan ?
(A) Knife
(B) Spoon
(C) Fork
(D) Bowl
Ans : (D)
34. Which one is the same as Emancipate, Free and Release?
(A) Ignore
(B) Pardon
(C) Liberate
(D) Quit
Ans : (C)
35. Which one is the same as Daisy, Pansy and Rose?
(A) Bed(B) Violet
(C) Plant
(D) Red
Ans : (C)
Directions—Find out the correct answer in each of the questions from 36 to
40.
36. Which one is the same as Arid, Parched and Droughty ?
(A) Draft
(B) Cow
(C) Earth
(D) Dry
Ans : (D)
37. Which one is the same as Grandfather, Father and Brother?
(A) Baby
(B) Father-in-law
(C) Son
(D) Son-in-law
Ans : (C)
38. Which one is the same as Yellow, Orange and Green?
(A) Tree
(B) Purple
(C) Grass(D) Leaf
Ans : (B)
39. Which one is the same as Lungs, Liver and Kidneys?
(A) Heart
(B) Intestines
(C) Testis
(D) Neck
Ans : (A)
40. Which one is the same as Lock, Shut and Fasten?
(A) Window
(B) Door
(C) Block
(D) Iron
Ans : (C)
Directions—(Q. 41–45) In each of the following questions, three words are gi ven. Under them four alternatives are provided, one of which expresses most effectively the general characteristic if these three words. That alternativ e is your answer.
41. Aeroplane, Train, Truck
(A) Speed
(B) Rooms
(C) Wheels(D) Transport
Ans : (D)
42. Wolf, Leopard, Deer
(A) Meat eater
(B) Jungles
(C) Mammals
(D) Cruel
Ans : (C)
43. Sword, Gun, Pistol
(A) Arms
(B) Constable
(C) Bullet
(D) War
Ans : (A)
44. Fraud, Jealously, Hatred
(A) Destruction
(B) Envy
(C) Human Characteristics
(D) Quality
Ans : (C)
45. Novel, Epic, Drama(A) Subject
(B) Literature
(C) Poetry
(D) Knowledge
Ans : (B)
Directions—(Q. 46–50) In each of the following questions, three words are g iven. They are followed by four words, one of which stands for the class to which these three words belong. Identify that word.
46. Wheat, Barley, Rice
(A) Food
(B) Gram
(C) Cereal
(D) Agriculture
Ans : (C)
47. Coal, Iron, Mica
(A) Rock
(B) Minerals
(C) Gold
(D) Earth
Ans : (B)
48. Honesty, Credibility, Reliability
(A) Quality(B) Dependability
(C) Charter
(D) Nicety
Ans : (A)
49. Cap, Coat, Trousers
(A) Smart
(B) Shirt
(C) Dress
(D) Tailor
Ans : (C)
50. Stool, Table, Chair
(A) Bench
(B) Furniture
(C) Carpet
(D) Office
Ans : (B)
Directions—(Q. 51–60) For each of the following questions, there are two wo rds and five alternative answers. In each of the alternative answers there are two words. Then find out the alternative whose two words have the same relation as in the two words given in question.
51. Resignation : Office ::
(A) Competition : Game
(B) Illness : Hospital(C) Abdication : Throne
(D) Moisture : Rain
(E) Appointment : Interview
Ans : (C)
52. Bunch : Key ::
(A) Hound : Pack
(B) Team : Competition
(C) Beehive : Bee
(D) Examination : Subject
(E) Bouquet : Flower
Ans : (E)
53. Profit : Loss ::
(A) Success : Failure
(B) Rupee : Paisa
(C) Whole : Part
(D) Multiplication : Addition
(E) Adult : Child
Ans : (A)
54. Sapling : Tree ::
(A) Horse : Mare
(B) Student: Teacher
(C) Bud : Flower
(D) Tree : Furniture
(E) River : Brook
Ans : (C)
55. Supervisor : Worker ::
(A) Junior : Senior
(B) Superior : Inferior
(C) Elder : Younger
(D) Debtor : Creditor
(E) Officer : Clerk
Ans : (E)
56. Malaria : Mosquito ::
(A) Poison : Death
(B) Rat : Plague
(C) Epidemic : Bacteria
(D) Cholera : Water
(E) Medicine : Disease
Ans : (D)
57. Paisa : Rupee ::
(A) Kilogram : Quintal
(B) Metre : Centimetre(C) Coin : Money
(D) Weight : Ton
(E) Rupee : Wealth
Ans : (A)
58. Poet : Verse ::
(A) Prose : Novelist
(B) Author : Book
(C) Novel : Prose
(D) Publication : Editor
(E) Summary : Paraphrase
Ans : (B)
59. Water : Thirst ::
(A) Food : Hunger
(B) Sun : Energy
(C) Appetite : Meal
(D) Ice-cream : Cold
(E) Poison : Death
Ans : (A)
60. Pulp : Paper ::
(A) Wood : Table
(B) Cloth : Shirt(C) Yarn : Fabric
(D) Iron : Steel
(E) Wood : Sawdust
Ans : (C)
Directions—(Q. 61–70) For each of the following questions, there are two wo rds and eight alternative answers. Then find out two such alternatives the relation in which is the same as in the two words given in the beginning.
61. Trees and Forest
(A) Ocean (B) Page
(C) Books (D) Study
(E) Library (F) Ship
(G) Boys (H) Classes
Ans : (C, E)
62. Constable and Police
(A) Clerk (B) Hospital
(C) Medicine (D) Mother
(E) Girl (F) Doctor
(G) File (H) House
Ans : (B, F)
63. Brother-in-law and Sister
(A) I (B) Youth
(C) Female-companion (D) Wife(E) My (F) Beautiful Woman
(G) Damsel (H) Sister-in-law
Ans : (B, G)
64. Cold and Hot
(A) January (B) Monday
(C) Year (D) June
(E) March (F) Thursday
(G) Month (H) August
Ans : (A, D)
65. High and Low
(A) Far (B) Rent
(C) Next (D) Near
(E) Distance (F) Fair
(G) Last (H) Clean
Ans : (A, D)
66. Unsuccess and Laziness
(A) Study (B) Success
(C) Day (D) School
(E) Labour (F) Lazy
(G) Game (H) Honesty
Ans : (E, B)

67. Car and Garage
(A) Horse (B) Grass
(C) Bird (D) Water
(E) Man (F) Stable
(G) Animal (H) Hive
Ans : (A, F)
68. Hand and Fingers
(A) Foot (B) Eyes
(C) Hat (D) Teeth
(E) Head (F) Stomach
(G) Nose (H) Hair
Ans : (E, H)
69. Oxygen and Man
(A) Petrol (B) Stool
(C) Carpenter (D) Sky
(E) Driver (F) Wood
(G) Water (H) Fish
Ans : (G, H)
70. Neat and Clean
(A) Dirty (B) Tidy
(C) Route (D) White(E) Wise (F) Ravi
(G) Foul (H) Beauty
Ans : (A, G)
Directions—(Q.71–75) In each of the following two columns, the groups of t hree words are given. Compare two columns and find the pairs given below e ach question, which satisfy the same relationship between the two groups o f that pair.
Column I
(A) Cereal, Wheat, Tomato
(B) Seeds, Apple, Fruit
(C) Mother, Sister, Female
(D) Teacher, Writer, Speaker
(E) Stool, Furniture, Table
Column II
(P) Apple, Banana, Fruit
(Q) Wheat, Barley, Cereals
(R) Doctor, Painter, Father
(S) Cow, Mammal, Animal
(I) Soldier, Army, Civilian
71. (A) BP
(B) AQ
(C) CR
(D) EP
Ans : (D)
72. (A) BR
(B) AT
(C) CS
(D) DP
Ans : (C)
73. (A) DR
(B) BR
(C) ET
(D) CS
Ans : (A)
74. (A) BS
(B) AT
(C) AQ
(D) DQ
Ans : (B)
75. (A) CR
(B) EQ
(C) BQ
(D) DS
Ans : (B)

Monday, July 4, 2011

CAREER MAKERS JULY 2011



Career makers july to download thios book Click here

Punjab National Bank Agriculture Officers Solved Paper




Reasoning
 
1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) Sand
(B) Stone
(C) Cement
(D) Brick
(E) Wall
Ans : (E)
2. If Yellow is called Green, Green is called Black, Black is called White, White is called Red, Red is called Blue, Blue is called Orange then what is the colour of milk ?
(A) White
(B) Black
(C) Red
(D) Green
(E) None of these
Ans : (C)
3. Pointing to a photograph Seema said ‘He is the only grandson of my mother’s father-in-law’. How is the man in photograph related to Seema ?
(A) Father
(B) Uncle
(C) Cousin
(D) Brother
(E) Cannot be determined
Ans : (D)
4. If ‘+’ means ‘×’, ‘×’ means ‘÷’, ‘÷’ means ‘–’ and ‘–’ means ‘+’ what is the value of - 17 + 15 – 135 × 9 ÷ 70 ?
(A) 270
(B) 240
(C) 170
(D) 200
(E) None of these
Ans : (D)
5. If it is possible to make a meaningful word from the fourth, the fifth, the sixth, the eighth and the eleventh letters of the word GOURMANDISE using each letter only once first letter of the word is your answer. If more than one such word can be formed your answer is X. If no such word can be formed your answer is Y—
(A) D
(B) R
(C) M
(D) X
(E) Y
Ans : (D)
6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) Silver
(B) Gold
(C) Nickel
(D) Copper
(E) Brass
Ans : (E)
7. In a certain code EXTRA is written as % 5 # 73 and NOSE is written as 4 @ 8%; how is STORE written in that code ?
(A) 5#@7%
(B) 8#@7%
(C) 8#@%5
(D) 8@75%
(E) None of these
Ans: (B)
8. In a row of children facing North, Shamika is third to the right of Nikhil who is seventeenth from the right end of the row. Ravi is fifth to the left of Shamika and is twentieth from the left end. Total how many children are there in the row ?
(A) 39
(B) 38
(C) 37
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (B)
9. How many such pairs of letters are there in the word EXAMINATION each of which has as many letters between them in the word, as they have in the English alphabet ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these
Ans : (C)
10. In a certain code ACQUIRE is written as EIRUQAC, how is DENSITY written in that code ?
(A) YTISNDE
(B) YITSNED
(C) YTISNED
(D) YITSNDE
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—(Q. 11–15) These questions are based on the following letter/number/ symbol arrangement. Study it carefully and answer the questions.
T 8 # 1 7 F J 5 % E R @ 4 D A 2 B © Q K 3 1 ● U H 6 L

11. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and not immediately followed by a vowel ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (C)
12. Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) E@%
(B) #78
(C) 5EJ
(D) U6●
(E) QKB
Ans : (E)
13. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a number ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (B)
14. What will come in place of the question-mark (?) in the following series based on the above arrangement ?
TL8 #6I 7HF ?
(A) FUJ
(B) JU●
(C) FU●
(D) JU5
(E) None of these
Ans : (D)
15. Which of the following is seventh to the right of thirteenth from the right ?
(A) 1
(B) ●
(C) F
(D) 7
(E) None of these
Ans : (A)
Directions—(Q. 16–20) In each question below are given three statements followed by two conclus ions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three given statements, disregarding commonly known facts. Then decide which of the answer (A), (B), (C), (D) and (E) is correct answer and indicate it on the answersheet. Give answer—
(A) If only conclusion I follows
(B) If only conclusion II follows
(C) If either conclusion I or conclusion II follows
(D) If neither conclusion I nor conclusion II follows
(E) If both conclusions I and II follow
Ans : (C)
16. Statements:
Some cards are plastics.
Some Plastics are metals.
All metals are pots.
Conclusions :
I. Some pots are cards.
II. No pot is a card.
Ans : (C)
17. Statements:
All chairs are tables.
All tables are trains.
All trains are buses.
Conclusions :
I. All tables are buses.
II. All trains are tables.
Ans : (A)
18. Statements:
Some machines are computers.
Some computers are calculators.
Some calculators are phones.
Conclusions :
I. Some phones are computers.
II. Some computers are machines.
Ans : (B)
19. Statements :
All spoons are bowls.
Some bowls are glasses.
Some glasses are plates.
Conclusions :
I. Some glasses are spoons.
II. Some plates are bowls.
Ans : (D)
20. Statements:

Some envelopes are packets.
Some packets are boxes.
All boxes are parcels.
Conclusions :
I. Some parcels are packets.
II. Some parcels are boxes.
Ans : (E)
Directions—(Q. 21–25) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II are given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer—
(A) If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question
(B) If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question
(C) If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question
(D) If the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question (E) If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question
21. Among D, B, J, T and F who was the first person to reach the office ?
I. D reached before J and F but after B.
II. B was not the first to reach office.
Ans : (E)
22. What is the code for ‘not’ in the code language ?
I. In the code language ‘do not go’ is written as ‘la ra de’.
II. In the code language ‘go to school’ is written as ‘ka ma ra.’
Ans : (D)
23. How many children are there in the class ?
I. Rita ranks 23rd from the top.
II. Anita ranks 17th from the bottom and is five ranks above Rita.
Ans : (E)
24. How is Neela related to Deepa ?
I. Neela’s mother is Deepa’s brother’s wife.
II. Neela is the only granddaughter of Deepa’s mother.
Ans : (C)
25. R is in which direction with respect to T ?
I. R is to the east of H who is to the north of T.
II. Q is to the east of T and to the South of R
Ans : (C)
Directions—(Q. 26–30) These questions are based on the following arrangements I & II. Study them carefully and answer the questions that follow—
I. P T 7 A # 4 B C 3 @ K F 1 9 ●
II. E H L © 6 8 $ U 5 J M 2 D% 1
26. How many such symbols are there in arrangements I & II together each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a numeral ?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 1
(E) None of these
Ans : (E)
27. If P7© : TAL : : B3J : ?
(A) @KJ
(B) C@J
(C) C@5
(D) 3KJ
(E) None of these
Ans : (C)
28. Which element will be third to the right of seventh element from right end in the arrangement I if the order of its elements is reversed ?
(A) 7
(B) #
(C) F
(D) 1
(E) None of these
Ans : (E)
29. What will come in place of the question mark (?) in the following series based on the position of the elements in the above two arrangements ?
H7 ©# 8B ?
(A) U3
(B) $C
(C) 3J
(D) UC
(E) None of these
Ans : (A)
30. If the third, the fifth, the seventh and the ninth elements in arrangement II are replaced by the respective elements in arrangement I, which element will be third to the left of sixth element from the right end in arrangement II ?
(A) $
(B) B
(C) 7
(D) L
(E) None of these
Ans : (B)
Directions—(Q. 31–35) Symbols @, %, ●, $ and # are used with following meanings— ‘A @ B’ means ‘A is smaller than B’.
‘A % B’ means ‘A is greater than B’.
‘A ● B’ means ‘A is neither greater than nor smaller than B’.
‘A $ B’ means ‘A is either smaller than or equal to B.’
‘A # B’ means ‘A is either greater than or equal to B’.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true and give your answer accordingly. Give answer—
(A) If only conclusion I is true.
(B) If only conclusion II is true.
(C) If either conclusion I or conclusion II is true.
(D) If neither conclusion I nor conclusion II is true.
(E) If both conclusions I and II are true.
31. Statements : G @ H, H ● Q, Q $ M
Conclusions : I. M % G
II. H $ M
Ans : (E)
32. Statements : F ● B, B @ E, E # J
Conclusions : I. F @ E
II. J $ B
Ans : (A)
33. Statements : R $ H, H % M, M # F
Conclusions : I. F $ H
II. F @ R
Ans : (D)
34. Statements : T # L, L % W, W @ V
Conclusions : I. L % V
II. T % W
Ans : (B)
35. Statements : K % L, L # T, I $ T
Conclusions : I. L % I
II. L ● I
Ans : (C)
Directions—(Q. 36–40) These questions are based on the following information— Seven persons R, J, M, Q, L, T and K conduct workshop on Developing Managerial skills in seven different companies A, B, C, D, E, F and G on a different day of the week from Monday to Sunday. The order of persons, companies and days of the week are not necessarily the same. J organizes workshop in Company D on Wednesday. Q does not conduct workshop for companies A or C and conducts on the next day of L who conducts the workshop for Company F. T conducts workshop for Company E on Friday. K conducts workshop on Monday but not for Company C or G. M conducts workshop for Company A but not on Tuesday.
36. Who conducts workshop on Saturday ?
(A) M
(B) Q
(C) L
(D) Q or L
(E) None of these
Ans : (C)
37. On which day does Q conduct the workshop ?
(A) Sunday
(B) Saturday
(C) Tuesday
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (A)
38. M conducts workshop on which day ?
(A) Saturday
(B) Sunday
(C) Tuesday
(D) Thursday
(E) None of these
Ans : (D)
39. Which of the following combinations of person-company and day is correct ?
(A) K–B–Wednesday
(B) R–B–Monday
(C) K–C–Monday
(D) K–G–Sunday
(E) None of these
Ans : (E)
40. Who conducts workshop for Company C and on which day ?
(A) R, Thursday
(B) R, Tuesday
(C) Q, Saturday
(D) Q, Sunday
(E) None of these
Ans : (B)
Directions—(Q. 41–45) Below in each question are given two statements (a) and (b). These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements. Mark answer—
(A) If statement (a) is the cause and statement (b) is its effect
(B) If statement (b) is the cause and statement (a) is its effect
(C) If both the statements (a) and (b) are independent causes
(D) If both the statements (a) and (b) are effects of independent causes.
(E) If both the statements (a) and (b) are effects of some common cause
41. (a) Government of state ‘X’ imposed a higher sales tax on petroleum products compared to the neighbouring states.
(b) All the petrol pumps in the state observed ‘bandh’ in protest.
Ans : (A)
42. (a) Attendance for the All India examination held in July 2006 was poor at all the centres.
(b) Western States of the country were affected by heavy floods during July 2006.
Ans : (D)
43. (a) High Court has declared stay on construction of residential buildings on the land under dispute.
(b) A large number of middle class salaries people had booked flats in the buildings under
dispute.
Ans : (C)
44. (a) Residents in the locality have now decided to launch a cleanliness drive.
(b) Civic authorities in the city have recorded many cases of Cholera and gastro.
Ans : (B)
45. (a) Senior citizens of the city have complained about the late night disturbance caused due to loudspeakers used during festivals.
(b) Though, the Government has issued a directive banning late night celebrations involving use of loudspeakers, it is not being strictly followed in some of the areas.
Ans : (E)
Directions—(Q. 46–50) An organization wants to recruit Manager—HRD for its umbai division. The following criteria have been laid down, to be eligible for selection. The candidate must—
(a) Be a graduate in any discipline passed in first class with minimum 60% marks
(b) Have done post graduate degree/diploma in HRD or personnel management with minimum 65% marks
(c) Have cleared the selection test with minimum 50% marks
(d) Have cleared the interview with minimum 45% marks
(e) Be not less than 21 years and not more than 28 years of age as on 1.2.2007. However, if a candidate satisfies all other criteria except for—
(i) At (b) above but has got-at-least two years post-qualification experience of working in HRD department case may be referred to the Chairman of the organisation.
(ii) At (c) above but has secured minimum 45% marks in selection test and 55% marks in interview the case may be referred to the President of the organization.
In each of the questions below, information of one candidate is given. You have to take one of the following five decisions based on the information provided and the criteria and conditions given above. You are not to assume anything other than the information provided in each question. All these cases are given to you as on 1.2.2007. You have to indicate your decision by marking answers to each question as follows. Give answer—
(A) If the candidate is to be selected
(B) If the candidate is not to be selected
(C) If the case is to be referred to Chairman
(D) If the case is to be referred to President
(E) If the data provided is not adequate to decide the course of action
46. Nalini Zaveri has done her graduation in Arts in first class with 60% marks and postgraduate management diploma in HRD with 62% marks. Her date of birth is 16.1.1981. She has been working in the HRD department of a bank for past three years after completing her postgraduation diploma in HRD. She has secured 55% marks in selection test and 50% marks in interview.
Ans : (C)
47. Rajesh Nalawade is a B. Sc. In first class with 75% marks and post-graduate in personnel management with 60% marks. He is working as an Officer in administration department of an organisation for past two years. He has secured 55% marks in selection test and 52% marks in interview. He has completed 26 years of age in November 2006.
Ans : (B)
48. Shyam Bansode has passed B. Com. in first class with 65% marks and MBA in personnel management with 72% marks. He has cleared the selection test with 58% marks and interview with 52% marks. His date of birth is 17.5.1983.
Ans : (A)
49. Nikhil Agnihotri is a postgraduate in personnel management passed out in 2005 at the age of 24 years securing 71% marks. He has secured 62% marks in selection test and 57% marks in interview.
Ans: (E)
50. Sujata Shirke has passed out B. Com. in first class with 62% marks in 2003 at the age of 21 years. Thereafter she has done MBA with specialization in HRD with 72% marks. She has secured 48% marks in selection test and 58% marks in interview.
Ans : (D)

Thursday, June 30, 2011

COMPUTER SCIENCE MCQ Question Book (For Bank Examinations)


to  Download this book CLICK HERE

Bank of India Probationary Officers Exam 2010






General Awareness (Held on 31-10-2010)
 
1. The Business Correspondence Model being adopted by the banks provides Banking facilities to which of the following ?
(A) Only Corporate borrowers
(B) Only Weaker sections the society and people of small villages
(C) Only those who are taking housing loans
(D) All (A), (B) and (C) above
(E) None of these
Ans : (B)

2. The concept of ‘Carbon Credit’ is associated with which of the following areas ?

(A) Protection of environment
(B) Women empowerment
(C) Development of rural infrastructure
(D) Development of coal mines
(E) None of these
Ans : (A)

3. As we all know Government is paying much attention to improve Public Distribution System (PDS) in our country. Which of the following have been the achievements of the PDS uptill now, owing to which Government wants to further improve it ?

[Pick up correct statement(s).]
1. After implementing PDS in India, no famine was reported. PDS was always there to give people at least the bare minimum to survive.
2. A drought of 1987 was worst in this century but PDS played a vital role in overcoming the drought.
3. Now PDS is feeding the poorest of the poor in this country.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3 are correct
(E) None of these
Ans : (B)


4. Global Micro Credit Summit-2011 will be organized in which of the following countries ?
(A) Britain
(B) South Africa
(C) Spain
(D) Italy
(E) None of these
Ans : (C)

5. Many times we read about SHGs in financial newspapers. What is the full form of the term ?
(A) Small Help Groups
(B) Self Help Groups
(C) Small Hope in Growths
(D) Self Hope Groups
(E) None of these
Ans : (B)



6. Whenever newspapers talk about the performance of core industries, which of the following is not considered among them ?
(A) Petroleum
(B) Automobile
(C) Mining
(D) Steel
(E) Cement
Ans : (B)

7. Which of the following agencies/organizations in India maintains the Micro Finance Development and Equity Fund which was in news recently ?
(A) Confederation of Industries in India (CII)
(B) Indian Bank’s Association (IBA)
(C) Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
(D) Reserve Bank of India (RBI)
(E) National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
Ans : (D)

8. As per recent newspaper reports UK based Cairn Energy is in the process of selling its stake to which one of the following companies of Indian base ?
(A) ONGC Videsh
(B) Hindustan Petroleum Corporation Ltd.
(C) Vedanta Resources
(D) Posco India
(E) None of these
Ans : (C)

9. Which of the following bills presented in the Parliament will bring some changes in existing tax regime ?
(A) Direct Taxes Code (DTC) Bill
(B) Foreign Exchange Management Regulatory Bill
(C) Companies Act Bill
(D) Salaries and Perks for MPs Bill
(E) Finance Bill 2010-11
Ans : (A)

10. Under Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme (IGNOAPS), the benefits are available to the people having minimum age of …….
(A) 50 years
(B) 55 years
(C) 65 years
(D) 60 years
(E) 70 years
Ans : (C)

11. Mr. Katsuya Okada who was on a visit to India few months back is the Foreign Minister of—
(A) South Korea
(B) Myanmar
(C) Japan
(D) Thailand
(E) None of these
Ans : (C)

12. Govt. of India has decided to review its Foreign Direct Investment Rules twice in a year. This will be done from—
(A) 2015
(B) 2012
(C) 2014
(D) 2011
(E) None of these
Ans : (E)

13. Many times we read about ‘Hawala’ transactions in newspapers. Hawala in India is prohibited under the provision of which of the following Acts ?
(A) Fiscal Responsibility and Budget Management Act
(B) Banking Regulation Act
(C) Financial action Task Force Act
(D) Foreign Exchange Management Act
(E) None of these
Ans : (D)

14. India recently reviewed its trade relation policy with Russia. What are the main exports from India to Russia ?
1. Pharmaceuticals
2. Apparel and Clothing
3. Tea and Coffee
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) All 1, 2 and 3
(D) Only 2 and 3
(E) Only 1 and 2
Ans : (A)

15. As we all know DIPP is the nodal agency in the field of foreign investments in India. What is the full form of DIPP ?
(A) Department of Industrial Policy and Promotion
(B) Department of Industrial Procedures and Promotions
(C) Directorate of Industrial Procedures and Promotions
(D) Directorate of Industrial Policy and Publicity
(E) None of these
Ans : (A)

16. ‘Israel and Palestinians open talks’ was the headline in some major newspapers. As we all know both the nations were not coming for the talks since 2008. Which of the following is the main dispute between these two nations ?
(A) Membership of World Trade Organisation
(B) Membership of G-20
(C) Selecting Syria, one of the major trade partners by Israel. Palestine is dead against it
(D) Redefining the boundaries as a major glacier between them has erased the same
(E) None of these
Ans : (E)

17. Many times we read about the performance of Asian Markets in various financial newspapers. Which of the following is not included in Asian Market ?
(A) Japan
(B) China
(C) Hong Kong
(D) South Korea
(E) Brazil
Ans : (E)

18. As per the figures released by the World Bank, which of the following countries was the largest recipient of loans from the World Bank during 2009-10 ?
(A) Bangladesh
(B) Pakistan
(C) Brazil
(D) China
(E) India
Ans : (E)

19. Which of the following has been fixed as the target for fiscal deficit 2010-11 ?
(In terms of percentage of GDP)
(A) 3%
(B) 3•5%
(C) 4%
(D) 5%
(E) 5•5%
Ans : (D)

20. As per news in various newspapers ‘kfw’ Group released another instalment of its financial aid to India. kfw is an organization/bank based in—
(A) France
(B) Japan
(C) Italy
(D) China
(E) Germany
Ans : (E)

21. Which of the following countries has become the main supplier of Defence goods to India and has replaced Russia ?
(A) Canada
(B) USA
(C) Israel
(D) France
(E) None of these
Ans : (C)

22. As per existing policy, new foreign investments in manufacturing of which of the following is not allowed ?
(A) White cement
(B) Plastic goods
(C) Cigarette and Cigars
(D) Polythene bags
(E) Pesticides
Ans : (C)

23. The Mixed Double of which of the following Lawn Tennis tournaments was won by Leander Paes along with Cara Black in 2010 ?
(A) Wimbledon
(B) US Open
(C) Australia Open
(D) Dubai Open
(E) None of these
Ans : (C)

24. Which of the following is not amongst the Prime Minister’s new 15 point programme ?
(A) Enhanced Credit Support for economic activities
(B) Modernizing Madarsa Education
(C) Improvement in condition of slums inhabited by minorities
(D) Free train journey for unemployed youths
(E) Rehabilitation of victims of communal riots
Ans : (D)

25. The Summit of Shanghai Cooperation Organisation was held in June in which of the following places ?
(A) Shanghai
(B) Moscow
(C) Tashkent
(D) Astana
(E) None of these
Ans : (C)

26. India’s political relations with its neighbouring countries are a critical part of its …….
(A) Industrial policy
(B) Trade policy
(C) Foreign policy
(D) Development policy
(E) None of these
Ans : (C)

27. Which of the following organizations of Indian Origin is helping Sri Lanka in rehabilitation of its war widows ?
(A) Khadi and Village Commission
(B) SEWA
(C) Action for Food Production
(D) Adhar
(E) Aasha
Ans : (B)

28. Who amongst the following became the first Cricketer to take 800 wickets in Test Cricket ?
(A) Kumar Sangakkara
(B) Saqlain Mustaq
(C) Anil Kumble
(D) Muttiah Murlitharan
(E) None of these
Ans : (D)

29. Which of the following agencies/organizations has decided to make major changes for ULIPs ?
(A) IRDA
(B) RBI
(C) AMFI
(D) FRBI
(E) None of these
Ans : (A)

30. The 16th SAARC Summit was organized in Thimpu. The declaration of the Summit was named as—
(A) Towards Green and Happy South Asia
(B) Silver Jubilee of SAARC
(C) Let us meet again in Delhi
(D) SAARC : The Future of South Asia
(E) None of these
Ans : (B)

31. Which of the following is the name of the programme launched by the Govt. of India to help lonely women by providing vocational training to make them self dependent ?
(A) Apnalaya
(B) Prayas
(C) Abhiyogyata
(D) Swadhar
(E) Swawlamban
Ans : (D)

32. Which of the following terms is not used in the game of Cricket ?
(A) Doosra
(B) Century
(C) Bouncer
(D) Love
(E) Ashes
Ans : (D)

33. Which of the following countries won the Asia Cup Cricket Tournament 2010 held in Sri Lanka ?
(A) Sri Lanka
(B) India
(C) Pakistan
(D) Bangladesh
(E) None of these
Ans : (B)

34. Mr. James Alix Michael who was on a visit to India recently is the President of ……
(A) Australia
(B) New Zealand
(C) Colombia
(D) Seychelles
(E) None of these
Ans : (D)

35. Trupti Murgunde whose name was in news recently is a—
(A) Badminton player
(B) Golf player
(C) Lawn Tennis player
(D) Table Tennis player
(E) Cricket player
Ans : (A)

36. Which of the following is not a financial term ?
(A) Acid Test
(B) Double Fault
(C) Gross Profit
(D) Depreciation
(E) Cash flow
Ans : (A)

37. In the terms of economics, the recession occurring two times with a small gap in between is known as—
(A) Double Deflation
(B) Deflation
(C) Deep Recession
(D) Double Dip Recession
(E) None of these
Ans : (A)

38. Saina Nehwal was in Paris recently to play in World Championship. She lost her match against whom amongst the following players ?
(A) Le Chong Wei
(B) Shixian Wang
(C) Taufik Hidayut
(D) Jung Eun
(E) None of these
Ans : (E)

39. Union Cabinet recently cleared 15000 crore Sukhoi deal. Sukhoi is—
(A) Battle tank
(B) Fighter plane
(C) Submarine
(D) Radar system
(E) None of these
Ans : (B)

40. Who amongst the following is the recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award-2010 announced recently ?
(A) Pankaj Adwani
(B) Leander Paes
(C) Sania Mirza
(D) M. S. Dhoni
(E) None of these
Ans : (C)

41. Which of the following terms is not used in Economics ?
(A) Balance of Payment
(B) Call Money
(C) National Debt
(D) Elasticity of Demand
(E) Boyle’s law
Ans : (E)

42. Which of the following ministries /departments operates the ‘Village Grain Bank’s Schemes’ ?
(A) Ministry of Tribal Welfare
(B) Department of Food and Public Distribution
(C) Department of Social Welfare
(D) Ministry of Forest
(E) None of these
Ans : (B)

43. Which of the following countries recently conducted general election and became the first Parliamentary Democracy of Central Asia ?
(A) Turkmenistan
(B) Uzbekistan
(C) Kyrgyzstan
(D) Kazakhstan
(E) None of these
Ans : (C)

44. Which of the following books is written by Chetan Bhagat ?
(A) The Golden Gate
(B) Journey to Ithaca
(C) Fore on the Mountain
(D) The inheritance of Loss
(E) 2 States : The Story of My Marriage
Ans : (E)

45. Which of the following nations is the recent one to join Non-Aligned Movement (NAM) ?
(A) Fiji
(B) Cuba
(C) Sri Lanka
(D) Colombia
(E) Egypt
Ans : (A)

46. Hiroshima Day is observed on which of the following dates ?
(A) 6th August
(B) 16th August
(C) 6th September
(D) 16th September
(E) 26th July
Ans : (A)

47. Who amongst the following is the Chairperson of the Human Right’s Commission of India at present ?
(A) Prof. M. S. Swaminathan
(B) Justice K. G. Balakrishnan
(C) Justice A. R. Lakshmanan
(D) Justice P. V. Reddi
(E) None of these
Ans : (B)

48. ‘Booker Prize’ is given in the field of ……
(A) Literature
(B) Social service
(C) Films
(D) Science
(E) Sports
Ans : (A)

49. Which of the following games/sports is not included in the list of Commonwealth Games 2010 ?
(A) Table Tennis
(B) Hockey
(C) Weight lifting
(D) Golf
(E) Boxing
Ans : (D)

50. Dronacharya Awards are given to a person associated with—
(A) Education
(B) Social service
(C) Journalism
(D) Sports
(E) Films
Ans : (D)


Labels

2011 (6) Accont (1) Accountant (6) Administration (1) Advisor (1) AirIndia (1) Allahabad bank (3) AMIE in Electrical (1) Analyst (1) ANDHRA PRAGATHI GRAMEENA BANK (1) Andra bank (1) APCOB (1) Architect (2) Army (4) Artisan (1) Assistant (14) Assistant Jobs (3) Assistant Managers (5) assistent Manager (1) ASSOCIATE BANK (5) Associates (1) Attendant (1) Authority (3) Automobile (1) Ayurveda (1) Bangalore (1) Bangaluru (2) bank (131) Bank Jobs (2) bank of Baroda (1) BANKING AND COMPUTER AWARENESS (1) Bankof Baroda (7) BE/Btech (2) BEL (2) Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (1) BHEL (5) Bihar (3) Board (4) book (13) BSNL (1) Budget (4) Bureau (1) CA-ICWA-Finance (5) Career makers (6) CBI (2) CEERI (1) Central bank of india (1) Chandigarh (1) chemical (2) Chemist (1) Chemistry (1) Chennai (2) Chhattisgarh (1) Civil (4) civil services (1) Cleark (1) clerk (61) clerks (2) College (3) Commerce (1) Commission (2) computer book (2) Conservator (1) Constable (3) Constable in Civil Police (1) Consultant (2) ContractJob (14) Coordinator (2) corporation bank (3) countriees (1) Court (2) Court-Master (1) Credit Officer (3) CS (2) CSIR (5) Curator (1) Customer (1) Data Base Administrators (1) Data Entry Operator (1) Delhi (3) Demonstrator (1) Dena bank (2) Dental (3) Director (5) District (2) Draughtsman (1) DSSSB (1) Economics (1) Economics Servy (3) EDCIL (1) Education (3) Electrical (7) Electrical and Electronics (1) Electrician (1) electronics (5) Engg.-Diploma (10) Engineer (14) Engineering (52) english (6) Environmental (1) ESIC (2) Examination (12) Executive (9) Faculty (6) federal bank (1) Financial awarness (2) Fire (2) Fireman (1) Food (2) Forest (2) G.K. (10) GAIL (2) GATE (2) Gen.Awarnes (23) Geologist (1) Geology (3) Geophysicist (1) gk (9) Govt Jobs (1) Graduate (1) Gramin (2) Gujarat (1) HAL (1) Haryana gramin bank (1) Havildar (1) HDCCB (1) Head (1) Health (1) High Court (4) HLL (1) Hospital (1) HP (3) HR (4) Hyderabad (2) Hydrology (1) IB (1) IBPS (4) ICSI (1) IDBI bank (1) IIM (1) IIT (1) IL (1) Indian bank (2) INDIAN OVERSEAS BANK (3) Industrial Engineering (2) Inspector (1) Institute (6) Instructor (1) Instrumentation (2) Instrumentation and Electronics Engineering (1) Insurance (3) intrest rate (1) IOC (1) iocl (1) ISRO (2) IT(Computer) (12) ITI-Apprentice (6) jaipur thar gramin bank (1) Jharkhand (2) JK (1) Jobs for BE/B.Tech (2) Jobs for CA (1) Jobs for ICWA (1) Jobs for MBA (1) Jobs for ME/M.Tech (2) Jobs in BECIL (1) Jobs in Delhi (2) Jobs in IIA (1) Jobs in NMGB (1) Jr. Engineer (3) Jr. Engineering (1) Judge (1) Judicial (2) Junior Engineer (1) Junior/ Senior Project Officer (2) kalinga Gramya Bank (1) Karnataka (3) Kerala (1) Kerela (1) Kolkata (3) Latest (5) Law (7) Legal (4) legal service officer (1) Librarian (2) LIC (2) Line Attendant (1) Lokshabha (1) M.P. (1) M.Sc. (1) Magezine (10) Maharashtra (2) Management Trainee (3) Managemet (1) Manager (18) Manipur Rural Bank (1) Marketing (3) Marketting Executives (1) Markting appitude (9) Mathematics (1) MAZAGON DOCK LIMITED (1) MBA (4) MBBS (4) MCA (7) MCD (1) Mechanic (1) Mechanical (6) Medical (4) MIS (1) MP (5) MP Power DISCOMS (1) MT (2) Mumbai (2) Music (1) nabard (1) NAC (1) Navodaya (1) Navy (1) NEERI (1) Noida (1) North-East (1) NTPC (2) Nurse (2) obc (1) office assistant (2) Office-Assistant (4) OFFICER (25) Officer Jobs (1) Oil (1) Online (39) Operator (2) Orissa (2) PA-PS (1) Paper (34) Parliament (1) PAWAN HANS HELICOPTERS LIMITED (1) Peon (2) PFCL (1) Pharmacist (1) Pharmacy (1) Physiotherapist (1) Planner (2) PNB (9) PO (48) Police (2) Power (6) Power Engineering (1) pratiyogita darpan (3) Principal (1) Production (1) Project (5) Project Asst Level II (1) Project Engineers (1) PSC (7) PSU jobs (4) Public- (1) Public-Sector (27) Pune (1) Punjab (5) Rajasthan (9) rajasthan gramin bank (1) RBI (3) Reasoning (10) REC (1) Registrar (1) Relashonship (1) Research (2) Resident (1) Result (2) RPSC (5) SAI (1) SAIL (2) sample paper (4) SBI (9) sbi Associate (2) School (1) Science (1) Scientist (4) Security (2) Senior Consultants (1) Society (2) SOCIO - ECONOMIC (1) solved paaper (28) solved paper (15) Space (1) Special Drive (1) Specialist (4) sport (1) Sports (1) SSC (6) Staff Assistants (1) Statistics (2) Steno (3) Stenographer (1) Supervisor (1) Tamil Nadu (1) Teacher (6) Technical (9) Technician (5) Technology (1) Telecom (2) Tips (1) TN (1) Trainee (7) Translator (1) Transport (3) TTA (1) Tutor (2) Typist (1) UBI (1) Uco bank (3) UIA (1) UNION BANK OF INDIA (4) Unioun Budget 2011 (3) University (2) UP (2) UPSC (1) Uttarakhand Police (1) vijaya bank (2) Walk-in (6) Warehouse (1)

Facebook Badge